Volkoren pompoenbroodjes

Deze volkoren pompoenbroodjes zijn goudgeel, knapperig vanbuiten en lekker zacht van binnen. Gezond, vezelrijk en goed vullend, wat moet je meer hebben!
Meestal maak ik meerdere broodjes (3 keer de hoeveelheid die hieronder staat) en vries dit in. Zo heb je altijd een lekker en gezond pompoenbroodje zitten! 😀

Benodigdheden (9 porties van 153 kcal)

√ 275 gram ℮ pompoen
√ 225 gram volkoren bloem
√ 50 gram havermout
√ 80 gram witte bloem
√ 1 eetlepel olijfolie (± 10 gram)
√ 1 eetlepel korrelgist (± 7 gram)
√ 1 koffielepel zout (± 5 gram)
√ 50 ml water

Bereidingswijze

Snij de pompoen in stukken en kook de pompoen in licht gezouten water gaar. Giet af en pureer de pompoen fijn.
Laat de pompoen afkoelen tot kamertemperatuur. Dit is erg belangrijk, want anders zal de gist niet meer werken.
Doe de volkoren bloem, havermout, witte bloem, olijfolie, korrelgist, zout en water erbij en kneed tot een zacht deeg. Het zal iets plakkeriger zijn dan een klassiek deeg vermits het wat meer vocht bevat.
Leg het deeg in een kom met een keukenhanddoek erover en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
Kneed het deeg voor een tweede keer op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het deeg in kleine bolletjes. Ik haal 9 broodjes van ± 77 gram per stuk eruit.
Leg er weer een keukenhanddoek over en laat nog eens 1-1,5 uur rijzen (duur is afhankelijk van onder andere kamertemperatuur).
Bak de broodjes in de oven op 180°C tot wanneer de korst mooi bruin-geel is. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
Laat de broodjes uitdampen op een rooster.


Voedingswaarde volkoren pompoenbroodjes per 100 gram

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)223
Eiwit (g)7,8
Koolhydraten (g)38,6
Vet (g)3,2
Vezels (g)4,8

Voedingswaarde volkoren pompoenbroodjes per portie

1 broodje weeg gebakken 68 gram.
De deegballetjes wogen ± 77 gram per stuk.

Portie van 68 gram 

Portie van 1 broodje (± 68 gram)
Energie (kcal)153
Eiwit (g)5,3
Koolhydraten (g)26,4
Vet (g)2,2
Vezels (g)3,3