Is een falafel nu gezond of net ongezond? Velen denken dat als je wilt afvallen je beter vegetarisch eet, maar dat is niet altijd beter. Falafel kan bijvoorbeeld erg calorierijk zijn. Zo bevat de gemiddelde falafel per 100g al gauw 275 kilocalorieën. Dat is bijna evenveel calorieën als varkensworst (om het in perspectief te zetten).

Voedingswaarde ongezonde falafel

Energie (kcal)Eiwit (g)Koolhydraten (g)Vet (g)
Voedingswaarde per 100g27592712,5
Kikkererwten zelf zijn niet zo calorierijk en zijn een goede bron van eiwit en vezels. Het is vooral de vetstof die toegevoegd wordt aan de falafel die het minder gezond maakt en zo dus ook heel wat calorierijker maakt. Doordat falafel een gezonde naam heeft, eten we op die manier er vaak teveel van. "Want het kan toch geen kwaad, niet!". Natuurlijk kan het geen kwaad om met mate van zo een gefrituurde falafel te genieten. Maar het is dus belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het niet perse caloriearm is en omdat het vaak gefrituurd is niet perse gezond ook.

Gezonde falafel

Gelukkig kan je zelf wel falafel maken die gezond zijn en zelfs caloriearm zijn. Zo kan je nog steeds afvallen en genieten van jouw favoriete gezonde snack. In de gezonde versie zitten er per 100 calorieën ook veel meer eiwit en veel minder vet in. Ze zijn natuurlijk niet exact hetzelfde als de gefrituurde varianten, maar ze zijn minstens even lekker! Bij de gezonde falafel blijft natuurlijk gelden dat we er met mate van moeten genieten, want als we er veel teveel van eten, kan het natuurlijk nog steeds teveel calorieën aanbrengen waardoor je moeilijker kan afvallen.falafel gezond afvallen

Voedingswaarde gezonde falafel

Energie (kcal)Eiwit (g)Koolhydraten (g)Vet (g)
Voedingswaarde per 100g1769216
Hier kan je het receptje van de gezonde falafel vinden: Gezonde falafel voor tijdens het afvallen.

Artikelen in Is falafel gezond als je wilt afvallen?