Balletjes in tomatensaus met frietjes is een echte klassieker. Dit recept is gezonder, caloriearmer en vooral lekkerder (of dat vind ik toch althans 🙈 ) dan het klassieke recept!
De meeste calorieën blijven in de ovenfrietjes zitten, want de balletjes met tomatensaus zelf zijn wel kcalarm.
Wil je graag een kcalarmer alternatief? Maak de gehaktballetjes met tomatensaus dan met (groenten)puree, rijst,… .
Natuurlijk kan je er altijd meer groentjes bij eten, wat rauwe groenten passen hier altijd bij! 😉
Balletjes in tomatensaus met frietjes
Voor de bereiding en benodigdheden van de balletjes en de tomatensaus verwijs ik naar het recept van de rundergehaktballetjes in tomatensaus.
Benodigdheden (4 porties van 450 kcal)
√ 750 gram Diepvriesfrieten (diepgevroren gewogen)
√ 350 gram prinsessenbonen
√ 1 lente-uitje
Bereidingswijze
Bak de frieten volgens de vermelde temperatuur en duur op de verpakking in de oven of airfryer.
Vermits deze voorgebakken zijn hoef je geen extra vetstof toe te voegen.
Kook de prinsessenbonen in licht gezouten water.
Werk de rundergehaktballetjes in tomatensaus eventueel af met wat fijn gesnipperde lente-uitjes.
Voedingswaarde gebakken ovenfrietjes
Voedingswaarde ovenfrietjes per 100g | |
Energie (kcal) | 202 |
Eiwit (g) | 3,6 |
Koolhydraten (g) | 29,7 |
Vet (g) | 6,8 |
Voedingswaarde gekookte prinsessenbonen
Voedingswaarde prinsessenbonen per 100g | |
Energie (kcal) | 32 |
Eiwit (g) | 3,1 |
Koolhydraten (g) | 5,0 |
Vet (g) | 0,0 |
Voedingswaarde per portie
De borden hebben een diameter van 26 cm.
Voedingswaarde portie van 450 kcal
Voedingswaarde gerecht per 450 kcal | |
Energie (kcal) | 450 |
Eiwit (g) | 22,1 |
Koolhydraten (g) | 56,3 |
Vet (g) | 13,5 |
125 gram gebakken ovenfrietjes
200 gram saus
60 gram gehaktballetjes
70 gram prinsessenbonen
Voedingswaarde portie van 900 kcal
Voedingswaarde gerecht per 900 kcal | |
Energie (kcal) | 900 |
Eiwit (g) | 44,1 |
Koolhydraten (g) | 112,6 |
Vet (g) | 27,1 |
250 gram gebakken ovenfrietjes
400 gram saus
120 gram gehaktballetjes
140 gram prinsessenbonen