Wanneer moet je niet meer bij je coach of diëtist gaan?
Klinkt één van deze zinnen herkenbaar voor jou in de oren:
- Het gaat even moeilijk, misschien moet ik even een rustpauze nemen.
- Ik neem later terug contact op.
- De motivatie is er momenteel niet, ik stuur je later wel nog een bericht.
- Ik ga nu in verlof, erna zal ik je wel bellen.
De kans is groot dat je zelf al eens er aandacht om ze te gebruiken en daar is helemaal niets mis mee. Het is de normale reactie van ons als mens.
We denken altijd dat het in de toekomst beter gaat gaan. Dat we in de toekomst meer energie gaan hebben. Dat we in de toekomst meer motivatie gaan hebben.
Maar de harde waarheid is, het gaat nooit beter worden. Er zijn altijd:
- Feesten: verjaardagen, nieuwjaar, traktaties op het werk,..
- Stress: drukte privé, werk,…
- Droevige momenten: overlijdens, persoonlijk leed, zorgen,…
- Vakanties
We moeten er dus altijd het beste van maken. Ik schreef in de pauze-knop mentaliteit er ook al over: “We moeten een alles of niets’ mentaliteit vervangen door een ‘altijd iets’ principe.”
Wanneer moet je niet meer bij je coach / diëtist gaan?
We kunnen een persoon opdelen in twee categorieën: nog aan het werken naar hun doelstelling toe of hun doel bereikt.
Doel nog niet bereikt
Je hebt nog niet bereikt wat je wilt hebben, maar het gaat zeer goed? Misschien moet je de frequentie van de afspraken wat naar beneden halen. Dit is een zeer goed teken!
Gaat het wat moeizamer, dan is het net belangrijk om frequenter op afspraak te komen. Veel mensen hebben de neiging om net meer tijd te laten tussen de afspraken als het moeilijker gaat. Dat is nooit een goede keuze. Gezonde gewoonten worden niet opgebouwd door er minder aandacht aan te schenken, maar door er actief aan te werken en stappen te zetten in de juiste richting.
Doel bereikt
Juij! Proficiat! 🥳 Het is echt iets om trots op te zijn, maar is dit een goede reden om nooit meer bij je diëtist of coach langs te gaan?
Gewoonteverandering neemt tijd, zeer veel tijd. Je kan dus wel jouw doel bereikt hebben, maar nog niet de gewoonten hebben die je nodig hebt om je lichaamsgewicht stabiel te blijven houden. Denk maar aan alle mensen die op een dieet gaan en erna weer bijkomen (jojo iemand?). Gewichtsverlies is dus geen garantie op gewichtsbehoud erna.
Je blijft dus beter nog even gaan bij je diëtist of coach. Het meest effectieve is om de X aantal weken of maanden een routine controle te hebben.
Ik heb mensen die al 11 jaar om de 3-6 maanden eens komen. Het is een gemakkelijke manier om kleine correcties te maken.
Zie het een beetje als een onderhoud van je wagen. Het is niet omdat die vorig jaar op punt stond dat daarom dit jaar geen kleine aanpassingen moeten gebeuren.
Als je echt diepgewortelde gewoonten hebt, dan kan je volledig stoppen met de begeleiding. Hoe weet je of je gewoonten hebt die je gezondheid ondersteunen?
Op momenten dat je veel stress ervaart, vermoeid bent, het erg druk is, maar ook plezier is, ga je terugvallen op je gewoonten. Kan je zonder aandacht te schenken aan wat je eet ongeacht de situatie jouw lichaamsgewicht stabiel blijven houden? Wel dan heb je de gewoonten die je nodig hebt om je hele leven lang een gezond en stabiel gewicht te onderhouden, ongeacht wat het leven naar je gooit! 😊
Mijn persoonlijke kijk op het geheel
Uiteindelijk heb jij als klant helemaal geen verplichtingen naar mij als diëtist toe.
1 op de 3 Belgen willen gewicht verliezen. Dat zijn zo een 3,82 miljoen mensen. Ik zal dus nooit een tekort hebben aan potentiële klanten.
Je hoeft dus niet voor mij op afspraak te komen, het is een engagement dat je aangaat voor jezelf.
Het is ook volledig jouw eigen keuze of je wilt werken aan jouw gezondheid of niet. Ik zal nooit iemand scheef bekijken omdat hij/zij zegt dat ze er liever mee wilt stoppen.
Welke voordelen geven een gezond gewicht voor jou en welke nadelen zijn eraan verbonden? Weeg deze tegen elkaar af en kap dan de knoop door.
Waar ik het moeilijk meeheb is dat mensen de verantwoordelijkheid (schuld) voor hun gewicht afschuiven op externe factoren.
Dit is een slachtoffermentaliteit die je helemaal niets opbrengt.
Als je niet afvalt dan ligt dat maar aan één persoon en dat is jezelf. Dit is een boodschap dat je niet als een beoordeling moet opnemen, maar het moet niet bevrijdend zijn: ” Vermits ik de oorzaak ben, heb ik ook de controle om er iets aan te doen!”. Zelfs al zijn er effectief externe factoren die het moeilijker maken, door daar met de vinger naar te wijzen helpen we onszelf helemaal niet verder.
Ik persoonlijk stel mezelf ook volledig verantwoordelijk voor het resultaat dat mijn klanten bereiken. Zo denk ik continu na aan verdere oplossingen, blijf ik bijleren en wil ik elke afspraak opnieuw weer nieuwe inzichten proberen te verschaffen.
Als zowel klant als diëtist de verantwoordelijkheid bij zichzelf legt, dan kan er van een goede samenwerking gesproken worden en kunnen we mooi resultaten bereiken.
Loopt de begeleiding mis, moeten dus zowel de klant als diëtist kijken naar wat ze zelf kunnen verbeteren, maar de samenwerking stopzetten is jammer genoeg voor de meeste mensen een verkeerde beslissing. Als het minder goed gaat, is de enige oplossing er meer aan werken en niet “even een pauze nemen”.
Dit is mijn persoonlijk mening, uiteraard geen probleem als jij een andere mening hebt. Ik wens je sowieso het beste toe! 😊
Hieronder de afsluitende woorden van een veel wijzere man dan mij.