Stoofpot met courgette, tomaat, gehakt en fetakaas
Ik eet zeer graag opgevulde courgettes, maar heb jammer genoeg niet altijd de tijd ervoor om dit wekelijks klaar te maken.
Dit gerecht smaakt hetzelfde als opgevulde courgettes, enkel is het veel sneller klaar en kan je het gemakkelijk invriezen in porties.
Zo maak ik meestal dubbel de hoeveelheid die hieronder staat en vries dan porties in.
Stoofpot met courgette, tomaat, gehakt en fetakaas
Benodigdheden (±8 porties van 400 kcal)
√ 4 middelgrote ajuinen (430 gram)
√ 2 rode paprika’s (450 gram)
√ 4 teentjes knoflook
√ 400 gram wortelen
√ 1,5 kg courgette
√ 500 gram rundgehakt
√ 2 brikken passata (2 x 500 gram)
√ 200 gram fetakaas
√ 1,6 kg aardappelen
√ Peper en zout
√ Provençaalse kruiden
√ Nootmuskaat
√ Paprikapoeder
√ 2 groentebouillonblokjes
Bereidingswijze
Kuis de ajuin, paprika, knoflook, wortelen en courgette.
Snij de courgette en de wortelen in blokjes (dit hoeft niet fijn te zijn want we gaan deze nog mixen) en doe beide groenten in een grote kookpot en voeg er de groentebouillonblokjes aan toe.
Zet het op een hoog vuur en roer zeker in het begin krachtig door. Eenmaal er voldoende vocht uit de courgette gekomen is, kan je de kracht van het vuur wat verminderen en met een deksel even laten stoven totdat de courgette en wortelstukjes gaar zijn. Kruid met Provençaalse kruiden, paprikapoeder en nootmuskaat en mix het geheel glad met een staafmixer. Voeg er de passata aan toe en meng alles goed door elkaar.
Snij de ajuin, knoflook en paprika in fijne stukjes en doe dit in een antikleefpan samen met het rundgehakt. Voeg peper, zout en Provençaalse kruiden toe en roerbak tot het vlees en de paprika gaar is. Je hoeft hier geen vetstof aan toe te voegen.
Doe het gebakken gehakt bij de courgette en tomatensaus en meng goed onder elkaar door. Snij de fetakaas in kleine blokjes en doe dit bij het mengsel. Meng nog een laatste keer en kruid af.
Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn. Giet af en serveer naast de courgette en tomaat stoofpot. Uiteraard kan je er ook puree van maken met wat magere melk en nootmuskaat, peper en zout.
Voedingswaarde
Voedingswaarde saus per 100 g | |
Energie (kcal) | 54 |
Eiwit (g) | 4,9 |
Koolhydraten (g) | 3,8 |
Vet (g) | 2,1 |
Voedingswaarde aardappelen per 100 g | |
Energie (kcal) | 76 |
Eiwit (g) | 2,3 |
Koolhydraten (g) | 16,8 |
Vet (g) | 0,0 |
Voedingswaarde per portie
De borden hebben een diameter van 26 cm.
Voedingswaarde portie van 225 kcal
275 gram saus
100 gram aardappel
Voedingswaarde portie van 225 kcal | |
Energie (kcal) | 225 |
Eiwit (g) | 15,8 |
Koolhydraten (g) | 27,3 |
Vet (g) | 5,6 |
Voedingswaarde portie van 450 kcal
550 gram saus
200 gram aardappel
Voedingswaarde portie van 450 kcal | |
Energie (kcal) | 450 |
Eiwit (g) | 31,7 |
Koolhydraten (g) | 54,7 |
Vet (g) | 11,3 |