Witte saus zonder boter
Deze witte saus zonder boter of bechamelsaus zonder boter is caloriearm, sneller klaar dan de klassieke versie en moet allesbehalve onderdoen van smaak.
Ik gebruik de witte saus bij: macaroni, lasagne, broccoli, bloemkool etc.
Hoeveel witte saus of bechamelsaus je moet maken is natuurlijk afhankelijk van het soort gerecht. Mijn vrouw en ik hebben graag veel saus 😉 dus wij eten een halve liter witte saus vaak met twee op. Voor velen zal dit echter teveel zijn en is dit eerder een portie voor 4 personen.
Benodigdheden (2-4 personen)
√ 0,5 liter magere melk
√ 35g bloem of 30g maïszetmeel
Bereidingswijze
Er zijn drie bereidingsmogelijkheden om de witte saus zonder boter te maken. Ik gebruik het vaakst nummer 1, dan 2 en als laatste versie 3.
Voor een zeer dikke saus moet je 8-9 gram bloem per 100 ml melk nemen.
Voor een stevige saus moet je 7 gram bloem per 100 ml melk nemen.
Voor een dunne saus moet je 5-6 gram bloem per 100 ml melk nemen.
Witte saus zonder boter bereidingswijze 1
Doe de melk en de bloem in een ketel. Roer met een klopper eens goed los en zet het mengsel op het vuur.
Verhit het mengsel en blijf regelmatig krachtig roeren met een klopper. Verminder de intensiteit van je kookvuur eenmaal de witte saus kookt en laat kort koken terwijl je blijft roeren. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Witte saus zonder boter bereidingswijze 2
Doe 400 ml melk in een kookpot en zet het op het vuur. Roer regelmatig er met een kopper in.
Los ondertussen het maïszetmeel op in de overige 100 ml melk in een tas. Eenmaal de melk kookt giet je het melk en maïszetmeel mengsel erbij.
Roer krachtig met een klopper en laat kort op een zacht vuurtje indikken terwijl je blijft roeren met de klopper.
Deze bereidingswijze kan je ook met bloem doen, maar dan moet je het bloem en melk mengsel wel stevig mengen, maïszetmeel lost beter op.
Witte saus zonder boter bereidingswijze 3
Doe een klein beetje melk in een kookpot en doe er de bloem bij, verwarm het op een vuur en roer er met je klopper door tot je een stevig deegje hebt.
Voeg de rest van de melk toe en klop regelmatig goed met een klopper. Laat de saus nog even indikken op een zacht vuurtje terwijl je blijft roeren met een klopper.
Voedingswaarde zelfgemaakte bechamelsaus zonder boter
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 53 |
Eiwit (g) | 3,9 |
Koolhydraten (g) | 9,0 |
Vet (g) | 0,2 |
Voedingswaarde per portie
2 porties uit het recept
Per portie (2 porties) | |
Energie (kcal) | 145 |
Eiwit (g) | 10,2 |
Koolhydraten (g) | 24,8 |
Vet (g) | 0,5 |
3 porties uit het recept
Per portie (3 porties) | |
Energie (kcal) | 97 |
Eiwit (g) | 6,8 |
Koolhydraten (g) | 16,5 |
Vet (g) | 0,4 |
4 porties uit het recept
Per portie (4 porties) | |
Energie (kcal) | 72 |
Eiwit (g) | 5,1 |
Koolhydraten (g) | 12,4 |
Vet (g) | 0,3 |