Hoeveel calorieën per dag verbrand ik

Hoeveel calorieën je per dag verbrand hangt af van heel wat parameters, onder andere: geslacht, leeftijd, lengte, lichaamsgewicht, vetpercentage, "non exercise activity thermogenesis", hormonen, activiteit etc. De hoeveelheid calorieën die je verbrand op een dag is dus verschillend voor elke persoon. Schijnbaar kleine verschillen kunnen al een hele impact hebben op het aantal kcal dat je verbrand. Het metabolisme van een vrouw schommelt bijvoorbeeld doorheen haar menstruatiecyclus en verandert dus ook als ze in de menopauze gaat. Wanneer de menopauze start is natuurlijk ook weer voor elke vrouw anders. Een ander voorbeeld is leeftijd. Het metabolisme stijgt in het algemeen tot 16-17 jaar, daar bereikt het zijn piek. Daarna daalt het metabolisme langzaam. Een laatste voorbeeld van hoe een parameter de hoeveelheid kcal die je verbrand per dag beïnvloed is spiermassa. Hoe meer spiermassa je hebt hoe grotere jouw metabolisme zal zijn.

Hoeveel calorieën je per dag verbrand berekenen

Je kan aan de hand van een calculator jouw verbrande calorieën per dag berekenen. Hoeveel calorieën je verbrand per dag in rust is al afhankelijk van heel wat factoren: geslacht, leeftijd, lengte, vetpercentage etc. Dus bijna elke berekening die wordt gemaakt is een theoretische inschatting, maar niet perse een exacte hoeveelheid. Eenmaal je weet hoeveel calorieën je per dag verbrand in rust kan je bereken hoeveel kcal je extra verbruikt door te bewegen. Ook dit is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Zo zullen twee mensen die aan een zelfde intensiteit sporten een verschillende hoeveelheid calorieën verbranden. Applicaties zoals Fatsecret berekenen jouw hoeveelheid calorieën die je verbrand door een berekening te maken met enkele parameters: leeftijd, lengte, lichaamsgewicht en activiteit. Aan de hand daarvan krijg je een inschatting van de verbrande calorieën per dag. Vaak is deze hoeveelheid een overschatting van wat je in werkelijkheid verbruikt.

Smartphone en smartwatch gebruiken om verbrande calorieën te meten

Zowel de smartphone als de smartwatch worden vaak gebruikt om het aantal verbrande calorieën in te schatten. Het "inschatten" gedeelte hierbij is zeer belangrijk... .

Hoeveel calorieën verbrand je per dag in rust?

Aan de hand van hartslag, snelheid, lichaamsgewicht, lengte, leeftijd, aantal stappen etc, kan een smartphone en smartwatch het aantal calorieën dat je verbrand inschatten Zo kan een smartphone of smartwatch niet weten hoe hoog jouw vetpercentage is. Terwijl dit erg belangrijk is om accuraat je metabolisme te bepalen. Want iemand met meer spiermassa zal voor een zelfde leeftijd, lengte en lichaamsgewicht een hoger metabolisme hebben dan iemand met minder spiermassa. De hoeveelheid calorieën die je verbrand in rust klopt dus niet perse bij een smartphone of smartwatch.

Hoeveel calorieën verbrand je per dag met beweging?

Een applicatie op de smartphone kan vaak beter het aantal stappen dat je neemt inschatten dan een smartwatch. Jouw smartphone zit dicht bij de heup en kan daardoor normaal relatief accuraat het aantal stappen berekenen. Het probleem is echter dat je dan altijd jouw smartphone op zak moet hebben, ook tijdens het sporten etc wat niet altijd gemakkelijk is. Bovendien is veel kleding voor vrouwen ook niet aangepast om op die plaats een grote smartphone te hebben (zoals alle vrouwen wel al ondervonden zullen hebben). smartphone calorieën tellen Tsjah waar moet je dat ding anders bewaren.. 😐 Een smartwatch heeft dan het voordeel dat je het normaal altijd kan aandoen, tenzij je beroep het niet toelaat natuurlijk. Als je de smartwatch aan je dominante arm aanhebt, wordt het aantal stappen ook overschat. Het wordt dan ook aangeraden om je smartwatch voor correctere metingen aan je niet dominante arm aan te doen. Zelfs als je dit doet ga je nog foutmarges hebben. Bij het vouwen van kledij worden bijvoorbeeld stappen geteld. Het aantal stappen wordt bijvoorbeeld met 33% onderschat als je wandelt met een winkelkar. Heb je op dit moment een smartwatch aan? Test het gerust eens uit. Blijf zitten op je stoel en beweeg de arm waaraan je smartwacht hangt een aantal keer op en neer. Je zal zien dat dit vaak geregistreerd wordt als stappen. Ook de hartslag functie heeft zijn limitaties, uiteraard zit ook hier vaak een meetfout op. De hartslag in rusttoestand is meestal wel relatief accuraat, maar naarmate de intensiteit van het bewegen zwaarder wordt, zit er een grotere meetfout op. Als je zweet kan de hartslagmeter moeilijker jouw hartslag meten  Maar er zijn ook andere parameters dan hartslag die inspelen op het al dan niet meer verbranden van calorieën. Stel dat je in de auto zit en je bent erg opgejaagd, kan je hartslag heel wat stijgen, soms hoger dan moest je aan het joggen zijn. Natuurlijk verbrand je met joggen meer dan in de file zitten, anders zou mijn dieetboek er zo uitzien: hoeveel kcal per dag verbrand je door in de auto te zitten De hartslag is natuurlijk een indicator van inspanning, maar iedereen zijn maximale hartslag verschilt en je hartslag kan dus ook hoger of lager zijn zonder echt te sporten.

Hoe moet ik mijn verbrande calorieën meten?

Kan je dan helemaal niet om de smartphone of smartwatch vertrouwen om te meten hoeveel calorieën je verbrand op een dag? Het is misschien niet exact, maar je kan het wel gebruiken als referentiepunt. Heb je bijvoorbeeld de ene dag 1900 kcal verbrand en de andere dag 2600 kcal volgens je smartwatch. Dan is de kans zeer groot dat je op de dag dat je 2600 kcal verbrand hebt effectief ook meer verbruikt zal hebben dan op de weg waarop je volgens je horloge maar 1900 kcal verbrand hebt. Is het exact 700 kcal verschil? Nee, zeker niet, maar het hoeft misschien ook niet exact te zijn.

Besluit: hoeveel calorieën verbrand ik op een dag

De hoeveelheid kcal die je per dag verbrand is dus afhankelijk van heel wat factoren. Helpt een smartwacht of smartphone jou om extra te bewegen en zo meer te verbranden? Super! Dan is dat wellicht een goede tool voor jou. Probeer je niet blind te staren op het exacte getal van calorieën dat je verbrand hebt. Je kan jouw aantal calorieën dat je per dag verbrand ook theoretisch laten berekenen door bijvoorbeeld een applicatie, maar dat blijft een ruwe inschatting. Probeer voldoende calorieën te verbruiken door frequent te bewegen, maar doe het vooral omdat je geniet van het bewegen of sporten en niet omdat je er extra calorieën mee verbrand. Wil je jouw caloriebehoefte om af te vallen laten berekenen door ons? Dat kan hier!

Artikelen in Hoeveel calorieën per dag verbrand ik