Vegetarische lasagne met ricotta en spinazie
Een heerlijke gezonde en caloriearme vegetarische lasagne met ricotta en spinazie die snel klaar is en gewoon erg lekker is! 😀
Benodigdheden (±4 porties van 450 kcal)
√ 180 gram seitan gehakt
√ 800 gram verse tomaten of tomaten in blik
√ 2 grote ajuinen (± 350 gram ℮)
√ 3 tenen knoflook
√ 2 rode paprika's (± 300 gram ℮)
√ 140 gram ℮ tomatenconcentraat
√ 500 gram spinazie
√ 1 kippenei
√ 250 gram ricotta
√ 40 gram geraspte mozzarella
√ 160 gram lasagnevellen (droog)
√ Cayenne peper, oregano, basilicum
√ Zout en peper
√ Eventueel: een beetje zoetstof
Bereidingswijze
Kuis de groenten.
Snij de ajuin in stukjes, de paprika in blokjes en hak de knoflook fijn.
Kook de spinazie en laat uitlekken in een vergiet. Duw het overtollige vocht met de bolle kant van een lepel uit de spinazie.
Doe de ricotta en het kippenei samen met de helft van de fijn gesneden knoflook in een mengkom. Roer er de spinazie onder door en kruid met zout en peper.
Stoof de ajuin met de helft van de gehakte knoflook en blokjes paprika in een kookpot met enkele eetlepels water op een middelhoog vuur tot de ajuin glazig is. Doe de tomatenconcentraat en de tomaten in blik erbij. Plet de tomaten eens grot met een pureestamper (ik heb graag nog merkbaar een stukje tomaat in deze lasagne). Doe het seitangehakt erbij. Kruid met cayenne peper, oregano, basilicum en zout.
Proef eens van de saus, indien je die te zuur vindt (dit is afhankelijk van welke soort tomaten je gebruikt) kan je een klein beetje zoetstof toevoegen.
Neem een  ovenschotel en leg een laagje tomatensaus onderaan. Hierboven leg je een laag lasagnevellen en daarbovenop komt een laagje ricotta-spinazie mengsel. Herhaal dit voor ± 3 lagen lasagnevellen:
- Tomatensaus
- Lasagnevel
- Ricotta-spinazie mengsel
- Tomatensaus
- Lasagnevel
- Ricotta-spinazie mengsel
- Tomatensaus
- Lasagnevel
- Ricotta-spinazie mengsel
- Tomatensaus
Eindig met een laagje tomatensaus en strooi er de geraspte mozzarella over.
Bak in de oven voor 30 min op 160 °C en voor 10 min op 180 °C. De laatste 10 minuten zorgen ervoor dat de mozzarella smelt en een mooie bruin korstje krijgt.
Voedingswaarde vegetarische lasagne met ricotta en spinazie per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 76 |
Eiwit (g) | 5,9 |
Koolhydraten (g) | 8,7 |
Vet (g) | 1,8 |
Vezels (g) | 1,7 |
Voedingswaard vegetarische lasagne met ricotta en spinazie per portie
Het bord heeft een diameter van 26 cm.
Portie van 397 gram
Portie van 397 gram | |
Energie (kcal) | 300 |
Eiwit (g) | 23,3 |
Koolhydraten (g) | 34,7 |
Vet (g) | 7,0 |
Vezels (g) | 6,8 |
Portie van 595 gram
Portie van 595 gram | |
Energie (kcal) | 450 |
Eiwit (g) | 35 |
Koolhydraten (g) | 51,9 |
Vet (g) | 10,4 |
Vezels (g) | 10,2 |
Portie van 794 gram
Portie van 794 gram | |
Energie (kcal) | 601 |
Eiwit (g) | 46,7 |
Koolhydraten (g) | 69,3 |
Vet (g) | 13,9 |
Vezels (g) | 13,6 |
Extra opmerkingen
Heb je een overschotje of je wilt de gezonde vegetarische lasagne met ricotta voor tweemaal maken?
Dit recept kan je gerust voor meerdere keren maken en invriezen. Je kan het dan opwarmen in de microgolf of in de oven (voor een echt vers lasagne gevoel weer).
Â