Appeljachtschotel met prei

Maak deze winter zeker eens deze heerlijke appeljachtschotel met prei! Je zal al snel merken dat iedereen er ‘wild’ van zal lopen 😉

Appeljachtschotel met prei

Benodigdheden ( ± 4 porties van 400 – 450 kcal)

Voor de puree:

  • 700 gram aardappels (ongeschild gewicht)
  • Eventueel 1 appel
  • Kookvocht van de aardappels
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Voor de groentesaus:

  • 600 gram prei
  • 2 ajuinen (±200 gram)
  • 250 gram champignons
  • 70 gram tomatenconcentraat
  • 175 gram vegetarisch gehakt (Boni)
  • 150 gram gemengd gehakt
  • 2-3 el worcestersaus
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 el olie
  • peper en zout

Afwerking:

  • 2 appels (±350 gram)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Schil de aardappelen en snij in blokjes.
  • Snij de prei in halve ringen en spoel goed na om al het zand en vuil te verwijderen.
  • Snij de champignons in stukjes.
  • Snipper de ajuin fijn.

Bereiding

  • Kook de aardappelen gaar in ± 20 minuten.
  • Breng 1 el olie in een kookpot en stoof de ajuin kort aan. Voeg onmiddellijk het gehakt en vegetarisch gehakt toe en roerbak gedurende 5 minuten. Voeg nadien de prei en champignons toe en stoof gedurende 5-10 minuten mee tot de prei aanzienlijk is geslonken in volume.
  • Voeg de tomatenpuree, worcestersaus en tijm toe en laat nog even mee sudderen tot de prei zacht is. Werk af met wat peper en zout naar smaak.
  • Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn met wat kookvocht tot een goede, niet al te lopende puree bekomen wordt.  Kruid met nootmuskaat, zout en peper. Je kan eventueel één appel in kleine stukjes onder de puree draaien voor een zoetere toets.
  • Breng de groentesaus over in een ovenschaal en verdeel de puree er bovenop.
  • Snij een appel overdwars in dunne plakjes en verwijder alleen de pitjes. De rest van het klokhuis wordt zacht in de oven. Leg de plakjes dakpansgewijs op de puree en plaats in een voorverwarmde oven ca. 25 min op 180°C.

Laat het smaken!

Voedingswaarde per portie

Portie van 450 kcal

Het bord heeft een diameter van 24,5 cm.

Voedingswaarde portie van 450 kcal
Energie (kcal) 450
Eiwit (g) 25
Koolhydraten (g) 60
Vet (g) 8
Vezels (g) 15