ajuin gezond afvallen

Ajuin en afvallen

Ajuin wordt in Nederland ook wel ui genoemd. Het is wellicht één van de meest gebruikte groenten in de Belgische keuken, want waar past geen ajuin bij?

Ajuin gezond afvallen

Je hoort veel mythes over ajuin: ajuin zou goed zijn als je wilt afvallen, goed tegen verkoudheden,... . Alhoewel ajuin een zeer gezond bolgewas is, zijn vele claims niet wetenschappelijk onderbouwd. 

Ajuin voedingswaarde

Voedingswaarde ajuin per 100 gram
Energie (kcal)27
Eiwit (g)1,5
Koolhydraten (g)1,5
Vet (g)0
Vezels (g)1,8
Kalium (mg)151
Calcium (mg)28
Fosfor (mg)40
Vit B1 (mg)0,04
Vit B2 (mg)0,02
Vit C (mg)8

Ajuin gezond

Ajuin bevat veel mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en kalium. Ajuin bevat ook een substantiële hoeveelheid vitamine B's en vitamine C.
Ajuin is ook erg vezelrijk, per 100 gram bevat ajuin 1,8 gram vezels. Per 100 kcal bevat ajuin maar liefst 6,7 gram vezels!
Mensen die last hebben van reflux kunnen ajuin wel beter vermijden. Ajuin kan ervoor zorgen dat de sluitklep tussen de slokdarm en de maag minder goed werkt, hierdoor kan je dus meer last krijgen van reflux.
Indien je veel spijsverteringsklachten hebt kan je ook beter grote hoeveelheden ajuin vermijden. Zeker rauwe ajuin kan bij sommige mensen klachten teweeg brengen.
Er bestaat een hardnekkig mythe die zegt dat een gesneden ajuin aan het bed ervoor zorgt dat het zou helpen om verkoudheden te verhelpen. Dit klopt echter niet. Het zou komen van een remedie uit de jaren 1500 tijdens de builenpest. Men dacht dat de ziekte overgedragen werd door stinkende lucht, vandaar de ajuin die de lucht moest 'zuiveren'. Ajuin zuivert echter de lucht niet.

Ajuin afvallen

Er wordt vaak verteld dat een ajuin vetverliesverbeterende stoffen heeft, vaak is dit overroepen. Zo kan je lezen dat je MOET ajuin eten als je wilt afvallen omdat er ajuin voor minder vetcellen zorgt. De studie waar ze over spreken is echter niet zo spectaculair als ze laten uitschijnen. Eerst en vooral zijn er zoals altijd enorm veel potentiële problemen met zelf rapportage van voedingsinname, maar het gemeten effect is ook enorm klein: 0,3 kg vet verloren op 12 weken tijd. Dit is dus 0,025 kg per week.. Zoals altijd bestaan er geen wondermiddeltjes om af te vallen.
Het is echter wel een feit dat ajuin een lage caloriedichtheid bevat. Ajuin bevat dus weinig calorieën voor veel volume en dat wil je natuurlijk als je aan het afvallen bent!
Ajuin kan voor extra vezels zorgen zonder dat mensen het gevoel hebben dat ze extra groenten eten.
Denk maar aan ajuin in stoofvlees bijvoorbeeld.


gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen