Gezonder chocoladebrood

De geur van versgebakken chocoladebrood in je huis…. Dat alleen is al een reden om deze ‘gezondere variant’ van chocoladebrood eens te maken. Samen met een heerlijke kop koffie of dampend tasje théé en je zondag kan alvast niet meer stuk!

Ideaal als gezonder alternatief voor de koffiekoeken van bij de bakker.

Gezonder Chocoladebrood

Benodigdheden (24 porties van 303 kcal)

Met deze benodigdheden maak je 1 groot chocoladebrood dat ongeveer 24 porties van 100 gram bevat.

√ 450 gram witte bakkersbloem
√ 280 ml halfvolle melk* (+ eventueel scheutje extra indien te droog)
√ 1 eetlepel olie
√0,5 koffielepel zout
√ 1 – 1,5 koffielepel gist
√ 100 gram zwarte chocolade druppels (54 %)

*Er kan eventueel ook magere melk gebruikt worden wat voor een kleine reductie in het aantal calorieën zorgt.

Bereidingswijze

Met broodbakmachine

– Voeg eerst alle droge ingrediënten toe in de bakvorm. Let er echter wel op dat het zout en de gist elkaar niet raken.

– Voeg nadien de olie en melk toe en tenslotte de chocolade druppels.

– Kies de juiste stand en laat kneden, rijzen en bakken.

TIP: voor een lekkerder resultaat laat ik het deeg kneden in het machine en van zodra het deeg op temperatuur is om te rijzen zet ik deze uit om te voorkomen dat de chocolade gaat smelten. Eens het deeg verdubbeld is in volume, kneed ik het nog kort even door met de hand en laat opnieuw een half uur rijzen om nadien af te bakken in de oven gedurende 20 – 25 minuten bij 180°C.

Elke oven is anders, dus hou het de eerste keer zeker in de gaten zodat de korst niet te bruin is en het kruim niet te droog wordt.

Met de hand

– Men de bloem, zout en suiker in een kom.

– Verwarm de melk kort voor tot lichaamstemperatuur en voeg hier nadien al roerend de gist aan toe.

– Laat gedurende 5 – 10 minuten staan om de gist optimaal te activeren.

– Voeg het vloeibare mengsel toe aan het bloemmengsel samen met de olie.

– Kneed gedurende 10 – 15 minuten het deeg tot deze mooi elastisch is. Je weet dat het deeg goed gekneed is als je er net zoals een kauwgom een vliesje van kan trekken zonder te breken. Wanneer het deeg teveel plakt kan je beetje extra bloem toevoegen. Probeer dit echter zoveel mogelijk te beperken anders wordt het brood te droog.

– Laat het deeg gedurende 1 u – 1 u 30 min rijzen bij kamertemperatuur onder een theedoek tot wanneer het deeg verdubbeld is in volume.

– Kneed de chocolade er onder tot deze min of meer homogeen verdeeld is.

– Laat opnieuw 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur onder een theedoek.

– Bak af gedurende 20 – 25 minuten bij 180°C.

Elke oven is anders, dus hou het de eerste keer zeker in de gaten zodat de korst niet te bruin is en het kruim niet te droog wordt.

Voedingswaarde chocoladebrood per 100 gram

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal) 303
Eiwit (g) 7,4
Koolhydraten (g) 51,8
Vet (g) 7,3
Vezels (g) 1,5

Voedingswaarde chocoladebrood per snede

1 snede brood = 35 gram

Voedingswaarde per 1 snede (35 gram)
Energie (kcal 106,3
Eiwit (g) 2,6
Koolhydraten (g) 18,1
Vet (g) 2,6
Vezels (g) 0,5

Onderstaand dessertbord heeft een diameter van 19,5 cm.

2 sneden brood = 70 gram

Voedingswaarde per 2 sneden (70 gram)
Energie (kcal 212,6
Eiwit (g) 5,2
Koolhydraten (g) 36,2
Vet (g) 5,2
Vezels (g) 1,1

Onderstaand dessertbord heeft een diameter van 19,5 cm.

Extra TIPS

Je kan dit chocoladebrood gemakkelijk invriezen. Ideaal is een pakketje te maken met 2-3 sneden in.

Daarnaast is het ook mogelijk om de calorieën van dit chocoladebrood nog iets te reduceren door:

– Magere mek te gebruiken i.p.v. halfvolle melk.

– 75 gram chocolade te gebruiken i.p.v. 100 gram.

Probeer het eens uit zou ik zeggen!