Aubergine met tomatensaus en ham

Deze heerlijke tomatensaus met ham en aubergine schijfjes is een caloriearm en gezond recept!
Bovendien neemt het niet zoveel tijd in om het klaar te maken. Het is ook geschikt om in één keer een grotere portie te maken en in te vriezen.
Vaak maak ik dubbel de hoeveelheid van onderstaande ingrediënten en vries dan porties in. Zo heb ik altijd een caloriearme gezonde kant en klare maaltijd in de diepvries!
Ik heb in dit geval ernaast enkele gebakken aardappel schijfjes gegeten, maar met rijst, pasta, bloemkoolrijst, couscous,… is het ook heerlijk!

Aubergine met tomatensaus en ham

Benodigdheden (5 porties van 350 kcal)

√ 2 grote aubergines (± 500 gram)
√ 3 teentjes knoflook
√ 3 zeer grote ajuinen (± 500 gram)
√ 3 grote tomaten (± 500 gram)
√ 250 gram passata
√ 2 courgettes (± 600 gram)
√ 1 rode paprika
√ 100 gram gekookte ham
√ 50 gram  geraspte mozzarella
√ 750 gram aardappelen
√ 1 eetlepel olijf olie
√ 1 groentebouillonblokje
√ tijm
√ basilicum
√ peper en zout

Bereidingswijze

Kuis de aubergine, knoflook, ajuin, tomaten, courgette en paprika.
Snij de aubergine in schijfjes. Leg een bakpapier op een bakplaat en let de aubergine schijfje naast elkaar op de plaat. Bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze 30 minuten zo staan.
Na een half uur dep je het vocht van de aubergine met een keukenpapier of doekje en bak je ze in de oven op 180°C voor 20-25 minuten zodat ze mooi gaar zijn maar niet uitgedroogd.

Snij de courgette, ajuin en paprika in grote blokjes. Snij de knoflook fijn.
Doe alle gesneden groenten in een grote kookpot en voeg een groentebouillonblokje toe en roer regelmatig om tot alle groenten gaar zijn (zet eventueel een deksel op de kookpot en zet de groenten op een zacht vuurtje). Mix alle groenten en voeg de passata toe.
Snij de tomaten en ham in kleine blokjes en voeg het bij het groentemengsel. Kruid met tijm, basilicum, peper en zout naar smaak.

Neem een ovenschaal en doe een laagje tomatensaus onderaan. Leg een laag gebakken aubergine erover en daar weer tomatensaus op enzovoort tot alle tomatensaus en aubergine op is. Doe er 50 gram geraspte mozzarella over en plaats de ovenschaal onder de gril tot de mozzarella een bruin korst gevormd heeft.

Schil de aardappelen en snij ze in dunnen schijfjes van ±0,5-1 cm dik.
Leg een bakpapier op een bakplaat en doe de schijfjes aardappel erop. Giet 1 eetlepel olijfolie over de aardappel schijfjes en meng ze goed door elkaar.
Plaats ze voor ±20-30 minuten in een oven op 180°C. Als je een oven hebt die stoom en hete lucht kan combineren kan je de aardappelen bakken op 210 °C voor 25 min met stoom. Zo worden ze mooi krokant, maar drogen ze niet uit vanbinnen.

Werk eventueel af met enkele blaadjes basilicum.

Voedingswaarde tomatensaus met aubergine per 100 gram

Voedingswaarde saus per 100 gram
Energie (kcal)51
Eiwit (g)3,4
Koolhydraten (g)7,1
Vet (g)1,0

Voedingswaarde gebakken aardappelen per 100 gram

Voedingswaarde gebakken aardappelen per 100 gram
Energie (kcal)180
Eiwit (g)3,7
Koolhydraten (g)35,3
Vet (g)2,7

Voedingswaarde tomatensaus met aubergine en gebakken aardappel per portie

De borden hebben een diameter van 26 cm.

Portie van 225 kcal

260 gram tomatensaus met aubergine en ham
50 gram gebakken aardappelen

Voedingswaarde gerecht 
Energie (kcal)223
Eiwit (g)10,4
Koolhydraten (g)35,3
Vet (g)3,9

Portie van 350 kcal

400 gram tomatensaus met aubergine en ham
80 gram gebakken aardappelen

Voedingswaarde gerecht 
Energie (kcal)349
Eiwit (g)16,6
Koolhydraten (g)56,5
Vet (g)6,3

Portie van 500 kcal

600 gram tomatensaus met aubergine en ham
110 gram gebakken aardappelen

Voedingswaarde gerecht 
Energie (kcal)506
Eiwit (g)24,5
Koolhydraten (g)81,2
Vet (g)9,1