Verdik je van de pil?

Nee, je gaat niet verdikken van de pil. Jouw lichaamsvocht kan wel stijgen door de synthetische hormonen die in de pil zitten. Dit heeft echter niets te maken met een stijging van de vetmassa. Een stijging van de vetmassa heeft te maken met een grotere energie-inname dan energieverbruik. Dus zolang je niet teveel calorieën eet en je neemt de pil, ga je niet bijkomen in vetmassa. Je kan dus gerust de pil blijven nemen en afvallen.verdik je van de pil

Verschillende soorten van de pil

Je hebt twee verschillende soorten. Je hebt de soort waarbij een combinatie van synthetische oestrogeen en progesteron gebruikt wordt (de combinatiepil) en je hebt een soort waarbij enkel synthetische progesteron gebruikt wordt. Er zijn heel wat verschillende soorten synthetische progesteron, maar van synthetische oestrogeen wordt voornamelijk ethinylestradiol gebruikt. Verdik je van de pil? Dan heeft dat wellicht te maken met een combinatie van hormonen die ervoor zorgen dat dit bij jou vocht vasthoudt.Er zijn echter zoveel verschillende anticonceptiemiddelen op de markt en elke vrouw reageert er ook wat anders op, dat het niet altijd voorspelbaar is wie er wel of niet vocht gaat van vasthouden. Een mooi voorbeeld is Depo-Provera (een prikpil). Als je Depo-Provera start in de luteale fase zou het metabolisme kunnen stijgen, maar het blijkt ook dat Depo-Provera ervoor zorgt dat vrouwen meer zin hebben in ultrabewerktevoedingsmiddelen, waardoor de calorie-inname kan stijgen.De meeste pillen zouden echter geen impact hebben op de eetlust, alhoewel dit mogelijks toch van vrouw tot vrouw kan verschillen.

Hoe komt het dat je zo vaak hoort dat je verdikt van de pil?

Bij de vroegere generatie anticonceptiemiddelen was de dosis van de hormonen veel hoger. Hierdoor was het effect op het lichaamsvocht veel hoger. Toch blijft nog deze mythe nog steeds bestaand. Dat komt omdat sommige vrouwen nog steeds wat vocht kunnen vasthouden van de pil. Dit vocht verlies je echter van zodra je weer stopt met de pil. De misvatting dat je verdikt van de pil is afkomstig van een verkeerd beeld van het lichaamsgewicht ten opzichte van vetmassa. Vetmassa en lichaamsgewicht zijn twee compleet verschillende zaken. Zo kan je lichaamsgewicht stijgen, terwijl je vetmassa aan het dalen is. We zoeken naar oorzaken van de gewichtstoename en linken dat algauw aan die pil die we genomen hebben.Vrouwen onderling hoor je ook algauw zeggen: "Opgelet je wordt dik van de pil hoor!" of "Je kan aankomen door de pil door te slikken.". Dat klopt helemaal niet. Er is dus helemaal geen reden om elkaar bang te maken.Na enige tijd wordt het een soort 'zichzelf vervullende voorspelling'. Door te denken dat we bij gaan komen, ga je automatisch wat meer gaan eten. De meeste mensen verzwaren wat als ze ouder worden door daling van spiermassa, verandering levensstijl, metabole veranderingen etc. Soms krijgt de hormonale anticonceptie hiervan de schuld terwijl dit eigenlijk niet de hoofdoorzaak is.

Anticonceptiepil zonder gewichtstoename

Zoals hierboven staat zorgt de pil er niet voor dat je bijkomt in vetmassa, maar door lichaamsvocht. Je hoeft dus niet perse op zoek te gaan naar een pil waar je niet van aankomt. Bespreek met jouw huisarts of gynaecoloog wat andere opties zijn. Alhoewel het voor hen wellicht ook een 'trail en error aanpak' zal worden, omdat iedereen er toch anders op reageert.

Besluit, word je dik van de pil?

Nee hoor. De pil kan bij sommige vrouwen zorgen van een stijging in lichaamsvocht door progestageen, maar jouw vetmassa gaat niet beïnvloed worden hierdoor. Zolang je niet teveel calorieën eet ga je nog steeds kunnen afvallen! 

Artikelen in Verdik je van de pil?