Deze gezonde appel pannenkoeken bevatten veel meer vezels en verzadigen ook veel meer dan een normale pannenkoek.
Benodigdheden (±15 pannenkoeken)
√ 1 kg appels (5 middelgrote appels)
√ 2 eieren
√ 2 zakjes vanillesuiker (2 x 8g)
√ 20 g kristalsuiker
√ 270 g zelfrijzende bloem
√ 300 ml magere melk
√ 2 koffielepels olie (8 ml)
Bereidingswijze
Was en ontklok de appels (je hoeft ze niet te schillen). Rasp de appels in fijne stukjes.
Klop de eieren op met het kristalsuiker en doe dit bij de gerapste appels in een grote mengkom. Voeg hierbij de vanillesuiker.
Zeef de zelfrijzende bloem en doe dit bij de geraspte appels. Giet er de magere melk bij en meng alles goed met een garde.
Doe 1 koffielepel olie op een antikleefpan en zet het op een middelhoog tot hoog vuur. Voeg een lepel beslag toe van zodra de pan en olie warm is.
Als het beslag stevig is kan je eventueel met de bolle kant van een lepel het beslag wat openstrijken op de pan.
Maak de pannenkoeken niet te groot van formaat, anders zijn ze soms moeilijk om mooi te draaien.
Eenmaal de onder kant mooi gebakken is draai je hem om en bak je de andere kant. Als je in de helft van het beslag zit kan je eventueel opnieuw 1 koffielepeltje olie op de pan doen.
Voedingswaarde
Energie (kcal) | Eiwit (g) | Koolhydraten (g) | Vet (g) | |
Voedingswaarde per 100g | 96 | 3 | 17 | 2 |
Voedingswaarde per stuk
Dit is de voedingswaarde indien je er 15 stuks uithaalt.
Energie (kcal) | Eiwit (g) | Koolhydraten (g) | Vet (g) | |
Voedingswaarde per stuk | 99 | 3 | 18 | 2 |
Variant
- Als je geen lactose kan verdragen kan je een lactose vrije drank nemen: sojadrink, amandelmelk etc.
- Je kan honing of iets anders zoet gebruiken in plaats van suiker. Dan moet je de eieren wel apart opkloppen zonder iets bij en de honing op het einde aan het beslag toevoegen wanneer je met de garde alles nog eens moet mengen.
Extra opmerkingen
Ik maak de pannenkoek meestal per 2 op een pan en gebruik twee pannen. Zo bak ik er 4 per keer en gaat het erg snel.
Een pannenkoek moet van formaat ongeveer 1/6 tot 1/4 van je pan innemen. Meer dan dit zorgt ervoor dat hij eventueel breekt bij het draaien.