Ovenschotel van prei en kippengehakt
Deze ovenschotel van prei en kippengehakt is gezond en caloriearm. Het is een mooi voorbeeld hoe klassieke kost helemaal niet kcalrijk hoeft te zijn om te smaken!
Benodigdheden (4 porties van 500 kcal)
√ 10 grote preistengels (± 1700 gram e)
√ 4 ajuinen (± 550 gram e)
√ 3 teentjes knoflook
√ 500 gram champignons
√ 500 gram kippengehakt
√ 200 ml magere melk
√ 500 ml water
√ 30 gram maïszetmeel
√ 50 gram geraspte mozzarella
√ 1 kippenbouillonblokje
√ Peper en zout
√ Eventueel nootmuskaat
Bereidingswijze
Kuis de groenten.
Snij de preistengels in 4 en snij hem in stukjes. Snij de ajuin in stukjes, hak de knoflook fijn en snij de champignons in plakjes.
Doe de ajuin, knoflook, champignons en kippengehakt in een grote antikleefpan of kookpot en roerbak zonder vetstof tot wanneer de ajuin glazig is de champignons beetgaar zijn en de kippengehakt uitgebakken is. Zet het indien nodig op een zachter vuurtje na het initieel aan te bakken met een deksel op de pot. Kruid met peper en zout.
Doe de prei samen met kippenbouillonblokje in een kookpot en voeg 500 ml water toe. Kook tot de prei gaar is (± 10 minuten).
Giet de prei af, maar bewaar het kookvocht.
Voeg 100 ml magere melk toe bij het kookvocht en zet opnieuw op het vuur. Los 30 gram maïszetmeel op in 100 ml magere melk.
Eenmaal het kookvocht-melk mengsel opnieuw kookt voeg je de opgeloste maïszetmeel toe.
Doe de prei, kippengehakt en saus bij elkaar en kruid met peper en zout naar smaak. Meng eens goed onder elkaar door en doe alles in een grote ovenschotel.
Strooi die geraspte mozzarella erover en zet nog eens kort onder de grill.
Schil de aardappelen en kook ze licht gezouten water gaar. Giet af en kruid met peper, (eventueel) zout en nootmuskaat naar smaak.
Voedingswaarde Ovenschotel van prei en kippengehakt per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 59 |
Eiwit (g) | 4,3 |
Koolhydraten (g) | 6,0 |
Vet (g) | 2,0 |
Vezels (g) | 1,9 |
Voedingswaarde gekookte aardappelen
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 76 |
Eiwit (g) | 2,3 |
Koolhydraten (g) | 16,8 |
Vet (g) | 0,1 |
Vezels (g) | 2,5 |
Voedingswaarde Ovenschotel van prei en kippengehakt per portie
De borden hebben een diameter van 26 cm.
Portie van 215 kcal
278 gram ovenschotel van prei en kippengehakt
75 gram gekookte aardappelen
Portie van 353 gram | |
Energie (kcal) | 221 |
Eiwit (g) | 13,6 |
Koolhydraten (g) | 29,4 |
Vet (g) | 5,5 |
Vezels (g) | 7,1 |
Portie van 441 kcal
555 gram ovenschotel van prei en kippengehakt
150 gram gekookte aardappelen
Portie van 705 gram | |
Energie (kcal) | 441 |
Eiwit (g) | 27,1 |
Koolhydraten (g) | 58,8 |
Vet (g) | 11,0 |
Vezels (g) | 14,2 |
Portie van 662 kcal
833 gram ovenschotel van prei en kippengehakt
225 gram gekookte aardappelen
Portie van 833 gram | |
Energie (kcal) | 662 |
Eiwit (g) | 40,7 |
Koolhydraten (g) | 88,2 |
Vet (g) | 16,5 |
Vezels (g) | 21,3 |