Winterse knolselder salade

Dit is één van mijn favoriete winterse salades, met ingrediënten die allemaal in het najaar en de winter voorhanden zijn. Heerlijk om te eten als bijgerecht bij een broodmaaltijd, raclette, pizza, lasagne, ovenfrietjes etc.

Benodigdheden

√ 1 grote knolselder (750g netto)
√ 1 appel (150g netto)
√ 150g magere platte kaas
√ 1 koffielepel graanmosterd
√ 5 volledige walnoten
√ 3 takjes peterselie
√ Peper en zout

Bereidingswijze

Rasp de knolselder en de appel fijn. Dit kan met een handrasp of met een keukenrobot. Hak de walnoten in stukjes en versnipper de peterselie. Voeg beiden bij de geraspte knolselder en appel. Meng in een potje de 150g magere platte kaas met 1 koffielepel graanmosterd. Als je het graag wat pittiger hebt mag het gerust wat meer zijn. Kruid de magere platte kaas naar smaak met wat peper en zout. Voeg bij het geheel en meng goed.

Voedingswaarde winterse knolselder salade per 100 gram 

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)51
Eiwit (g)3,0
Koolhydraten (g)5,5
Vet (g)1,9
Vezels (g)3,9

Als je nog wat calorieën wilt uitsparen kan je de noten er niet bijdoen. In dat geval kan je onderstaande voedingswaarde gebruiken: 

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)34
Eiwit (g)2,7
Koolhydraten (g)5,6
Vet (g)0,1
Vezels (g)3,8

Varianten

  • Je kan 1 versnipperde rode ajuin toevoegen.
  • Door wat fijn gesneden of geperste knoflook toe te voegen aan de magere platte kaas krijg je een zachte ondertoon van look erin.
  • Enkele rozijnen of gedroogde veenbessen kunnen de zoete smaak van de appel nog versterken.
  • Je kan in plaats van peterselie ook bieslook gebruiken.
  • Andere soorten noten, zoals geroosterde cashewnoten passen er ook erg goed bij.
  • Als je graag een frisse toets wilt toevoegen kan je wat citroensap onder de salade mengen.