Vezelrijke chocolade appelcake

De vezelrijke chocolade appelcake is een variant op de vezelrijke chocoladetaart met zoetstof.
Door extra appels toe te voegen creëer je meer volume voor weinig extra calorieën. 😉
Het is gezond en vezelrijk genoeg om als ontbijt te eten. Je kan dit taartje trouwens gerust in stukken invriezen.
Gewoon even kort in de microgolf of de oven terug opwarmen en je hebt weer een lekkere warme chocolade appelcake.

Benodigdheden (12 porties van 204 kcal)

√ 6 grote rijpe appelen (1 kg ℮ zonder klokhuis)
√ 4 grote rijpe bananen
√ 200 gram volkoren bloem
√ 120 gram havermout
√ 15 gram bakpoeder
√ 3 eieren
√ 70 gram cacaopoeder
√ 170 ml magere melk
√ 10 gram zoetstof (in dit geval sucralose)
√ Eventueel: kaneel

Bereidingswijze

Was de appelen en ontklok ze. Je hoeft ze niet te schillen zo zitten er wat meer vezels in de appelcake.
Snij 6 appelen in schijfjes.

Splits de eieren.
Klop het eiwit op met een klopper.
Doe de eidooiers, havermout, volkoren bloem, cacaopoeder, gepelde bananen, bakpoeder, zoetstof en magere melk in een stevige blender (of in een maatcilinder waar je met een mixer in kan).
Mix het geheel tot je een mooi mengsel hebt.
Spatel het eiwit rustig onder het mengsel en stort een klein deel het beslag in een vuurvaste schotel.
Verspreid de appelschijfjes over de vorm en bestrooi eventueel met kaneel. Verdeel de rest van het beslag over de appelschijfjes.
Bak ±30-40 minuten in een oven op 170°C.

Voedingswaarde vezelrijke chocolade appelcake per 100 gram

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)126
Eiwit (g)4,6
Koolhydraten (g)20,2
Vet (g)2,4
Vezels (g)4,3

Voedingswaarde vezelrijke chocolade appelcake per portie

Voedingswaarde per 1/12 van chocolade appelcake

Voedingswaarde 1/12 van cake
Energie (kcal)204
Eiwit (g)7,4
Koolhydraten (g)32,7
Vet (g)3,8
Vezels (g)7,0

Voedingswaarde per 1/24 van chocolade appelcake

Voedingswaarde 1/24 van cake
Energie (kcal)102
Eiwit (g)3,7
Koolhydraten (g)16,3
Vet (g)1,9
Vezels (g)3,5