Marokkaanse groentestoofpot met kip
Een heerlijk Marokkaans groentestoofpotje met kip. Een bron van vezels en eiwit en een vitamine en mineralen bom! 😅
Je kan er pasta, rijst, couscous, aardappelen, brood,… naast eten. Maar vaak eet ik het zonder iets naast of met een peulvruchtenbron er extra bij: linzen, kikkererwten of bonen.
Ik maak dit gerecht voor meerdere keren klaar en vries porties in, zo heb ik altijd een lekker en gezond maaltijdje zitten! 😊
Je zal de hoeveelheden dus misschien wat moeten verkleinen voor mensen die geen enorme kookpot hebben.
Benodigdheden (13 porties van 167 kcal)
√ 1 witte kool (± 1,4 kg ℮)
√ 900 gram ℮ wortelen
√ 3 kg ℮ pompoen
√ 7 teentjes look
√ 5 grote ajuinen (±1 kg ℮)
√ 2 rode paprika’s (±400 g ℮)
√ 800 gram tomaten (of tomaten stukjes in blik)
√ 3 grote kippenborstfilets (±700 g)
√ 2 kippenbouillonblokjes
√ Kurkuma, paprikapoeder, ras el hanout, zout en peper
Bereidingswijze
Kuis alle groenten.
Snij de witte kool in stukjes.
Ik snij hiervoor de witte kool in 4. En elk ¼ van de volledige witte kool deel ik dan nog in drie vooraleer ik het hart van de witte kool verwijder en de witte kool in stukjes snij.
Snij de pompoen, paprika, wortelen, kip, tomaten, (indien je geen tomaten stukjes in blik gebruikt) in blokjes.
Snipper de ajuin fijn en hak de knoflook in stukjes.
Bak de ajuin, knoflook, paprika en kip kort aan op een antikleefpan (zonder toevoegingen van vetstof). Kruid met peper en zout.
Doe de inhoud van de antikleefpan in een grote kookpot en voeg alle groenten (buiten de tomaten) en kippenbouillonblokjes toe.
Kruid met kurkuma, paprikapoeder, ras el hanout, zout en peper en zet het geheel met een deksel erop op een zacht vuur voor ± 1-1,5 uur.
Roer indien nodig alles eens goed onder elkaar door. Er komt voldoende vocht uit de groenten om ervoor te zorgen dat het niet aanbakt.
Eenmaal alle groenten gaar zijn voeg je de tomatenblokjes toe en meng goed onder elkaar door en kruid af.
In de winter gebruik ik tomaten in blik, in de zomer verse tomaten.
Voedingswaarde Marokkaanse groentestoofpot met kip per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 28 |
Eiwit (g) | 3,0 |
Koolhydraten (g) | 3,5 |
Vet (g) | 0,2 |
Vezels (g) | 1,8 |
Voedingswaarde Marokkaanse groentestoofpot met kip per portie
Het bord heeft een diameter van 26 cm.
Portie van 200 gram
Portie van 56 kcal | |
Energie (kcal) | 56 |
Eiwit (g) | 6,1 |
Koolhydraten (g) | 6,9 |
Vet (g) | 0,5 |
Vezels (g) | 3,6 |
Portie van 400 gram
Portie van 111 kcal | |
Energie (kcal) | 111 |
Eiwit (g) | 12,2 |
Koolhydraten (g) | 13,9 |
Vet (g) | 1,0 |
Vezels (g) | 7,2 |
Portie van 600 gram
Portie van 167 kcal | |
Energie (kcal) | 167 |
Eiwit (g) | 18,2 |
Koolhydraten (g) | 20,8 |
Vet (g) | 1,5 |
Vezels (g) | 10,8 |
Extra opmerkingen
Je kan dus rijst, pasta, couscous, aardappelen,… naast dit groentestoofpotje eten, maar ook zonder iets erbij is het heerlijk.
Zoals hierboven reeds vermeld eet ik vaak peulvruchten ernaast. Zo heb je een echte vezelbom.
Hieronder een foto van mijn portie (1 kg groentestoofpotje met 100 gram gekookte linzen), goed voor meer dan 20 gram vezels! 😁