Paella met kip, scampi en chorizo
Deze heerlijke paella is caloriearm en boordevol smaak!
Vaak maak ik het voor meerdere keren en vries dan porties in. Je kan natuurlijk de hoeveelheden aanpassen naar hetgeen jij nodig hebt.
Met de onderstaande benodigdheden kan je 9 porties van 450 kcal maken.
Benodigdheden (6-10 personen)
√ 2 kippenborstfilets zonder vel (±400g)
√ 6 middelgrote ajuinen (±800g)
√ 6 teentjes knoflook
√ 5 rode paprika’s (± 700g)
√ 1,4 kg erwten
√ 400g prinsessenbonen
√ 300g scampi’s
√ 400g paella rijst
√ 1/2 pikante chorizo worst (112g)
√ 1 kippenbouillon blokjes
√ Kurkuma en paprikapoeder
√ Zout en peper
Bereidingswijze
Kuis alle groenten. Snij de kip en chorizo in kleine stukjes.
Versnipper de ajuin en hak de knoflook in fijne stukjes. Snij de paprika in blokjes of reepjes.
Kook of stoom de paprika, erwten en prinsessenbonen in een kookpot.
Bak de kip, ajuin, knoflook en chorizo in een wok of diepe antikleefpan en voeg peper en zout toe. Je hoeft geen vetstof toe te voegen want uit de chorizo komt voldoende vet.
Eenmaal alles wat aangebakken is doe je de paella rijst erbij en water (2,5 eenheden water per 1 eenheid paella rijst). Voeg het kippenbouillonblokje, paprikapoeder en kurkuma toe en laat ±20 minuten koken op een zacht vuur met het deksel erop.
Eenmaal de rijst nog 5-10 minuten moet koken doe je de scampi’s erbij en roer je alles nog eens goed door elkaar.
Laat de groenten uitlekken in een vergiet en meng het bij de gekookte paella rijst.
Kruid eventueel nog af met peper en zout.
Voedingswaarde
Voedingswaarde per 100g | |
Energie (kcal) | 77 |
Eiwit (g) | 6,0 |
Koolhydraten (g) | 9,7 |
Vet (g) | 1,3 |
Voedingswaarde per portie
De borden hebben een diameter van 26 cm.
300 kcal
389 gram paella
Voedingswaarde portie 300 kcal | |
Energie (kcal) | 300 |
Eiwit (g) | 23,3 |
Koolhydraten (g) | 37,6 |
Vet (g) | 4,9 |
450 kcal
584 gram paella
Voedingswaarde portie 450 kcal | |
Energie (kcal) | 450 |
Eiwit (g) | 35 |
Koolhydraten (g) | 56,5 |
Vet (g) | 7,3 |
600 kcal
779 gram paella
Voedingswaarde portie 600 kcal | |
Energie (kcal) | 600 |
Eiwit (g) | 46,7 |
Koolhydraten (g) | 75,3 |
Vet (g) | 9,8 |
Varianten
- Je kan natuurlijk ook andere groenten gebruiken dan deze die ik gebruikt heb.
- Zeevruchten kan je ook in de paella doen. Deze zijn erg caloriearm en eiwitrijk: mosselen, inktvisringen etc.
Extra opmerkingen
- Ik gebruik niet zoveel vlees omwille van ecologische overwegingen. Door de grote portie erwtjes verzadigd deze paella goed, maar erwten zijn ook een goeie bron van eiwitten wat ervoor zorgt dat je met een kleinere portie vlees toch nog voldoende eiwit hebt.
- Chorizo is calorierijk, maar doordat het zo een sterke smaakmaker is hoef je er niet veel aan toe te voegen er veel smaak van te hebben.
- Als je diepvriesgroenten gebruikt kan deze maaltijd in minder dan uurtje klaar zijn. Ideaal voor een foodprep in het weekend bijvoorbeeld!