arrow_drop_up arrow_drop_down
Keto dieet ervaring
7 mei 2020 

Keto dieet ervaring

In deze blogpost deel ik mijn ervaring met het keto dieet of ketogeen dieet.
Veel mensen zijn er rotsvast van overtuigd dat je als je in ketose bent, je sowieso afvalt.
Ik zeg al lang in mijn praktijk dat het draait rond de energiebalans en niet rond het al dan niet in ketose zijn.
Door dit experiment wil ik dus zelf nagaan of je met een keto dieet altijd afvalt.

Stel gerust al jouw vragen met betrekking tot het keto dieet of dit experiment via een berichtje onderaan dit bericht of via mail of sociale media!
Ik bijt meestal niet, maar nu ik op keto dieet ben, kan ik niets garanderen natuurlijk! 😅

Keto dieet ervaring

Waarom een keto dieet?

Hieronder staat kort het doel omschreven.

Doelstelling

Nagaan of je altijd afvalt als je in ketose bent, ook als je meer calorieën eet dan dat je verbruikt.

Opstelling

  • Fase 1: Ketose creëren. 2-3 dagen tijd om in ketose te geraken – 1800 kcal per dag en ± <30 gram koolhydraten per dag.
  • Fase 2: Vetverlies tijdens ketose. 7 dagen ketose met een tekort van 1000 kcal per dag (wat voor mij een 1800 kcal eten is per dag)
  • Fase 3: Stijging van vetmassa tijdens ketose. 4-7 dagen ketose met een teveel aan kcal van 1000 per dag (wat op een 3800 kcal uitkomt per dag)

Praktisch

  • Elke dag kijk ik via Ketostix of er ketonen in de urine aanwezig zijn.
  • Ik doe dagelijks een vetpercentage meting om de lichaamssamenstelling op te volgen.
  • Dagelijks noteer ik om de 4 uur hoe ik me voel (cijfer 1-5).

Alle resultaten zal ik dagelijks bespreken.

Extra informatie

Ik ga regelmatig over de EKV hoeveelheden spreken van voedingsmiddelen of maaltijden. Dit is hoeveelheid: Eiwit, Koolhydraten en Vet.
Als ik over EKV van 20/1/4 spreek betekent dit dus 20 gram eiwit, 4 gram koolhydraten en 4 gram vet.

Lichaamssamenstelling verandering

Hieronder kan je de veranderingen volgen van mijn lichaamssamenstelling. De bespreking kan je bij de respectievelijke dag terugvinden.

keto dieet huidplooimeting

 

bia keto dieet

Dag 1 keto dieet

Ketostix test

ketostix test negatief ervaring

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 388 kcal- EKV: 37/4/25
    ketogeen dieet ontbijt voorbeeld
  • Middagmaal: 424 kcal – EKV: 81/15/3
    ketogeen dieet middagmaal voorbeeld
  • Tussendoor: 110 kcal – EKV: 22/2/1
    1 eiwit shake
  • Avondmaal: 876 kcal – EKV: 112/3/44
    ketogeen dieet avondmaal voorbeeld
  • Dagtotaal: 1798 kcal – EKV: 219/29/85

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 5/5
  • 9.30u: 5/5
  • 11.30u: 5/5
  • 15.30u 4/5
  • 19.30u: 5/5

Bespreking

Vandaag had ik veel energie, wat wel te verwachten was vermits dit nog maar dag 1 van het keto dieet en ik nog voldoende koolhydraatvoorraad heb (zeker na die lekkere lasagne van gisterenavond 😋 ). Ik verwacht morgenochtend al een fikse daling in lichaamsgewicht door een daling van koolhydraatvoorraad en vocht die daaraan vast hangt.

Ik merk nu wel al dat het niet zo gemakkelijk is om het te combineren met een gezin. Ik kook zeer graag, maar bij elke maaltijd twee (soms met dochtertje 3) verschillende menu's koken neemt gewoon veel tijd in. Ik kan me voorstellen dat dit iets is wat velen op korte termijn doen, maar geen levensstijl van kunnen maken (en dat is mogelijks maar goed ook (lees hieronder over gezondheidsconsequenties van keto dieet op lange termijn)).

De ketostix test was negatief, wat normaal is en te verwachten valt.

Dag 2 keto dieet

Ketostix test

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 397 kcal- EKV: 43/5/22
    keto dieet ontbijt voorbeeld
  • Middagmaal: 402 kcal – EKV: 53/15/13
    keto dieet middagmaal voorbeeld
  • Tussendoor: 110 kcal – EKV: 22/2/1
    1 eiwit shake
  • Avondmaal: 884 kcal – EKV: 101/7/49
    keto dieet avondmaal voorbeeld
  • Dagtotaal: 1793 kcal – EKV: 252/24/73

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 3/5
  • 9.30u: 4/5
  • 11.30u: 4/5
  • 15.30u 4/5
  • 19.30u: 3/5

Bespreking

Mijn lichaamsgewicht is zoals verwacht heel wat gedaald. Dit heeft echter maar voor een kleine fractie te maken met de vetmassa, want het is vooral een daling van de koolhydraatvoorraad. Meer info kan je hier lezen over het verschil tussen gewichtsverlies en vetverlies.

De BIA analyse heeft het altijd moeilijker met vochtschommelingen. Omdat het vetpercentage gemeten wordt door de weerstand te meten terwijl er een lichte stroom door je lichaam gestuurd wordt. Water geleidt de stroom beter dan vet en een grote daling van lichaamsvocht kan er dus voor zorgen dat het vetpercentage schijnbaar verhoogt is. Vandaar dat ik de echte baseline om mijn vetmassa te vergelijken de eerste dag neem die ik in ketose ben en niet de eerste dag van de start van het keto dieet. Bij de huiplooimeting zien we dat de waarden veel dichter overeenkomen en nagenoeg hetzelfde zijn. Huidplooimeting heeft dan ook minder problemen met vochtschommelingen dan de BIA. Er is altijd een kleine meetfout mogelijk en je moet de waarden zien in zijn groter geheel en niet perse als absolute waarde.

Er is al een kleine hoeveelheid ketonen in de urine aanwezig. Normaal gezien zou dit morgen en overmorgen nog moeten vermeerderen. Niet bij iedereen zijn ketonen zichtbaar in de urine, dus hopelijk is dit bij mij wel het geval. Een afwezigheid van ketonen in de urine is niet perse een teken dat je niet in ketose bent!

De maaltijden zijn naar mijn standaarden nogal klein en dus heb ik wel vaak zin om te eten, maar echt honger kan je het niet noemen (maar dat heb ik ook niet als ik wel koolhydraten eet). De enige keer dat ik echt gevuld zat was na het ontbijt door een probeerseltje van een eiwitpoeder mug cake. Je klopt het ei los en doet hierna 1 schep eiwitpoeder erbij. Je klopt het geheel nog eens goed en zet het in een grote tas in de microgolf voor 3 tal minuten. Er komt een mooi stevig koekje uit wat ervoor zorgde dat ik 's ochtends verzadigd was. Dat is een blijvertje! 😊 Ik eet elke dag minstens 1 kg groenten (daar komen ook altijd mijn koolhydraten vandaan). Vandaag was dat 's ochtends 200g champignons, 's middags 437 gram komkommer en 's avonds 500 gram spinazie. Zo zorg ik voor voldoende vezels want veel mensen krijgen last van constipatie als ze op het keto dieet zijn.

Deze ochtend had ik duidelijk minder energie dan anders. Lichte hoofdpijn wat normaal is bij de omschakeling van koolhydraten naar ketonen. Mogelijks heeft de krachttraining gisteren er ook wel voor gezorgd dat mijn koolhydraatvoorraad nog wat lager stond. Normaal gezien wordt er per krachttraining set dat je doet aangeraden om 2,5 gram koolhydraten te eten. Ik heb dit momenteel nog niet gedaan om zo sneller in ketose te geraken. Deze avond voel ik ook meer mijn hoofdbonzen en ik merk dat ik duidelijk minder energie heb.

Morgen verwacht ik wel dat ik me nog wat zwakker ga voelen en vanaf maandag-dinsdag zou dit moeten verbeteren!

Dag 3 keto dieet

Ketostix test

ketostix resultaat test ketogeen dieet

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 329 kcal- EKV: 37/4/18
    keto dieet ontbijt recept
  • Middagmaal: 476 kcal – EKV: 78/14/11
    keto dieet middagmaal recept
  • Tussendoor: 175 kcal – EKV: 27/6/3
    1 eiwit shake + 1 ei
  • Avondmaal: 816 kcal – EKV: 79/8/49
    keto dieet avondmaal recept
  • Dagtotaal: 1796 kcal – EKV: 222/29/84

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 3/5
  • 9.30u: 4/5
  • 11.30u: 3/5
  • 15.30u 4/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Bij deze zit dag 3 er al weer op! Mijn lichaamsgewicht is zoals verwacht weer heel wat gedaald (-0,9 kg) De verklaring kon je bij dag 2 al lezen. Die bia analyse is gestabiliseerd in vetmassa desondanks dat mijn lichaamsvocht weer heel wat gedaald is. Dit zou kunnen beteken dat mijn vetmassa aan het dalen is (anders zou de vetmassa en het vetpercentage meer stijgen). Bij de huidplooimeting kan je al lichtjes zien dat mijn vetmassa aan het dalen is. Zelf verwacht ik in 1 week tijd ongeveer 1 kg vet te verliezen, wat dus zou betekenen dat ik rond de 140 gram vet per dag zou moeten verliezen. Op dit moment lijkt het wel mogelijk om bij de ochtend van dag 8, na 7 dagen dus dat bereikt te hebben.

Ik heb nog steeds sporen van ketonen in mijn urine. Op de foto is het niet zo duidelijk, maar je moet het exact 15 seconden aflezen, wat niet zo gemakkelijk is met de camera. Ik ben benieuwd of ik morgen meer ketonen ga terugvinden in mijn urine. Indien niet ben ik mogelijks één van de mensen waarbij de ketonen hoeveelheid in de urine in ‘sporen' blijft, dit betekent echter niet dat ik niet in ketose ben. Zie uitleg bij dag 2 hierover.

De maaltijden waren oké, alhoewel het voor mij dus kleine porties blijven. In het totaal net geen 1,5 kg groenten gegeten. Wat nog steeds minder is dan dat ik normaal eet. Bij het ontbijt eens een soort macarons gemaakt van ei, water en eiwitpoeder. Ze waren lekkerder dan de cup cake (minder droog), maar vulden nog steeds erg veel. Ik heb dit tussendoor nog eens gegeten. Ik kreeg de vorige keer vragen waarom ik zoveel eiwitrijke producten eet en waarom zoveel groenten. De eiwitrijkeproducten is om een verlies van spiermassa tegen te gaan. In het begin maakt ons lichaam nog niet zoveel ketonen aan en kan gluconeogenese (aminozuren die naar glucose omgezet worden), meer plaats vinden. Dit betekent dus meer kans op verlies van spiermassa. Het idee achter meer eiwit eten is dat de aminozuren die omgezet worden naar glucose uit de voeding komen en niet uit lichaamseigen (spiermassa). De portie groenten is voor mij duidelijk minder dan dat ik gewoonlijk eet (zoals je bij dag 2 ook kon lezen). Waarom ik toch probeer om voldoende groenten te blijven eten is omdat ik het: lekker vind, voldoende vitaminen en mineralen wil hebben en voldoende vezels wil innemen. Constipatie is bij keto dieet dan ook een groot probleem. Door voldoende water te drinken en vezels in te nemen kan je dit echter tegengaan. Ik zelf merk al dat ik minder frequent naar het groot toilet moet, dat heeft wellicht ook te maken met de kleinere portie vezels die ik heb dan normaal en het kleinere volume van de voedingsmiddelen die ik eet.

De ondertussen bijna 2 jaar aan koude douches en vele zware trainingen en trektochten werpen nu wel hun vruchten af. Want desondanks mijn lieftallig vrouwtje spaghetti at deze middag (ik denk wel mijn lievelingsgerecht, alhoewel ik zoveel graag eet 😁) en 's avonds mijn dochtertje en vrouw verse appel pannenkoekjes aten, kon ik me zonder problemen aan mijn bordje houden. Al had je me geen twee keer moeten vragen wat er het lekkerste uitzag! 😂

keto dieet vs gebalanceerd dieet

Zeg nu zelf wat zou jij kiezen?! 🙈

Het gekke is dat die stapel appelpannenkoeken minder calorieën bevat dan mijn bordje. Maar om het punt duidelijk te maken dat je met een keto dieet ook kan bijkomen, moet je natuurlijk ook op een keto dieet zijn! 🙉

Vandaag had ik in het begin duidelijk minder energie dan anders. Ik ben 8 km gaan wandelen samen met mijn vrouw en dochter (op mijn rug), maar dat ging vlot zonder problemen. Voor de middag had ik duidelijk wat minder energie en ik besloot dan ook om 15-30 minuten na het middagmaal met mijn krachttrainingssessie te beginnen. Eerst 20 minuten op een stevig tempo op de roeitrainer en erna lower body (de beentjes trainen dus). Zwaar, zeker tijdens en kort na het roeien. Eenmaal ik in de ‘mode' zat, ging het vlot en mijn training sterk kunnen afwerken. Erna voelde ik me enkel beter en ik denk dat ik me het beste voel sinds 2 dagen.

Dag 4 keto dieet

Ketostix test

ketostix resultaat test

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 329 kcal- EKV: 37/4/18
    ketogeen dieet ontbijt recept
  • Middagmaal: 356 kcal – EKV: 49/10/12
    ketogeen dieet middagmaal recept
  • Tussendoor: 175 kcal – EKV: 27/6/3
    ketogeen dieet tussendoor recept
  • Avondmaal: 930 kcal – EKV: 104/13/47
    ketogeen dieet avondmaal recept
  • Dagtotaal: 1784 kcal – EKV: 218/31/83

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 4/5
  • 11.30u: 3/5
  • 15.30u 4/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

De ketostix resultaat was weer ‘traces' of sporen van ketonen. Ik ga morgen eens 's ochtends testen, mogelijks zitten er dan meer ketonen in de urine bij mij (bij de meesten kan je 's avonds het meeste ketonen vinden, maar niet bij iedereen dus).

Mijn lichaamsgewicht is wat gestegen. Dit komt wellicht door de grote hoeveelheid zout die ik inneem (veel meer dan gewoonlijk). Hieronder bespreek ik waarom je moet opletten met elektrolyten tekort van onder andere natrium bij een keto dieet. Het wordt aangeraden om meer natrium in te nemen dus kruid ik alles redelijk veel. Zo was de kip gisteren zeer veel gekruid met kippenkruiden (teveel zelfs om echt smakelijk te zijn voor mij).
Bij die BIA analyse is mijn lichaamsvet voor de eerste keer duidelijk gedaald. Ik ben redelijk zeker dat mijn koolhydraatvoorraad nu gestabiliseerd is (zeer weinig glycogeen nog in mijn lever en spieren). Dit zorgt ervoor dat vanaf nu de resultaten bij de BIA analyse mits mijn vocht niet teveel schommelt door de zout inname, ook consequenter zou moeten zijn.
Bij de huidplooimeting is mijn vetpercentage weer goed gedaald. Als ik tussen de 1 en 1,5 kg vet verloren ben begin ik met fase 3: teveel calorieën eten in ketose.
Ik heb niet zoveel marge om af te vallen, dus ik wil mijn vetpercentage niet te laag laten komen.

Vandaag was het hoogtepunt van het eten de eiwit pannenkoekjes die ik maakte met water, ei en eiwitpoeder. Door per ei er 50 ml water toe te voegen zijn ze niet zo droog als mijn eerste mug cake en hebben ze een pannenkoekachtige structuur. Ik heb deze gebakken op de crispplaat in de microgolfoven. Zo moest ik geen extra vetstof toevoegen (anders had ik teveel kcal vandaag). Morgen ga ik wellicht al mijn eitjes zo bewerken. Dit verzadigt me meer.

Vandaag had ik duidelijk weer wat meer energie. Enkel vlak voor het avondmaal en voor het middagmaal (na een krachttraining en een kort looptoertje) voelde ik me minder dan gewoonlijk, maar gevoelsmatig heb ik voldoende energie. Alhoewel mijn vrouw soms zegt dat mijn cognitieve capaciteiten achteruit gaan, maar ik weet niet of dit erger is dan anders! 🙈 😂 De training zelf ging zeer goed deze middag, ik heb mijn tussendoortje er vlak voor gegeten, misschien hielp dit ook wel wat?

Het helpt sowieso ook wel dat ik mijn krachttraining gesplitst heb over 2 bovenlichaam en 2 onderlichaam trainingen per week (4x/ week dus). Zo zijn het korte, maar intensieve trainingen. Moesten de trainingen 1,5 uur lang zijn dan ben ik redelijk zeker dat naar het einde toe ik het moeilijk zou hebben om mijn tempo hoog te houden.

Dag 5 keto dieet

Ketostix test

ketostix test resultaat

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 379 kcal- EKV: 59/7/13
  • Middagmaal: 56 kcal – EKV: 3/10/0
    1 komkommer
  • Tussendoor: 285 kcal – EKV: 49/5/7
    Pannenkoekje van 1 ei en 2 scheppen eiwitpoeder
  • Avondmaal: 1081 kcal – EKV: 97/11/69
  • Dagtotaal: 1801 kcal – EKV: 208/34/89

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 3/5
  • 11.30u: 3/5
  • 15.30u 3/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Lichaamsgewicht is 0,1 kg gedaald. Dit kan te maken hebben met maag- en darminhoud schommelingen, vocht, vetmassa,.. . Dus moeilijk om er iets over te zeggen. Huidplooimeting is stabiel gebleven, maar er zijn natuurlijk meer plaatsen dan enkele de 4 plaatsen waar ik laat meten waar je vet kan verliezen. Ik zou verwachten om ongeveer 1 kg vet te verliezen in 1 week tijd. Op dit moment ben ik op 5 dagen tijd 0,7 kg verloren, dus dat komt bijna perfect uit.

Deze ochtend mijn urine getest, maar geen ketonen in de urine. Bij de meeste mensen zijn de ketonen in de urine 's avonds het hoogste, dus wellicht bij mij ook. Deze avond was de test weer hetzelfde sporen van. Wellicht gaat dit niet veel meer veranderen.

Vandaag was een erg drukke dag en om 14u enkel snel een komkommer gegeten. Mijn ontbijt was om 5.30u, dus een hele eind er tussen en dus wel wat minder energie dan normaal, maar het ging wel. Eten is wat gelijkaardig dan de vorige dagen. Een huge sidenote is dat je (als je keto dieet goed wilt doen ifv spiermassa verlies) je veel vlees en vis moet eten, wat niet meteen het meest ecologische is. Meestal haal ik zeer veel eiwit uit plantaardige bronnen en magere platte kaas etc, nu is dat niet mogelijk. Een ecologisch dieet kan je het keto dieet dus zeker niet noemen.. .

Doordat ik deze middag weinig gegeten had voelde ik me duidelijk zwakker dan de andere dagen, 's avonds ging het dan weer beter.

Dag 6 keto dieet

Ketostix test

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 590 kcal- EKV: 63/11/31
    ontbijt keto voorbeeld
  • Middagmaal: 360 kcal – EKV: 49/12/11
    middagmaal keto voorbeeld
  • Avondmaal: 845 kcal – EKV: 92/9/47
    avondmaal keto voorbeeld
  • Dagtotaal: 1795 kcal – EKV: 208/34/89

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 4/5
  • 11.30u: 2/5
  • 15.30u 3/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Ketostix test blijft op sporen van ketonen staan. Dus we blijven in Ketose, wat logisch is vermits ik met rond de 30 gram koolhydraten heel wat onder de minstens 100 gram glucose zit dat mijn hersenen nodig hebben.

Het eten is the same old story. Enkel pannenkoeken gebakken van water (want geen koolhydraten in 😝 ), eiwitpoeder, eieren, bakpoeder en amandelpoeder. Wellicht maak ik het morgen opnieuw.

Deze middag was een echt dieptepunt moet ik zeggen. Ik heb het zo wat gehad. Een dieet waarbij je niet eens alle groenten kan eten of je hebt teveel koolhydraten al tjah.
Het lijkt misschien dat ik veel groenten eet, maar zoals gezegd kan ik gemakkelijk dubbel die portie eten. Zo is 1 komkommer 's middags twee keer niets voor mij. Mensen die niet gewoon zijn van veel groenten te eten zullen wellicht wel het gevoel hebben dat ze daar niet ingeperkt worden. Energie was het laagste dat het al geweest is vandaag.
Ik ben benieuwd wat morgen gaat brengen. Op dit moment zit ik met het idee om op zondag meer te beginnen eten en de laatste fase te starten. Ondertussen ben ik al heel wat afgevallen. Dan hoop ik in 4-7 dagen tijd te kunnen aantonen dat je ook kan bijkomen en nog steeds op ketose zijn en dan kan ik eindelijk terug mijn normaal gezond patroon hervatten waar ik toch veel meer energie mee heb! 🙂

Dag 7 keto dieet

Ketostix test

ketostix test keto dieet

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 590 kcal- EKV: 63/11/31
    kokospannenkoeken keto dieet
  • Middagmaal: 328 kcal – EKV: 25/11/20
    1 komkommer en 1 kippenchipolata
  • Avondmaal: 766 kcal – EKV: 89/7/41
    keto dieet avondmaal voorbeeld recept
  • Dagtotaal: 1794 kcal – EKV: 199/33/93

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 3/5
  • 11.30u: 3/5
  • 15.30u 3/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Lichaamsgewicht is wat stegen, mogelijks door het vocht van de zoutrijke voedingen.

De ketostix toonde weeral sporen van ketonen aan.

Vandaag eens geëxperimenteerd met kokospoeder en ik heb een soort luchtige eiwitrijke kokospannenkoeken gemaakt. Zeker lekker! Klik op de link voor het recept. Morgen ga ik het eens met amandelpoeder maken.  Dat is zeker een blijvertje.

Vandaag had ik tijdens de krachttraining zeer weinig energie. Ik moest me echt vooruit slepen. Lang geleden dat ik het zo zwaar had..
Nochtans was de training zelf niet zwaar. Ik weet niet of het mentaal of koolhydraat tekort was, maar het was lastig, maar goed we zijn er toch weer door geraakt!
's Avonds voelde ik me wel weer beter.

Dag 8 keto dieet

Ketostix test

ketostix test keto dieet ervaring

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 530 kcal- EKV: 61/10/26
    amandelpannenkoeken keto dieet
  • Middagmaal: 337 kcal – EKV: 65/10/4
    keto dieet middagmaal voorbeeld recept
  • Avondmaal: 707kcal – EKV: 66/8/43
    keto dieet avondmaal voorbeeld recept
  • Tussendoor (11u en 17u): 220 kcal – EKV: 44/5/3
    1 eiwitshake om 11u en 1 eiwitshake om 17u
  • Dagtotaal: 1794 kcal – EKV: 236/34/76

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 3/5
  • 11.30u: 4/5
  • 15.30u 3/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Vandaag was de ketostix test wat donkerder gekleurd, maar ik was te laat om een goede foto te nemen (na 15 seconden moet je aflezen wat het is).

Ondertussen ben ik al 1,3 kg vet kwijt bij beide metingen. Ik denk dat ik vanaf morgen fase 3 ga starten en meer calorieën ga eten en toch in ketose blijven.

De luchtige eiwitrijke amandelpannenkoeken waren geslaagd vandaag! Klink op de link voor het recept. Vandaag extra tussendoortjes genomen omdat ik de hele dag fysiek gewerkt heb (zie hieronder). Maar toch mooi binnen de 1800 kcal.

Ik had vandaag relatief veel energie. Zeker omdat ik 15 ton steentjes verschept heb en 2 kubieke zand (3 ton ongeveer). Ik heb er wel opgelet dat ik wat trager werkte dan dat ik normaal zou doen. Zo hoopte ik niet te snel in het rood te gaan vermits ik geen koolhydraatvoorraad heb om energie uit te halen bij intensieve bewegingen. Op energie vlak ging het dus best goed, zeker omdat ik toch meer dan 4000 kcal verbrand heb vandaag.

Dag 9 keto dieet

Ketostix test

ketostix test ketogeen dieet

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 1574 kcal- EKV: 82/8/134
    ontbijt keto dieet
  • Middagmaal: 1136 kcal – EKV: 67/23/86
    middagmaal keto dieet
  • Avondmaal: 1820 kcal – EKV: 100/9/152
    Assortiment van kazen en amandelbroodjes (amandelpoeder, ei, bakpoeder en olijfolie)
  • Dagtotaal: 4531 kcal – EKV: 250/41/372

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 4/5
  • 11.30u: 4/5
  • 15.30u 4/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Deze ochtend was mijn vetpercentage nog heel wat gedaald. Wat wel mogelijk is omdat ik gisteren niet zoveel gegeten had en wel heel wat calorieën verbruikt heb. Tijd om meer calorieën te eten en te kijken of ik in ketose ook kan bijkomen!

Er waren wederom sporen van ketonen in de urine.

Heel wat meer gegeten dus vandaag. Zo had ik bij mijn avondmaal meer calorieën dan dat ik anders op een volledige dag had.
Veel vet gebruikt overal, room, roomkaas, veel kazen: allemaal koolhydraatarm en veel vet in. Niet echt mijn soort keuken.. 's Ochtends had ik pannenkoeken gebakken met roomkaas in, ik zou het niet uittesten moest ik jou zijn! Zelfs als het caloriearm zou zijn zou ik het recept nog niet op de website durven zetten!
De amandelbroodjes 's avonds waren ook niet super. Maar het was eten hé! Wat opvalt is dat desondanks ik veel kcal eet, het eigenlijk niet zoveel volume is. De caloriedichtheid van de voeding ligt erg hoog bij vetrijke voeding.

Vandaag had ik een gelijke energie over de dag. Niet op mijn best, maar ook niet slecht. Ik heb ook niet zoveel speciale activiteiten gedaan buiten eens wandelen en wat in de tuin werken, dat hielp misschien ook wel op vlak van energie (en misschien de 4500 kcal eten ook 😂 ).

Dag 10 keto dieet

Ketostix test

ketostix test ketogeen dieet

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 1689 kcal- EKV: 111/13/134
  • Middagmaal: 1309 kcal – EKV: 101/12/96
  • Avondmaal: 2011 kcal – EKV: 134/22/153
  • Dagtotaal: 5009 kcal – EKV: 347/47/382

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 3/5
  • 11.30u: 4/5
  • 15.30u 4/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Lichaamsgewicht is wat gestegen. Ik denk dat de stijging van vetmassa bij de huidplooimeting wel wat overschat zal zijn. De BIA analyse lijkt nu een realistischer beeld te hebben.

Na de mislukte pannenkoeken en amandelbroodjes van gisteren (2 recepten die ik beiden van het internet gehaald heb), ben ik zelf eens aan de slag gegaan. Ik heb een eiwitrijke amandeltaart gemaakt als avondmaal die zeker geslaagd was! Toch één van de lekkerste dingen die ik gegeten heb in 10 dagen tijd.

Rond 8.30-9.30u was ik redelijk vermoeid, misschien van de zware maaltijd 's ochtends.
Misschien een vreemde, maar interessante side note. Je zou verwachten dat ik veel vaker naar het toilet moet gaan nu ik veel meer vet eet nog, maar dat is helemaal niet het geval. Ik vermoed omdat mijn vezel hoeveelheid niet verhoogd is. Veel mensen die afvallen hebben soms problemen met constipatie en linken dit vaak aan een verminderde vetinname, maar ik denk dat het dus eerder een daling van hoeveelheid vezels is. Wat ook logisch zou zijn, want vet wordt normaal gezien geabsorbeerd voor het in de stoelgang terechtkomt.

Mogelijks is het morgen de laatste dag. Moest je mijn gevoel daarover vragen zou ik zeggen: 10/5! 😁

Dag 11 keto dieet

Ketostix test

ketostix test ervaring

Keto dagmenu

  • Ontbijt: 1700 kcal- EKV: 111/6/136
    keto dieet ontbijt
  • Middagmaal: 1259 kcal – EKV: 68/24/98
    keto dieet middagmaal
  • Avondmaal: 1139 kcal – EKV: 82/18/80
    keto dieet avondmaal
  • Dagtotaal: 4089 kcal – EKV: 261/48/314

Algemeen gevoel

  • 5.30u: 4/5
  • 9.30u: 4/5
  • 11.30u: 4/5
  • 15.30u 4/5
  • 19.30u: 4/5

Bespreking

Er waren weer sporen van ketonen in mijn urine te vinden. Dus ik zit nog steeds in ketose.

Zowel de huidplooimeting en de BIA analyse geven aan dat mijn vetmassa verder gestegen is.

Ik bakte weer een eiwitrijke amandeltaart. Ik zal hier toch eens een receptje van moeten opstellen. Alhoewel het met havermout of bloem wel caloriearmer zou zijn dan met amandelpoeder. De taart vult goed, maar deze bevat ook meer dan 1000 kcal, dus dat is misschien ook niet verwonderlijk! 😂

Ik voelde mij vandaag wel goed, niet over de top van energie, maar alles behalve slecht ook. Wel blij dat het achter de rug is en dat ik nu terug normaal gezond kan eten.

Dag 12 keto dieet

Gisteren was het de laatste dag van mijn keto dieet. Vandaag ben ik bij de huidplooimeting en BIA gestegen in vetmassa. Voldoende om het experiment stop te zetten. De resultaten en mijn bevindingen over het volledige experiment kan je hieronder lezen.

Nabespreking

Kan je bijkomen terwijl je in ketose bent? JA! Als je meer calorieën eet dan dat je verbruikt zal je bijkomen. Je kan dus afvallen met een ketogeen dieet, maar dat is niet perse beter in functie van vetverlies dan een evenwichtig voedingspatroon met koolhydraten in. Bovendien zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden als je een keto dieet op lange termijn wilt volgen: eiwit, calorieën, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen, vocht etc. Het is moeilijker om een gezond voedingspatroon te hebben zonder supplementen op een keto dieet, dan als je een evenwicht voedingspatroon hebt.

Als je een keto dieet enigszins gezond wilt maken en het goed wilt doen, zal je dus meestal die toffe hippe keto gerechtjes die je op internet vindt niet kunnen volgen. Deze bevatten te weinig eiwit of vezels of soms zelfs teveel koolhydraten. Velen zijn bovendien ook niet caloriearm, wat dus natuurlijk niet ideaal is als je vet wilt verliezen.

De huidplooimeting is duidelijk veel beter te vertrouwen dan die BIA analyse bij mensen die een ketogeen dieet volgen. Ik had dit verwacht, maar vond het toch fijn om eens de cijfers van beide metingen te kunnen vergelijken met elkaar.

Ik heb me trouwens nog eens gewogen de dag nadat ik terug normaal at, dus weer meer koolhydraten at (hmm eens een lekkere rauwe wortel en spaghetti met ongelimiteerd groentjes)!
Uiteraard was mijn lichaamsgewicht enorm veel gestegen. 1,9 kg gestegen op 1 dag tijd. Dit heeft te maken met de stijging van maag- en darminhoud en koolhydraten. Ik moet zeggen dat ik wel wat opgeblazen was na het eten van de spaghetti. Ik heb dit nooit normaal. Wellicht mijn maag- en darmstelsel die even moet wennen aan de plots verhoogde inname van koolhydraten.

Ondertussen zijn we bijna 4 dagen verder en ondertussen is mijn stoelgangpatroon weer zoals voor het ketogeen dieet experiment en mijn gastro-intestinale klachten zijn volledig verdwenen.

Waarom deze blogpost over het keto dieet?

Wel, dat is gemakkelijk te antwoorden. Omdat ik het BEU ben, ja je leest het goed BEU!!! Ik krijg continu mails en vragen of je al dan niet op een keto dieet moet gaan, maar mijn advies gaat het ene oor in en het andere oor uit.

Ik hoop dat dit het bewijs kan zijn voor iedereen die nog twijfelt of ze al dan niet op een keto dieet MOETEN gaan of af te vallen. In het kort: Nee, een keto dieet gaat je niet meer helpen om af te vallen dan elke andere manier van afvallen. Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt verlies je vet, ongeacht vanwaar de calorieën juist vandaan kwamen en ongeacht of je al dan niet in ketose bent.

Vermits deze woorden blijkbaar niet voldoende zijn heb ik dus zelf dit experimentje opgesteld.

Wat is het keto dieet?

Het ketogeen dieet of keto dieet is een manier van eten waarbij koolhydraten zoveel mogelijk vermeden worden. Dit zorgt ervoor dat het menselijke lichaam vet moet gaan verbruiken als primaire energiebron (onder de vorm van ketonen en vrije vetzuren) in plaats van glucose (bloedsuiker).

Keto dieet, een nieuwe hype?

Het ketogeen dieet bestaat al vele jaren. In 1921 bracht Dr. Wilder een boek uit om epilepsie aanvallen te controleren aan de hand van een ketogeen dieet (wat trouwens succesvol was). Hierna zijn er heel wat ‘spin-offs' geweest van het ketogeen dieet, maar het is pas echt bekend geraakt bij het grote publiek toen Robert Atkins in 1972 het boek “Dr. Atkins Diet revolution” uitbracht. Atkins vond dus het wiel niet uit want het bestond al vele decennia ervoor. Hij maakte het dieet erg populair door enkele dubieuze onderzoeken erbij te halen die methodologisch heel wat fouten hadden. Bovendien claimde hij ook dat je sowieso snel vet verloor, ongeacht hoeveel eiwit en vet je at. Vandaar komt dus de mythe dat je: “Vet moet eten om vet te verbranden.”.

Hij is dus ook de reden dat ik hier mijn keto dieet ervaringen deel en mijn gezellige maaltijden samen met mijn vrouw moet missen. Waarvoor dank! 😒

bedankt voor het keto dieet atkins

Ik die mijn dankbaarheid uit…

Het keto dieet is dus zeker en vast niets nieuws, maar je kan wel over een hype spreken.
Hieronder staan gegevens van google trends op het zoekwoord ‘keto dieet' in google.

Terwijl je in 2011-2017 nagenoeg niemand had die het ketogeen dieet opzocht, is het de afgelopen twee jaar heel populair geworden. Zo populair dat bijna iedereen er reeds van gehoord heeft en er een hele dieetindustrie opnieuw rond ontstaan is met pilletjes, recepten, shakes en weeral ver van wetenschappelijke onderbouwde claims.

Wat zijn ketonen?

Ketonen is eigenlijk een algemene klasse van chemische moleculen, maar de drie ketonen waar het over gaat als mensen over een keto dieet spreken zijn: acetoacetaat, aceton en β-hydroxybutyraat. Acetoacetaat en β-hydroxybutyraat worden kort door de bocht gemaakt uit acetyl Coënzym A. Acetoacetaat wordt voor een deeltje omgezet naar aceton. Het is ook de aceton die in de adem en urine kan teruggevonden worden als je in ketose bent.

Waarom bestaan ketonen?

Ons lichaam bestaat uit heel wat verschillende weefsels: hersenen, lever, nieren, spierstelsel, zenuwbanen, botten etc. Al deze weefsels kunnen glucose (suiker) of vrije vetzuren (simpel gezegd, lichaamsvet) gebruiken als energiebron, met de uitzondering van onze hersenen en enkele andere weefsels. Vermits onze hersenen niet kunnen ‘overleven' zonder glucose zou je  binnen de 24-48 uur sterven moest je geen koolhydraten eten. Gelukkig hebben we door de millennia heen (aah evolutie! 👏 ) onze hersenen (en die enkele andere weefsels) kunnen laten werken op ketonen. De hersenen blijven altijd wel een deel glucose gebruiken als energiebron, maar bij iemand die in ketose is, kan tot 75% van de energie die de hersenen nodig hebben uit ketonen halen.

Iedereen heeft altijd een kleine hoeveelheid ketonen in het bloed (0,1 mmol /dl). Deze worden in de lever aangemaakt. De hoeveelheid ketonen is echter zo laag dat deze normaal niet in de urine of adem kan terugvinden. Of de lever meer of minder ketonen maakt is afhankelijk van hoeveel koolhydraatvoorraad (glycogeen) in de lever zit. Deze koolhydraatvoorraad is echter beperkt en binnen de 16-24 uur na een maaltijd die koolhydraten bevat, zal de lever reeds ketonen moeten aanmaken om de daling van glucose beschikbaarheid voor weefsels zoals de hersenen op te vangen.

Wat is Ketose?

Ketose is een lichamelijke staat waarbij dat er ketonen en vrije vetzuren als primaire energiebron gebruikt worden in plaats van glucose (zoals hierboven gezegd blijven de hersenen bv altijd een klein deel glucose gebruiken).Klinisch wordt er over ketose gesproken als er meer dan 0,2 mmol / dl ketonen in het bloed zitten. We kunnen dus eigenlijk over ketose spreken als er meer dan de standaardwaarde aan ketonen kan waargenomen worden in het bloed. Bij een keto dieet is de hoeveelheid ketonen in het bloed meestal tussen de 5-6 mmol / dl.

Wanneer ontstaat ketose?

Ketose ontstaat wanneer er een tekort is van koolhydraten. Als je eens een maaltijd geen koolhydraten eet gaat je lichaam echter niet plots meer ketonen aanmaken. Ketose zelf ontstaat na 3-4 dagen minder koolhydraten te eten dan dat onze hersenen en andere weefsels nodig hebben om te functioneren. Hierdoor wordt de koolhydraatvoorraad in de lever opgebruikt en gaat onze lever meer ketonen beginnen te produceren. Vermits de hersenen ongeveer 100 gram koolhydraten per dag nodig hebben (en dit één van de weinige weefsels is die ketonen en glucose kan gebruiken), spreken we meestal over een ketogeen dieet wanneer we minder dan 100 gram koolhydraten eten per dag. Dit is natuurlijk afhankelijk van de activiteit, lengte en gewicht van persoon etc. Voor een gemiddelde mens kan een voedingspatroon waarbij minder dan 100 gram koolhydraten per dag gegeten wordt, op termijn dus ketose veroorzaken. Hoe minder koolhydraten je zal eten, hoe meer ketonen het lichaam moet aanmaken.

Waarop moet je letten bij keto dieet?

Er zijn een aantal zaken waar je bij een gezond en effectief keto dieet extra aandacht moet aan besteden.

Calorieën

Als je teveel calorieën eet kom je nog steeds bij, of dit is toch althans wat ik wil bewijzen met dit experiment. Je hoort vaak dat je zoveel spek, boter, room etc kan gebruiken als je wilt. Onlangs las ik zelfs dat je beter room doet in de koffie in plaats van melk… 🤔 Indien je teveel calorieën eet kom je bij (dat zal je wel merken aan dit experiment), ongeacht of je nu al dan niet in ketose bent. Sommige mensen die zeer veel snoep en koeken aten en eigenlijk niet zo graag vetrijke en koolhydraat arme producten eten, zullen natuurlijk hun calorie inname verminderen met een ketogeen dieet. Maar dat heeft niets te maken met het al dan niet in ketose zijn, maar met een daling van de energie inname. Wil je afvallen met een keto dieet? Beperk dan jouw calorieën!

Koolhydraten

Natuurlijk moet je letten op de totale hoeveelheid koolhydraten die gegeten wordt. Als je teveel koolhydraten eet (ongeacht uit welke bron bv groenten) kan je uit ketose gaan. Alhoewel er dus vaak verteld wordt dat je geen calorieën hoeft bij te houden bij een keto dieet, is het vaak beter om dit wel te doen. Mensen die dit niet doen zitten continu met twijfels of ze iets al dan niet kunnen eten van zodra er een beetje koolhydraten inzitten, omdat ze bang zijn dat ze uit ketose gaan.

Stel nu dat je stopt met het keto dieet of je hebt ‘gecheat' dan zal je een plotse stijging zien in lichaamsgewicht. Dit heeft echter NIETS te maken met vetmassa, maar een stijging van de koolhydraatvoorraad en het vocht die daaraan vast hangt. Dit zorgt er vaak voor dat mensen keer op keer opnieuw starten met een keto dieet omdat ze denken dat de initiële daling en bij het stopzetten (of cheaten) stijging van lichaamsgewicht vetmassa is. Dit hangt dus vast met het verkeerd beeld over lichaamsgewicht, want vetmassa en lichaamsgewicht zijn twee compleet verschillende zaken.

Eiwit

Tenzij je veel spiermassa wilt verliezen op een keto dieet (hé, spiermassa is ook gewicht hé?! 🙊), eet je beter voldoende eiwit. Zeker in het begin van het dieet is de gluconeogenese verhoogd. Bij de gluconeogenese worden aminozuren (bouwblokjes die eiwitvormen) omgezet naar glucose. Dit is iets wat zeker de eerste drie weken gebeurt. Vandaar wordt het aangeraden om in het begin minstens 150 gram eiwit te eten (als je meer weegt dan gemiddeld moet dit nog heel wat meer zijn). Na 3 weken daalt de gluconeogenese omdat de meeste weefsels buiten de hersenen op vrije vetzuren werken. De hersenen blijven een mengeling van ketonen en glucose gebruiken. De verhoogde gluconeogenese zorgt er dus voor dat je meer spiermassa kan verliezen. Bovendien daalt T3 zeer snel de eerste dagen van een ketogeen dieet wat nog eens meer spiermassa verlies in de hand kan werken.

Als je explosieve sporten zoals krachttraining doet, stijgt de eiwitbehoefte nog eens. Dit zorgt ervoor dat je algauw 2,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig hebt.

De afbraak van lichaamseigen eiwit kan op lange termijn de dood tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk dat mensen die op een ketogeen dieet zijn voldoende eiwit consumeren! Velen eten echter veel te weinig eiwit op een keto dieet, zeker initieel halen de meesten de nodige 150 gram eiwit niet.

Ook hierbij geldt weer de regel dat je niet perse jouw calorieën hoeft bij te houden, maar als je wilt weten of je wel voldoende eiwit hebt, dan ben je eigenlijk wel verplicht omdat te doen.

Vezels

Voldoende vezels is zeer belangrijk voor een goede stoelgang. Als je een keto dieet volgt schrap je een belangrijke bron van vezels: namelijk de volkoren graanproducten: havermout, zilvervliesrijst, volkoren brood etc. Bovendien kan je ook geen ongelimiteerde hoeveelheid van groenten eten vermits deze ook koolhydraten bevatten en moet je fruit ook in het algemeen wat proberen te vermijden. Fruit is een bron van fructose (vruchtensuiker) en deze wordt naar de lever gebracht om omgezet te worden naar het bruikbare glucose. Dit kan echter voor een stijging van leverglycogeen zorgen wat de aanmaak van ketonen kan remmen. Fruit dat fructose bevat is dus iets dat je beter niet eet op een keto dieet. Normaal gezien wordt er aangeraden om 30-40 gram vezels per dag te eten. Dit is echter zo goed als onmogelijk bij dit dieet.

Constipatie

Zo heb je dus gauw een tekort aan vezels en veel mensen die het keto dieet voor een langere tijd volgen merken daar dan ook de volgen van: constipatie. Het is dus belangrijk dat je voldoende vezels blijft eten uit koolhydraatarme bronnen. Groene bladgroenten zijn bijvoorbeeld een goede keuze (al mag je er natuurlijk weer niet teveel van eten anders heb je weer teveel koolhydraten). Vandaar dat ik elke dag spinazie eet. Weinig koolhydraten en toch een portie vezels.
Naast vezels is het belangrijk om voldoende water te drinken. Want voldoende vezels met een tekort aan vochtinname kan weer voor constipatie zorgen.

Indien de problemen met constipatie blijven kan je een vezel supplement gebruiken waar er geen verteerbare koolhydraten inzitten.

Water

In het begin van een keto dieet verlies je heel wat vocht door een daling van de glycogeen (koolhydraatvoorraad in de leven en de spieren). Per gram koolhydraat zit er ongeveer 3 gram water aanvast. Dit zorgt dus ook voor een plotse daling in lichaamsgewicht in het begin van het keto dieet, maar niet van vetmassa! Daarnaast hebben ketonen zelf ook een vochtafdrijvend effect die ervoor zorgt dat je dus meer water maar ook elektrolyten verliest (zoals natrium). Natrium zelf kan er voor zorgen dat je vocht vasthoudt. Dus een daling van natrium zorgt nog eens voor een daling in het lichaamsvocht.

De daling van lichaamswater kan dus gevaarlijk zijn, maar kan daarnaast ook nog eens in milde vorm de constipatie in de hand werken.
Bovendien zagen ze bij de kinderen met epilepsie die behandeld werden met het keto dieet duidelijk een stijging van het aantal gevallen met nierstenen.
Voldoende water drinken is dus zeker belangrijk. Dit dient meer water te zijn dan dat normaal voldoende is bij een standaard voedingspatroon.

Micronutriënten

Er is heel wat te vertellen over vitaminen, mineralen en hun functies, maar ik bespreek hier enkel kort de betrekkingen tot het ketogeen dieet.
Bij een ketogeen dieet worden er weinig groenten en een geen fruit en volkorenproducten gegeten. Dit zorgt ervoor dat je op lange termijn een tekort van hebben aan vitaminen en mineralen. Het is dan ook bij een extreem keto dieet: “The last chance diet” in 1976 dat er meer dan 60 doden te betreuren waren. Voornamelijk het tekort aan vitaminen en mineralen zou de oorzaak geweest zijn.

Daarnaast moet ik nog wat extra aandacht geven aan natrium, magnesium en kalium. Deze drie mineralen verlies je door het vochtafdrijvend effect van ketonen meer dan normaal. Een tekort van deze mineralen komt vaak voor en kan voor spierkrampen zorgen in milde vorm, maar kan het hart aantasten bij extreme tekorten. Er wordt aangeraden dagelijks extra mineralen in te nemen:  3-5 gram extra natrium, magnesium: 300 mg en kalium 1-1,5 gram extra.
Naast deze mineralen is het ook belangrijk dat er voldoende calcium ingenomen wordt. Een tekort aan calcium kan bijvoorbeeld zorgen voor osteoporose op latere leeftijd. Zo is een adequate inname van elk vitamine en mineraal noodzakelijk.

Er wordt bij een keto dieet aangeraden om regelmatig je bloedwaarden te controleren en indien nodig (wellicht noodzakelijk voor de meesten) een vitamine en mineralensupplement te nemen.  Want een teveel aan bepaalde vitaminen en mineralen kan ook schadelijk zijn!

Beweging en keto dieet

Alhoewel koolhydraten misschien niet noodzakelijk zijn om te leven (zie hieronder) gaan koolhydraten vooral bij explosieve sporten zoals krachttraining, sprinten etc noodzakelijk zijn om optimaal te presteren en zelfs nodig zijn om optimaal spiermassa groei te kunnen veroorzaken. Zo moet je rond je training wel wat koolhydraten consumeren anders zal je minder intensief kunnen trainen (vermits korte krachtinspanningen glucose vragen en niet vet), wat er weer voor kan zorgen dat je minder spiermassa kan opbouwen en je sportprestaties achteruit gaan.

Is een keto dieet gezond?

Tjah, wat denk je, nu je al het bovenstaande gelezen hebt? Het is zo goed als onmogelijk om een keto dieet op een gezonde manier voor een langere periode te volgen. Los van het feit dat het eentoning en niet appetijtelijk is, is het ook gewoon praktisch enorm moeilijk om dit te volgen mits je meer dan 0 vrienden, familie of kennissen hebt.

Naast het praktische gedeelte is het onmogelijk om consequent: niet teveel calorieën en koolhydraten maar tegelijkertijd voldoende vezels, eiwit, vocht, omega 3 vetzuren, vitaminen en mineralen te hebben. Ja, natuurlijk kan je altijd een vitaminen en mineralen complex nemen je hele leven lang, maar kan je dat dan nog als een gezond voedingspatroon bestempelen als je supplementen nodig hebt om je in leven te houden?

Veel gestelde vragen

Zijn koolhydraten dan niet nodig?

Je hebt inderdaad geen koolhydraten nodig om te blijven leven, maar dat betekent niet dat koolhydraten niet nuttig zijn!
Zo zijn er veel voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen: havermout, volkoren producten, aardappelen, wortelen etc.

Ik vergelijk koolhydraten altijd met katten, heuh?
Wel je hebt geen kat nodig om te leven, maar een kat hebben kan het leven wel heel wat aangenamer maken! 😛

Zeg nu zelf een wereld zonder katten? 😹

Zo ga je bij intensieve bewegingen: sprinten, krachttraining etc veel beter presteren als je wel koolhydraten eet.
Bovendien is er helemaal niets mis met een gezonde portie van volwaardige koolhydraatbronnen. Ze brengen een mooie portie vitaminen en mineralen aan, verzadigen, het smaakt en het zorgt ervoor dat je van andere producten minder hoeft te eten (bijvoorbeeld minder vetrijk vlees en vis), wat jouw gezondheid op lange termijn en het milieu ten goede komt!

Moet je bij een keto dieet jouw calorieën bijhouden?

Ja, als je het goed wilt doen moet je zeker en vast jouw calorieën bijhouden. Dit is belangrijk voor een aantal redenen:

  • Eet je teveel calorieën kom je bij en voor 99% van de mensen die op een keto dieet gaan is vetverlies de doelstelling.
  • Het is belangrijk dat je weinig koolhydraten eet, maar hoeveel is weinig? Zonder je calorieën bij te houden kan je enkel gokken of je teveel of te weinig koolhydraten inneemt om in ketose te blijven.
  • Velen eten veel te weinig eiwit op een keto dieet. Ook hierbij is het moeilijk om in te kunnen schatten of je voldoende eiwit consumeert zonder jouw calorieën bij te houden.
  • Voor een gezonde darmflora blijven voldoende vezels eten belangrijk. Alhoewel dit al bijna onmogelijk is met een keto dieet, moet je ook kunnen monitoren of je voldoende vezels hebt. Ook hier moet je dus calorieën bijhouden.
  • Naast een tekort van eiwit, vezels en potentieel teveel aan koolhydraten, is het ook nog mogelijk dat je te weinig vitaminen en mineralen consumeert. Zo is het ook daarvoor belangrijk om jouw voeding te monitoren.

Mag iedereen het keto dieet volgen?

Neen!! Zo kunnen er ernstige gezondheidsproblemen optreden voor mensen die: nierproblemen hebben, diabetes, jicht, zwangerschap!!, te hoge cholesterol of hartproblemen etc.

Raad jij het keto dieet aan?

Los van het feit dat niet iedereen een keto dieet kan volgen op vlak van gezondheidsconsequenties, raad ik het zeker niet aan. Dit om enkele redenen:

  • Mogelijks negatieve gezondheidsconsequenties op lange termijn

Er is op dit moment te weinig geweten over het lange termijn effect van ketose. Het is dus ook voor gezonde individuen niet aangeraden om jaren aan een stuk in een status van ketose te blijven.

  • Als je meer calorieën eet dan dat je verbruikt blijf je bijkomen

Dit is wat ik wil duidelijk maken door mijn ervaringen met het keto dieet te delen. Als je meer calorieën eet dan dat je verbruikt zal je nog steeds bijkomen. Dus NEE, je kan niet ongelimiteerd alles eten wat je wilt en blijven afvallen of nooit meer bijkomen als je op een ketose dieet bent.

  • Geen langetermijnvisie

Net omdat het niet aangeraden is om het op lange termijn door te blijven zetten, kan je er ook geen echte levensstijl van maken. Zelfs als kon je zonder negatieve gezondheidsconsequenties jouw hele leven lang in ketose blijven, dan nog is dit een moeilijk gegeven voor velen die familie, vrienden, partner en kinderen hebben. Tenzij iedereen in jouw omgeving ook een koolhydraatarm bestaan heeft, is dit zeer moeilijk om het maanden, laat staan heel je leven, te doen. De meeste mensen die op een keto dieet gaan vallen af (doordat ze minder calorieën eten dan dat ze verbruiken), maar hierna vallen ze terug in hun oude eetgewoonten die ervoor zorgden dat ze bijkwamen in de eerste plaats.

Over de schrijver
Kevin is diëtist en gespecialiseerd in vetverlies met een langetermijnvisie. Zijn doelstelling is om iedereen een gezond lichaamsgewicht te laten bereiken en dit op een aangename, moeiteloze manier stabiel te blijven houden. Zijn hobby's zijn krachttraining, lopen, wandelen, muurklimmen en trektochten.
Reactie plaatsen

gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen
(caloriearme) Cookies 🍪