Duurzaam afvallen

Duurzaam afvallen, in een wereld waarbij sneller beter is, lijkt het contra-intuïtief dat je op vlak van verantwoord afvallen een langetermijnvisie moet hebben.
Wil jij afvallen zonder een dieet en wil je voor eens en altijd jouw lichaamsgewicht stabiel blijven houden? Dan is deze blogpost iets voor jou!

Het is een ferme lap tekst, maar als je dankzij dit te lezen kan afvallen en daarmee de komende 40 jaar jouw lichaamsgewicht stabiel kan blijven houden, dan is dat maar een kleine investering, niet?

Maar voor we van start gaan, neem je beter eerst een theetje! 😅

Hieronder staat opgelijst wat we allemaal bespreken in dit artikel!

      1. Inleiding duurzaam afvallen
      2. Waarom duurzaam afvallen
      3. Wat is echt duurzaam afvallen
      4. Drie peilers van duurzaam afvallen
      5. Afvallen zonder een dieet
      6. Praktisch duurzaam afvallen

Duurzaam afvallen

Als je dit leest is de kans groot dat je graag wilt afvallen en dat je liefst ook die kilo’s die je kwijt bent, voor altijd kwijt wilt blijven!
Dat is fijn om te horen, maar.. lees dit artikel met een open geest. Als je opzoek bent naar een magisch dieet, pilletje, shake, abblaster 9000X,… dat ga je dat hier helaas niet vinden.
Er is geen magische methode om af te vallen. Denk je dat er iemand in de wereld overgewicht zou hebben indien we konden afvallen door een pilletje te slikken of door met een zweetband rond onze buik voor tv te zitten kunnen afvallen? 🤔  Tjah.. Er is dus geen magische ‘afval’ methode.

Wees altijd nuchter en denk beter twee keer na voor je iets aanlokkelijk koopt zoals: “Verlies 10 kilo in 1 week tijd door dit pilletje van een medicijnman in het Amazone woud!”. Waarom bestaan er dan zoveel shakes, pilletjes,…? Wel… omdat dit iets is wat wij willen.
Wij willen niets liever dan snel kunnen afvallen op een gemakkelijke manier zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Hierdoor zijn er mensen die maar al te graag een ‘graantje meepikken’ en rijk worden doordat wij de neiging hebben om in sprookjes te geloven.
Trouwens, niets voor doen? Als je elke dag shakes drinkt die je 200 euro per week kosten en nog niet eens lekker zijn, is dat dan moeiteloos afvallen?

Stop dus met zoeken naar snelle oplossingen die veel beloven, maar op het einde van de rit je enkel veel geld kosten.
Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het in 99,99999% van de tijd ook zo (en nee dat pilletje uit Paraguay in dat dorp waar niemand overgewicht heeft is dus geen uitzondering).


Er zijn veel mensen die je willen laten geloven dat er een magisch afvalpilletje bestaat… 
Maar het enige wat je er echt mee verliest is geen vet maar geld! 🙊

Duurzaam afvallen in de huidige tijdsgeest

We willen sneller en gemakkelijker:

  • Pakketjes ontvangen
  • Media consumeren (proficiat om al tot hier te lezen!) 👏
  • Reizen
  • Ons huis kuisen

Maar we willen ook sneller:

  • Afvallen
  • Buikspieren krijgen
  • Conditie opbouwen
  • Koken

In een tijd waar alles sneller en sneller moet gaan, is het moeilijk om te begrijpen dat afvallen beter traag kan gebeuren en duurzaam vetverlies beter is dan een quickfix met shakes.
Het klinkt zo aanlokkelijk hé: afvallen zonder een dieet of afvallen zonder moeite te doen. In een wereld waarbij we al snel de auto nemen om 400 meter verder naar de bakker te rijden, klinkt de snelle oplossing inderdaad aanlokkelijk. Enkel is het geen oplossing, het is eerder een pact met de duivel tekenen. Het lijkt mooi op voorhand, maar je doet er jezelf op lange termijn enkel pijn mee.

Er wordt steeds meer over duurzaam en verantwoord afvallen geschreven. Vaak zijn dit echter “buzzwoorden” voor de schrijver, want “5 kilo afvallen in twee weken tijd” kan je moeilijk verantwoord afvallen noemen. Gewichtsverlies is geen vetverlies, want 5 kilo VETverliezen in 2 weken tijd is zo goed als onmogelijk en dat kan niet op een verantwoorde, duurzame manier en al zeker niet zonder het gevoel te hebben dat je op een dieet bent! 😂

Er zijn steeds meer bedrijven die shakes en pilletjes omschrijven als een duurzame manier van afvallen. Dit komt omdat er ondertussen al enorm veel mensen op dieet geweest zijn op de klassieke methode (shake hier, laag koolhydraatdieet daar,…). Nadat deze mensen dit dieet gevolgd hebben, beseffen velen dat dit niet werkt, of toch niet op lange termijn. Hierop spelen bedrijven in door nu bij deze oude methoden ‘nieuwe formules’ uit te brengen die zogenaamd op lange termijn het lichaamsvet stabiel blijven houden, maar niets is minder waar. Laat je dus niets wijsmaken! Want duurzaam vermageren neemt tijd in, is niet altijd gemakkelijk en al zeker niet fancy. Er zijn geen magische afvalmethoden of duivelse dikmakers. Het draait rond een creatie van nieuwe, gezonde gewoonten en verandering van je oude slechte gewoonten. Spannend hé! 🙈

Waarom duurzaam afvallen?

Hoeveel mensen ken jij die op een “verlies nu 10 kilo in 2 weken tijd” dieet zijn geweest en die na 30 jaar nog steeds op ditzelfde gewicht zitten (spoileralert, je kan niet eens zoveel vet verliezen in zo een korte tijd)?

Juist ja, niemand.

Waaraan denk jij bij diëten? Wellicht zijn het onderstaande gevoelens.

Leuk hé? 😐

Dus we kunnen één iets al zeker stellen, diëten is niet leuk. Maar het is toch effectief hé, je valt er toch veel mee af?! Wel euhm…

Er zijn maar zeer weinig mensen die met een dieet kunnen afvallen en dan effectief ook een stabiel lichaamsgewicht kunnen blijven behouden erna.

Het probleem met diëten

Karla, een vrouw van 28 jaar wou 15kg verliezen. Ze schrapte alle koekjes, frisdrank, wijn, de zondagse koffiekoek,… . Na 12 weken was ze de 15 kilo kwijt!
Eindelijk geen dieet meer! De eerste weken kon ze haar lichaamsgewicht stabiel houden, maar dan werd het plots druk op haar werk. Ze koos terug vaker voor koekjes ipv fruit, dronk weer frequenter frisdrank en liet al snel al haar nieuwe gewoontes slabakken. Eén jaar later en 15 kilo erbij was Karla terug bij punt nul. Door de extra stress en druk op het werk herviel ze snel terug in haar oude eetgewoontes.

Na de teller op 130kg te zien staan was de maat vol voor Johan, hij moest en zou afvallen!
Johan was echt gemotiveerd, een bijna obsessieve motivatie om af te vallen! Hij at op een hele dag enkel nog 3 stukken fruit, een berg sla voldoende om 20 konijnen te voederen en hij dronk 3 liter water per dag. In 30 weken tijd verloor hij 50 kilo. Wow, wat een mooi resultaat. Toch? Jammer genoeg eindigt het verhaal hier niet. 5 maanden later stond er alweer 105kg op de weegschaal.
Nadat hij klaar was met zijn, bijna religieus, dieet snakte hij zoveel naar die lang verwachte pintjes, frietjes, cola’s,… . Hij viel terug in zijn oude eetgewoontes en zo kwam alles er weer zeer snel bij.

Johan en Karla zijn niet de enige. De kans is groot dat ook jij al eens gewicht verloren hebt, maar daarna weer bijkwam en al jouw moed opnieuw bijeen moest rapen om nogmaals gewicht te verliezen.

Dit is het probleem met een dieet. Een dieet is altijd tijdelijk. Iedereen die dieet denkt continu: over een aantal weken kan ik eindelijk weer terug mijn oude eetgewoontes hervatten. Tjonges wat kijk ik uit naar dat heerlijk pak friet! Kortom, de meeste vallen na hun dieet onmiddellijk weer in hun oude eetgewoontes. Dit zijn de eetgewoontes die ervoor zorgden dat we bijkwamen in de eerste plaats. Het tijdelijke karakter van een dieet zorgt ervoor dat er maar zeer weinig mensen zijn die na een dieet effectief hun lichaamsgewicht stabiel kunnen houden.

Het denken in de termen van een ‘dieet’ en ‘tijdelijk’, zorgt dus bij iedereen voor het falen op lange termijn.

Het dieet, het omgekeerde van duurzaam afvallen

Omdat 95% van de mensen die willen afvallen het op een niet duurzame manier doen (wij noemen dit diëten), wil ik dit kort even bespreken (of eerder schrijven in dit geval… 😂).

Wie van jullie wil er vermageren om erna bewust alles weer bij te komen? Ik denk niet dat iemand hier ‘ja’ op geantwoord zal hebben.
Maar waarom streven we het dan toch na? Elk dieet is altijd gericht op korte termijn: “Even op de tanden bijten, komaan nog even doorzetten!”.
Op korte termijn heb je misschien mooie resultaten, maar op lange termijn kom je jammer genoeg weer bij en is het gek dat we eerst weken of soms zelfs maanden moeten afzien met een dieet om erna terug het oorspronkelijke gewicht te hebben of soms zelfs zwaarder te wegen?! Uit een recent onderzoek blijkt dit laatste helaas waar te zijn en zullen mensen vaak meer wegen na een dieet dan dat ze gewoon hun normaal voedingspatroon verder bleven volgen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar daar hoor jij niet bij (ik ook niet hoor)!

Ik maakte enige tijd geleden deze video erover!

Toch vreemd hé als je erover nadenkt?

Ik vergelijk het een beetje zoals een meerdaagse autorace. De eerste dag overbelast je de wagen zoveel om als eerste aan te komen, om daarna elke andere race te verliezen en als laatste te eindigen op het einde van de wedstrijd. Is het dan niet beter om op een doordachte manier af te vallen? Een manier die ervoor zorgt dat afvallen eerst en vooral aangenaam is, maar die er ook voor zorgt dat je op lange termijn jouw lichaamsgewicht stabiel kan blijven houden!

Wat is echt duurzaam afvallen?

Nu we weten waarom je op een duurzame manier zou moeten vet verliezen, is het tijd om eens na te denken over wat ECHT duurzaam afvallen is.
Enkele synoniemen van duurzaam afvallen zijn: verantwoord afvallen, realistisch afvallen, langdurig afvallen en afvallen zonder een dieet.
Het zijn allemaal begrippen die op hetzelfde slaan: een manier van afvallen die ervoor zorgt dat je in eerste instantie afvalt, maar ook nooit meer bijkomt. Duurzaam afvallen is dus iets wat velen nastreven, maar weinigen weten wat het juist inhoudt en hoe je het moet bereiken.

Zo zullen veel mensen duurzaam afvallen linken aan traag afvallen, maar dat hoeft niet waar te zijn.

Is Realistisch afvallen traag afvallen?

Het doet me denken aan Wendy. Wendy was een dame van 43 jaar die ik 5 jaar begeleid heb. Ze kwam bij mij toen ze 75 kg woog en ze wou graag 65 kg wegen. Een realistische doelstelling niet? Tijdens de eerste 4 jaar is ze van 75 kilo naar…. 90 kilo gegaan… 🙊
Tjah.. Wendy was steevast van overtuigd dat ze zo snel mogelijk moest afvallen. Ze at 4 dagen aan een stuk maar 1100 kcal, om dan in 3 dagen tijd weer alles en zelfs meer bij te komen omdat het niet vol te houden was. Ze deed goed haar best maar van zodra ze de weegschaal niet meer zag dalen was ze gefrustreerd of eenmaal ze iets at dat niet paste in haar ‘dieet’ herviel ze in emotionele eetbuien. Het was een alles of niets verhaal.

Ik kon haar maar niet overtuigen om op een duurzame manier af te vallen, tot op een zaterdagochtend dat ze bij mij kwam. Ze was weeral eens bijgekomen en woog toen net geen 90 kg. Ik zei tegen haar: “Wat denk je ervan om 0,5 kg vet te verliezen per week?”. Onmiddellijk kwam haar reactie opnieuw dat dit veel te weinig is en dat het veel te lang gaat duren zo. Ik liet haar even uitrazen en zei dan: “Een 0,5 kg vet verliezen per week is op een jaar tijd 25 kg. Moest je 4 jaar geleden op die manier gestart zijn zou je ondertussen al 100 kg verloren zijn (wat natuurlijk veel te veel zou zijn want ze woog maar 75 kg om te beginnen).”

Duurzaam afvallen is traag afvallen?

Duurzaam afvallen is dus niet persé traag afvallen. Toen Wendy mijn advies is beginnen opvolgen, hebben we samen stap voor stap minder zwart – wit leren denken en nieuwe eetgewoonten gecreëerd. Na een jaar was ze haar 25 kg kwijt. Wat echter nog belangrijker is, is dat ze de juiste gewoonten en ingesteldheid heeft opgebouwd om ervoor te zorgen dat het er ook op lange termijn afblijft!

Duurzaam afvallen is permanent vetverlies

Wil jij dus voor eens en altijd je vet verliezen, stop dan met het denken in korte termijn. Zie de aanpassingen die je maakt in je voeding als een levensstijl en niet als iets dat je even doet tot je die kilo’s kwijt bent.

Bij een dieet zoek je naar de snelste methode om af te vallen, zonder na te denken of dit op lange termijn wel vol te houden is. Je probeert de nieuwste ‘wonder diëten’ en pilletjes of eet enkel slaatjes… Het is iets dat op korte termijn wel resultaat heeft als je minder calorieën eet dan dat je verbruikt, maar op lange termijn niet vol te houden is waardoor je weer bijkomt.

Duurzaam afvallen is daarentegen gericht op het proces en niet op het doel. Het is genieten met mate en gevarieerd eten, jezelf onvoorwaardelijk graag zien (maar tegelijkertijd veeleisend zijn) en bewegen in je dagelijkse leven een plaats geven. Duurzaam afvallen is bewustwording, mentaliteitsverandering en gedragsverandering. Dat zijn overigens ook de drie symbooltjes rechtsonderdaan bovenstaande foto maar straks meer daarover.

Kenmerken van duurzaam afvallen

Omdat iedereen andere gewoonten, voorkeuren, genetica,… heeft, kan je duurzaam afvallen bereiken op heel wat verschillende manieren. Maar er zijn enkele basis kenmerken die bij verantwoord afvallen altijd terugkomen!

  • Lange termijn > Korte termijn
  • Niet beoordelend maar onderzoekend kijken naar jouw gewoonten en routines.
  • Ons zelf verantwoordelijk stellen
  • Omarm het proces, niet de uitkomst.
  • Growth mindset en geen fixed mindset
  • Niet zwart – wit denken, maar grijs

Er staat dus niet dat je geen brood of koolhydraten meer mag eten of dat je niet na 18u mag eten of geen tussendoortjes, of nooit meer frietjes mag eten. Je kan afvallen zonder of met brood. Net zoals je kan afvallen met of zonder tussendoortjes. Maar je kan niet voor eens en altijd je vet verliezen zonder de bovenstaande kenmerken te bezitten. Deze kenmerken zijn een onderdeel van de mentaliteitsverandering, maar meer daarover straks!

Fysiologisch kant van duurzaam afvallen

Op een duurzame manier afvallen heeft heel wat voordelen, zo val je meestal consequenter af wat ervoor zorgt dat er heel wat hormonen (leptine, cortisol, grheline,…) beter gereguleerd gaan worden ten opzichte van een extreem dieet. Zo zal je minder honger hebben, zullen metabole veranderingen beperkt blijven, zal je minder vocht vasthouden,… . Kortom ga je dus op een aangenamere manier afvallen.

Daarnaast ga je door duurzaam afvallen ook minder spiermassa verliezen waardoor de afname in metabolisme (calorie gebruik van het lichaam) beperkt blijft.

Ook je huid heeft zo meer tijd om zich aan te passen waardoor je minder last hebt van ‘vel overschot’. Verantwoord vermageren heeft dus enorm veel voordelen ten opzichte van een dieet.

Psychologische kant van duurzaam afvallen

Als je denkt aan afvallen denk je al snel aan: slaatjes, shakes, ketodieet, low-carb dieet etc. Misschien denk je aan een voedingsgoeroe die op dit moment de ‘waarheid’ verkondigd en denk je eraan om die receptjes te volgen. Waar de meesten niet aan denken is wat er in ons hoofd gebeurd. Dat is nochtans belangrijk. Veel belangrijker zelfs dan alle voedingstips samen.

Duurzaam afvallen is waarschijnlijk meer een mentaliteitsverandering dan een voedingsaanpassing. Het is op een andere manier leren kijken naar voeding en vooral de manier hoe, waar, waarom en wanneer je het eet.

Zoals Christine hieronder zei: je kan alles blijven eten maar anders.

Duurzaam afvallen is naar voeding kijken vanuit een andere bril, het is afstappen van zwart-wit denken, het is afstappen van jezelf bestraffen of net belonen met voeding. Verantwoord afvallen is onderzoekend leren kijken naar je eetgewoonten in plaats van beoordelend en veroordelend te zijn.
Duurzaam afvallen is dus nieuwe neurologische connecties leggen. Het is jezelf veranderen tot diep vanbinnen, je identiteit, waarden, normen,… .
Klinkt misschien raar hé, maar je doet het eigenlijk al continu. Terwijl jij deze tekst leest, ben je continu nieuwe neurologische connecties aan het maken. Enkel is het op dit moment nog niet altijd gericht of gestructureerd. Bij duurzaam afvallen willen we op een gestructureerde en doordachte manier nieuwe neurologische connecties vormen. Hierdoor overstijgt duurzaam afvallen de oppervlakkige zaken zoals al dan niet ’s avonds iets eten of meerdere maaltijden per dag eten.

Hieronder heb ik het mooi in een afbeelding gezet.

Velen denken dat ze een nieuwe receptenboek, nieuw dieet, nieuw pilletje, afval supplement of totaal andere manier van eten nodig hebben om af te vallen. Wat we echter echt nodig hebben is bewustwording over wat we eten en hoe afvallen werkt. Mentaliteitsverandering om op een andere manier te leren kijken naar voeding en als laatste het leren opbouwen van nieuwe gewoonten (gedragsverandering).

Het is dan ook aan deze drie peilers dat we bij Move2Health werken:

– bewustwording

– mentaliteitsverandering

– gedragsverandering

Deze kunnen leiden tot verandering van voedingskeuzes, nieuwe recepten, ander eetgedrag,… maar het is een gevolg ervan en geen doel op zichzelf.

Drie peilers van duurzaam afvallen

Duurzaam afvallen moet altijd de combinatie bevatten van bewustwording, mentaliteitsverandering en gedragsverandering. Als één van deze ontbreekt kan je nooit afvallen EN op lange termijn jouw lichaamsvet stabiel blijven houden.

De sleutel tot succes is dus de combinatie van deze drie peilers. Hierdoor kan je afvallen op een duurzame manier!
Hieronder staan de drie peilers nog eens uitgelegd.

  1. Bewustwording

Ergens is er iets mis met onze voedings- en levensstijlgewoonten, omgeving,… want anders zouden we op een aangename manier ons lichaamsvet stabiel kunnen blijven houden. Aan de hand van bewustwording leren we onze sterktes en zwaktes kennen. Het is niet altijd een leuk proces omdat we soms inzichten verkrijgen die je liever nooit had geweten.
Zonder bewustwording kunnen er geen nieuwe voedings- en levensstijlgewoonten gecreëerd worden. Want wat moet er veranderen en waarom zou je iets iets veranderen als er volgens jou niets schort in de eerste plaats?

  1. Mentaliteitsverandering

Je hoort mensen soms zeggen dat je een ‘klik’ moet kunnen maken. Deze klik is wat wij bij Move2Health de mentaliteitsverandering noemen. Je hebt een bepaalde ingesteldheid nodig die ervoor zorgt dat je vet kan verliezen en op lange termijn ook stabiel kan houden. Een andere manier van kijken naar eten en hoe je ermee omgaat. Je moet hoe je leeft en beleeft door een andere bril bekijken om duurzaam vet te verliezen.

  1. Gedragsverandering

Een gewoonte is volgens de Eerste Nederlandse Systematisch Ingerichte Encyclopedie “Een handeling of een manier van handelen die men gewend is uit te voeren en die men doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken – uitvoert.”.  Als je gewoontes hebt die je gezondheid ondersteunt zal je dus zonder veel moeite jouw lichaamsgewicht stabiel blijven houden. Denk maar aan jouw tanden poetsen. De kans is groot dat, toen je klein was, jouw ouders regelmatig je moesten aansporen om je tanden te poetsen. Eenmaal je ouder bent en het een gewoonte geworden is, doe je dit zonder er echt over na te denken.  Het is geen opgave meer. Bij Move2Health creëren we dus gewoontes die je gezondheid ondersteunen en bouwen we de gewoontes af die je gezondheid ondermijnen. Dat hoeft heus niet lastig te zijn trouwens! Je verschiet ervan welke gewoonten je kan opbouwen als je kleine stapjes blijft zetten in de juiste richting.

Nu je weet waarop een duurzame manier van afvallen moet steunen, is het tijd om eens te kijken hoe we zonder op dieet te gaan toch kunnen afvallen!

Afvallen zonder dieet

Als je Facebook of instagram mag geloven, dan is afvallen zonder een dieet, afvallen met shakes, smoothies en slaatjes. Dat kan voor jou afvallen zonder een dieet zijn als je dat graag eet, dat past binnen jouw sociale leefomgeving en het niet te duur is voor jou. Maar ik kan dus met 99% zekerheid zeggen dat dit voor jou niet het geval gaat zijn.

Er zijn zoveel verschillende soorten diëten en levensstijlen en elk dieet beweert de heilige graal te zijn voor eeuwig en gemakkelijk vetverlies.
Ondertussen weten jullie gelukkig beter hé.

Er bestaat geen beste dieet. Wij verschillen uiteraard enorm van elkaar op vlak van genetica, hormonale spiegels, maar wellicht nog meer op vlak van gewoonten en mentaliteit.
Zo zijn er mensen die helemaal geen behoefte hebben aan tussendoortjes en anderen net wel, sommige mensen kunnen brood niet gemakkelijk verdragen of eten er gauw teveel van en anderen kunnen met 1 sneetje al voldoende hebben. Daarnaast zijn er mensen die graag koolhydraatrijk eten en anders mensen dan weer niet.

Een “dieet” moet dus altijd afgestemd zijn op jouw eigen voorkeuren, gewoonten, genetica, eventuele medische aandoeningen, leefomgeving, doel,… en niet omgekeerd.

Zo volgde ik zelf recentelijk het keto dieet om aan te tonen dat je afvalt, niet omdat je in ketose bent, maar wel omdat je minder calorieën eet.
Ik spreek uit ervaring dat een dieet dat niet afgestemd is op jouw voedings- en levensstijlgewoonten erg moeilijk vol te houden is.
Zo eet ik normaal veel fruit en groenten, matig ik mijn koolhydraat portie (aardappelen, rijst, pasta etc) en eet ik een kleine portie vlees en vis.
Om het keto dieet goed te doen moest ik een grote portie vlees en vis eten (anders had ik te weinig eiwit om mijn spiermassa te behouden), een zeer kleine portie groenten (of toch naar mijn gewoonten althans) en geen aardappelen, pasta, rijst etc. Dit was dus volledig het omgekeerde van hoe ik normaal at.
Het was dan ook niet altijd gemakkelijk om dit te combineren met mijn gezin (twee of drie verschillende maaltijden koken (voor dochtertje, vrouw en mezelf)).
Ik miste ook de gezellige maaltijd momenten. Na een kleine twee weken had ik het dan ook wel gehad en was ik blij dat ik het experiment kon beëindigen.

Als de manier waarop je wilt afvallen niet aangepast is aan jouw voedings- en levensstijlgewoonten, dan is het al gedoemd om te falen bij de start.

Ervaringen afvallen zonder dieet

Maar waarom zou je me op mijn woord moeten geloven. Lees hieronder enkele getuigenissen van mensen die wouden vermageren zonder dieet.
De namen zijn veranderd om hun privacy niet te schenden.

Mieke

Ik heb zoals velen al zowat elk dieet geprobeerd. Van eiwitshakes tot voedingsconsulenten, weightwatchers, infraligne, diëtisten en uiteindelijk ook een maagverkleining. Een maagverkleining is zowat het ultieme redmiddel, of dat werd me verteld en dat dacht ik ook, totdat ik na eerst 37 kg afgevallen te zijn stabiel bleef op de weegschaal om erna enkel bij te komen.

Toen ik bijna mijn oud gewicht terug had ben ik bij Move2Health terechtgekomen via een vriendin. Zij wisten me te overtuigen dat een dieet nooit de juiste beslissing was, maar duurzaam afvallen me verder zou helpen.

Het was een lang en niet altijd even gemakkelijk traject, maar ik kan nu vol trots zeggen dat ik me weer goed voel in mijn vel en weer met plezier en zonder fysieke klachten kan werken en spelen met de kinderen! En ohja, ik weeg ondertussen weer 67 kg (ik kom van 132 kilo)! 😁

Hans

Ik dacht altijd dat iets mis was met mijn lichaam. Dat ik niet kon afvallen.
Er is geen dieet die ik niet gedaan heb, maar van zodra ik eens iets at dat niet mag waren de kilo’s er weer bij. Erg frustrerend dus.

Door de bewustwording zag ik in dat die gewichtsschommelingen heel normaal waren en dat ik helemaal niet speciaal was. Integendeel, iedereen heeft dat!
Stap voor stap leerde ik mezelf nieuwe gewoonten aan en uiteindelijk kan ik na 32 jaar!! jojo’en vol trots zeggen dat het me nu lukt om op een aangename manier mijn gewicht stabiel te blijven houden (of mijn vetmassa zou ik van Kevin moet zeggen 😂 ).
Duurzaam afvallen is echt een cadeau voor je leven!

Is afvallen zonder een dieet iets voor jou?

✅ Je wilt afvallen.

✅ Je wilt nadat je afgevallen bent nooit meer bijkomen.

Oké, oké, ik wil duurzaam afvallen! Wat nu?

Heb ik je kunnen overtuigen om duurzaam af te vallen? Fijn om te horen! 🎉

Glenn en ik zijn door het dolle heen dat je op een duurzame manier wilt afvallen! 😍

Geef jezelf gerust eens een schouder klopje! Je hebt de juiste beslissing genomen! 👏
Hieronder kan je een volledig stappenplan vinden om op een duurzame manier af te vallen. Hou onze blog of dit artikel goed in het oog, want wij updaten dit regelmatig met nieuwe artikelen en tips!

Stap 1: Bewustwording

Ik heb een volledig gratis Ebook geschreven waarbij je op weg geholpen wordt met de bewustwording. Zo leer je over de basisprincipes van vetverlies en kan je alvast praktisch aan de slag.

Wij hebben ook een video gemaakt met daarin alle basisprincipes van vetverlies. Het is alles wat je moet weten over het bewustwordingsluik met enkele praktische tips.

Stap 2: Mentaliteitsverandering

Op dit moment hebben wij nog geen video gemaakt over mentaliteitsverandering. Je kan ons volgen op Facebook en Instagram, daar plaatsen we regelmatig artikels of quotes met betrekking tot mentaliteitsverandering.

Stap 3: Gedragsverandering

Wij hebben ondertussen al een video over gedragsverandering, maar deze is nog niet beschikbaar voor mensen die geen persoonlijke begeleiding bij Move2Health volgen. Onze video’s worden eerst uitvoerig bij ons in de praktijk getest voor meerdere jaren vooraleer wij deze beschikbaar maken aan het grote publiek. Je kan ons volgen op Facebook en Instagram, daar plaatsen we regelmatig artikels, weetjes of quotes met betrekking tot gedragsverandering.