Kan je een halve kilo per dag afvallen?

Je kan een halve kilo per dag afvallen, maar dat heeft slechts voor een klein deel te maken met een daling van het lichaamsvet. Als je een halve kilo afgevallen bent op 1 dag tijd, is dat vooral lichaamsvocht, koolhydraatvoorraad, maag- en darminhoud en maar voor een kleine fractie vetmassa. Lichaamsgewicht en lichaamsvet zijn twee compleet verschillende zaken. Zo zal het al veel zijn als je lichaamsvet met 200 gram daalt op één dag tijd. Jouw lichaamsgewicht daarentegen kan zelfs meer dan 2 kilo dalen op één dag tijd!1 kilo afvallen per dagHoe verbaasd zou je zijn moest je plots 1 kilo afvallen op 1 dag tijd. 😉Veel afvallen is leuk, maar je kan dus jammer genoeg niet snel vet verliezen en dat al zeker niet op een gezonde en duurzame manier. Hieronder heb ik enkele voorbeelden om dit duidelijk te maken.

Halve kilo per dag afvallen

Je kan dus een halve kilo per dag afvallen, maar dat kan niet allemaal vetmassa zijn. 1 kilo vet is 7000 kcal. Als je dus een halve kilo vet wilt verliezen op één dag tijd, dan moet je 3500 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Stel dat je op één dag tijd 1500 kcal eet, wat echt al zeer weinig is, dan moet je dus 5000 kcal verbranden om het mogelijk te maken om een halve kilo per dag af te vallen. Het is dus onmogelijk om een halve kilo per dag vet te verliezen, maar je kan wel een halve kilo per dag lichaamsgewicht verliezen.Stel dat je één dag weinig zout eet, zeer weinig koolhydraten eet en eventueel wat sport. Dan zal je zien dat je de dag erna gemakkelijk meer dan 1 kilo minder weegt op de weegschaal. Dit heeft te maken met een daling van het lichaamsvocht en koolhydraatvoorraad en niet perse met een daling van de vetmassa!

1 kilo per dag afvallen

Om 1 kilo vet te verliezen moet je 7000 kcal minder eten dan dat je verbruikt. Er weer van uitgaand dat je maar een magere 1500 kcal eet, dan zou je 8500 kcal moeten verbranden. Dit is helemaal onmogelijk voor de meeste mensen. Zoveel calorieën verbranden is enkel mogelijk voor topsporters, maar die moeten meestal geen vet meer verliezen in de eerste plaats. Maar zelfs topsporters zouden het moeilijk hebben om zoveel calorieën te verbranden en op dezelfde dag zo weinig te eten. Het zou een ware uitputtingsslag zijn, dat is zeker!Je kan natuurlijk wel weer 1 kilo of meer lichaamsgewicht verliezen op een dag tijd, door koolhydraatvoorraad, lichaamsvocht etc. Maar dat is dus niet perse vetmassa.1 kilo per dag afvallen

Moet je snel afvallen?

Als je elke dag 1500 kcal onder jouw energiebehoefte eet, wat voor de meesten een onmogelijke opdracht zou zijn, zou je 1,5 kg vet per week verliezen. Maar hoeveel mensen ken jij die op een crash dieet gegaan zijn en na 20 jaar nog steeds een gezond lichaamsgewicht hebben?Wel ik heb ze speciaal voor jou allemaal in deze zaal uitgenodigd:Juist ja, er is zo goed als niemand die met een crash dieet zijn of haar lichaamsgewicht stabiel kan blijven houden op lange termijn.Is het niet gek dat je een maand aan één stuk een bijna mensonwaardig leven moet leiden (of lijden 🙈) om bijvoorbeeld 6 kg vet te verliezen, om erna gewoon terug al die kilo's bij te komen?Dan is het toch beter om af te vallen en nooit meer bij te komen, op een tragere, maar aangename manier. Een manier dat niet eens een opgave is in de eerste plaats! Welkom bij de wereld van het duurzaam vetverliezen in plaats van shakes, pilletjes etc. Een manier van afvallen waarbij nieuwe gewoonten creëren centraal staan.Meer interesse in duurzaam afvallen? Download dan zeker ons gratis ebook!

Artikelen in Halve kilo per dag afvallen