Plotse stijging in lichaamsgewicht
07 april 2020 
4 min. leestijd

Plotse stijging in lichaamsgewicht

Een plotse stijging in het lichaamsgewicht is zeker niet abnormaal. Heel wat mensen kennen het: je staat op en gaat op de weegschaal staan en bent onmiddellijk klaar wakker: meer dan 1 kilo aangekomen op 1 dag!! Hoe komt het dat je schijnbaar onverklaarbaar meer weegt?

1 kilo aankomen op 1 dag

Er is altijd een zeer logische verklaring voor. Hieronder vind je de uitleg van onze gediplomeerde nutrition coaches!

Een plotse stijging in lichaamsgewicht wordt voor het grootste deel nooit veroorzaakt door een stijging van de vetmassa of spiermassa.
De groei van spiermassa gebeurt zeer gestaag en zelfs met het allerbeste trainingsschema zal je niet veel meer dan 1,5-2 kg spiermassa per maand kunnen bijkrijgen. Vetmassa kan ook niet de oorzaak zijn van de plotse grote stijging in lichaamsgewicht.

Hoeveel calorieën moet je eten om 1 kilo vet bij te krijgen?

Om 1 kilo vet bij te krijgen moet je 7000 calorieën boven je energiebehoefte eten. De energiebehoefte is de hoeveelheid calorieën die je lichaam nodig heeft om: te bewegen, alles te verteren, cellen op te bouwen,… Alle energie dus die jouw lichaam verbruikt op één dag.
7000 calorieën is heel wat! Niemand kan zoveel eten op één dag.
7000 kcal dat zijn:
–  3,5 grote broden
OF
– 62 pintjes
OF
– 3kg varkensworst

Je kan dus niet zomaar 1, 2 of 3 kilo vet aankomen in 1 dag! Een stijging in het lichaamsgewicht is dus zeker niet hetzelfde als een stijging in het lichaamsvet. Aangezien de meeste weegschalen enkel het lichaamsgewicht meten is het dus moeilijk om te weten wat de oorzaak van de plotse stijging was. Als je een professionele weegschaal hebt met bio-elektrische impedantie analyse dan kan je wel het verschil zien tussen een stijging in lichaamsgewicht of lichaamsvet.

Wil jij graag afvallen maar je weet niet hoe?
Bekijk dan zeker deze video met alle basisprincipes van vetverlies!

Oorzaken plotse stijging lichaamsgewicht

Aangezien een plotse stijging van 1 kilo of meer dus nooit te wijten kan zijn aan meer spiermassa of vetmassa, moeten we de oorzaak dus ergens anders zoeken.
Het plots stijgen in lichaamsgewicht kan veroorzaakt worden door:

  • Een grotere zoutinname
  • Een grotere hoeveelheid glycogeen
  • Een grotere maag- en darminhoud

Het plots stijgen van het lichaamsgewicht kan één van de bovenstaande oorzaken hebben of een combinatie hiervan.

Een grotere zoutinname

Een stijging van de zoutinname zorgt ervoor dat we meer vocht vasthouden. Je zal minder naar het toilet moeten gaan (soms is dit ook echt merkbaar). Als je jou ’s ochtends weegt dan kan je enkel en alleen door een verhoogde zoutinname gemakkelijk meer dan 1 kilo bijkomen.

Een grotere hoeveelheid glycogeen

Glycogeen zijn de koolhydraten die in ons lichaam opgeslagen zijn in de lever en spieren. In ons lichaam worden koolhydraten (onder de vorm van glycogeen dus) opgeslagen met 3 – 4g vocht per gram koolhydraat. Zo zorgt een stijging dus van 150g opgeslagen koolhydraten voor een stijging van minimaal 600g.

Een grotere maag- en darminhoud

Ook je maag- en darminhoud weeg je als je op de weegschaal gaat staan. Drink je voor het wegen 1 glas water, dan zal je dus 200g meer wegen. Maar ook als je bijvoorbeeld een zeer grote hoeveelheid groenten en fruit eet zal je de volgende dag meer wegen.

Hieronder staan enkele voorbeelden van omstandigheden waarbij het lichaamsgewicht plots kan stijgen.

Plotse stijgingen in lichaamsgewicht

Een zakje chips eten

In chips zit heel wat zout, zout zorgt ervoor dat we meer vocht vasthouden. Één pakje chips kan gemakkelijk ervoor zorgen dat je meer dan 1 kilo bijkomt in 1 dag. Dit is dus geen vet, maar vocht.
Zelfs als je een XXL zak chips helemaal alleen op eet dan stijgt je vetmassa in het slechtste geval ‘maar’ met 228g.

Op restaurant gaan

Heel wat mensen kennen het, je gaat op restaurant en hup: 2 kilo erbij! Op restaurant wordt er vaak meer zout gebruikt dan thuis, hierdoor zal je dus meer vocht vasthouden. Bovendien eet je vaak ook gewoon wat meer dan thuis. Dit zorgt dus voor een stijging van de maag- en darminhoud. Ik heb er een volledige GoodbyeMyth overgeschreven hier: 2 kilo bijkomen door op restaurant te gaan.

Kant en klare maaltijd eten (pizza, lasagne,…)

In kant en klare maaltijden zit vaak heel wat zout. Dit zorgt dus weer voor een stijging in de hoeveelheid lichaamsvocht en dus een stijging in lichaamsgewicht. Als je een kant en klare maaltijd eet kan je dus gemakkelijker meer dan 1 kilo aankomen op een dag tijd, maar dat heeft dus niet perse iets te maken met vetmassa!

Het onderbreken van een Koolhydraatarm dieet

Tijdens een koolhydraatarm dieet zal de hoeveelheid opgeslagen koolhydraten (glycogeen) zeer weinig zijn. Als je dus plots één dag heel wat meer koolhydraten eet, dan kan je gemakkelijk 1 kilo meer wegen in 1 dag! Dat is onmiddellijk ook de oorzaak waarom heel wat mensen bij het stoppen van een dieet met shakes (eiwitrijk en koolhydraatarm dieet) de eerste dagen weer zeer veel bijkomen. Dat is dus geen (of in mindere mate) vetmassa, maar voornamelijk een stijging van de hoeveelheid glycogeen in de lever en spieren.

Plotse dalingen in lichaamsgewicht

Naast een plotse stijging zien ook heel wat mensen plotse dalingen. Een daling van 0,5 – 1 kg is zeker niet ongewoon. Hoe valt dit dan te verklaren? Ook hier is altijd een logische verklaring voor. Hieronder staan enkele voorbeelden van omstandigheden waarbij het lichaamsgewicht plots kan dalen.

Een grote hoeveelheid sport

Als je veel sport zal je veel glycogeen verbruiken, wat dus gemakkelijk voor een daling van een 0,5kg in lichaamsgewicht zorgt. Bovendien verliezen heel wat mensen meer vocht dan dat ze innemen tijdens het sporten. Je weegt dus snel 1 kilo minder na twee uur serieus te sporten. Dit is jammer genoeg geen vet, maar voornamelijk vocht.

Enkele dagen een normale hoeveelheid zoutinname na enkele dagen meer zout

Doordat je zoutinname genormaliseerd is, verlies je snel weer het vocht dat je extra vasthield.

Een daling van cortisol

Het verliezen van lichaamsgewicht gaat vaak in trappen. Zo stijgt tijdens het afvallen het stresshormoon cortisol . Dit kan binden op bepaalde receptoren waardoor we meer vocht vasthouden. Zo kan je dus enige tijd vetverliezen terwijl je steeds meer vocht vasthoudt, maar de weegschaal blijft hetzelfde aangeven. Als je een daling in cortisol hebt, dan kan je in een korte tijd al het vocht verliezen dat je vasthield en zo dus een plotse daling van het lichaamsgewicht hebben.

1 kilo aangekomen op 1 dag tijd

Er is altijd een logische verklaring voor een plotse stijging of daling van het lichaamsgewicht. Maak je dus zeker geen zorgen, die 1 kilo die je op 1 nacht bijkwam is helemaal geen vet.

Wil jij graag afvallen maar je weet niet hoe?
Bekijk dan zeker deze video met alle basisprincipes van vetverlies!

Over de schrijver
Kevin is diëtist en gespecialiseerd in vetverlies met een langetermijnvisie. Zijn doelstelling is om iedereen een gezond lichaamsgewicht te laten bereiken en dit op een aangename, moeiteloze manier stabiel te blijven houden. Zijn hobby's zijn krachttraining, lopen, wandelen en trektochten. Hij maakt graag tijd om samen met zijn vrouw en dochters quality time te hebben.
Joel
Door

Joel

op 21 Apr 2021

Bedankt. Goede informatie

Kevin Aelbrecht
Door

Kevin Aelbrecht

op 04 May 2021

Graag gedaan Joel! Fijn om te horen dat wij jou hiermee verder konden helpen!Groetjes, Kevin van Move2Health

djamila
Door

djamila

op 17 Jul 2023

wow

Reactie plaatsen
gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen