Dit caloriearm, gezond en lekker pompoenbrood bevat ongeveer 1/4 calorieën minder dan klassiek brood.
Benodigdheden
√ 1,2 kg pompoen
√ 500 gram bloem (wit of volkoren)
√ 2 eieren
√ 2 eetlepels droge gist
√ 100g gratin kaas
√ 100g zonnebloempitten, pompoenpitten of noten
√ peper en zout
Bereidingswijze
Snij de pompoen in kleine stukjes en doe het in een kookpot. Zet de kookpot zonder deksel op het vuur en kook de pompoen zodat deze volledig zacht is en er ongeveer nog 1/3 van het oorspronkelijke gewicht aan pompoen overblijft. Je moet dus ongeveer 400 gram gekookte pompoen overhouden.
Laat de pompoen afkoelen tot kamertemperatuur. Dit is erg belangrijk, want anders maak je jouw gist kapot.
Doe de eieren, kaas en pitten bij de pompoen en kruid met peper en zout. Voeg de bloem en droge gist eraan toe en kneed tot een stevig deeg.
Leg het deeg in een kom met een keukenhanddoek erover en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
Kneed het deeg voor een tweede keer op een met bloem bestoven werkblad en bol het deeg mooi op en leg het op een bakplaat.
Leg er weer een keukenhanddoek over en laat nog eens 1-1,5 uur rijzen (duur is afhankelijk van onder andere kamertemperatuur).
Bak het in de oven op 170°C tot wanneer de korst mooi bruin-geel is.
Laat het brood uitdampen op een rooster.
Voedingswaarde
Voedingswaarde per 100g | |
Energie (kcal) | 207 |
Eiwit (g) | 8,5 |
Koolhydraten (g) | 27,7 |
Vet (g) | 6,8 |
Voedingswaarde zonder kaas
Je kan het brood ook zonder de kaas maken, dan spaar je wat calorieën uit.
Voedingswaarde per 100g | |
Energie (kcal) | 196 |
Eiwit (g) | 7,2 |
Koolhydraten (g) | 29,8 |
Vet (g) | 5,3 |
Voedingswaarde zonder kaas en noten of pitten
Je kan het brood ook maken zonder kaas en zonnebloempitten of noten. Daar spaar je nog meer calorieën mee uit.
Voedingswaarde per 100g | |
Energie (kcal) | 165 |
Eiwit (g) | 6,0 |
Koolhydraten (g) | 31,2 |
Vet (g) | 1,8 |