Deze heerlijke stoofpot met linzen en spruiten staat in een mum van tijd op tafel en is heerlijke comfortfood tijdens de koude en donkere winterdagen.
Stoofpot met linzen en spruiten
Benodigdheden ( ± 5 porties van 350 kcal)
- 600 gram aardappelen
- 900 gram spruiten
- 1 ajuin
- 3 teentjes look
- 265 gram linzen (blik), dit komt overeen met ongeveer 75 gram droge linzen.
- 50 gram zongedroogde tomaten
- 200 ml sojaroom
- 400 – 600 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- 1 koffielepel tijm
- Peper en zout
- 1 el olie
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Laat de spruiten ontdooien of kuis de verse spruiten.
- Sniper de ajuin en look fijn.
- Schil de aardappelen en snij in blokjes.
- Spoel de linzen met water en laat uitlekken.
- Snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
- Breng 4 dl water aan de kook en voeg hierbij een bouillon blokje.
Bereiding
- Verhit de olie in een grote kookpot en stoof de ajuin en look kort aan.
- Voeg nadien achtereenvolgens de spruiten, aardappelen, linzen, tijm en zongedroogde tomaten toe en stoof kort aan.
- Voeg 4 dl groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat dit 15-20 min sudderen tot de aardappels en spruiten beetgaar zijn. Voeg eventueel meer water toe zodat alles net onder staat.
- Voeg de room toe en laat nog een 5 tal minuten inkoken.
- Kruid af met peper en zout naar eigen smaak. Eventueel kan je wat cayennepeper toevoegen indien je het iets pittiger wilt.
Voedingswaarde per portie
Portie van 350 kcal
Afhankelijk van hoe lang je de room laat inkoken, komt dit overeen met 400 – 450 gram.
Voedingswaarde portie van 350 kcal | |
Energie (kcal) | 350 |
Eiwit (g) | 17 |
Koolhydraten (g) | 45 |
Vet (g) | 11 |
Vezels (g) | 13 |
Portie van 500 kcal
Afhankelijk van hoe lang je de room laat inkoken, komt dit overeen met 600 – 650 gram.
Voedingswaarde portie van 500 kcal | |
Energie (kcal) | 500 |
Eiwit (g) | 24 |
Koolhydraten (g) | 62 |
Vet (g) | 15 |
Vezels (g) | 18 |