Ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen
06 januari 2021 
1 min. leestijd

Ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen

Groene kool (ook wel savooi) genoemd, een klassieker in de Belgische keuken met puree en worst. Maar wist je dat het ook heerlijk is in een ovenschotel? Probeer deze winter zeker deze ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen eens uit!

Ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen

Benodigdheden ( ± 5 porties van 350 kcal)

  • 650 gram aardappelen
  • 1 kilo groene kool
  • 4 teentjes look
  • 265 gram linzen (blik), dit komt overeen met ongeveer 75 gram droge linzen
  • 200 ml sojaroom
  • 300 ml melk (in dit recept lactose vrij, maar kan ook met magere melk of plantaardig alternatief zoals ongezoete sojamelk)
  • 2 – 4 eetlepels maïszetmeel (afhankelijk van de gewenste dikte van de saus)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • Cayennepeper (start met 1/2 tl en pas aan tot gewenste smaak)
  • Zout

Ingrediënten ovenschotel met aardappelen, savooikool en linzen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Kuis de groene kool door het buitenste blad en harde kern te verwijderen. Snij nadien in kleine stukjes en spoel.
  • Schil de aardappelen en snij in schijfjes.
  • Sniper de look fijn.
  • Spoel de linzen met water en laat uitlekken.

Bereiding

  • Kook de aardappelschijfjes beetgaar in licht gezouten water. Let erop dat je ze zeker niet te lang kookt aangezien ze nog in de oven moeten.
  • Kook de groene kool gedurende een 10 tal minuten in licht gezouten water.
  • Breng ondertussen de look in een steelpan en stoof kort aan. Voeg erna onmiddellijk de room en melk toe samen met de kruiden en laat 5 minuten inkoken op een laag vuur.
  • Breng tot de gewenste dikte door maïszetmeel op te lossen in een klein beetje water. Roer goed op de bodem om aanbranden te vermijden.
  • Neem een ovenschaal en breng een dun laagje saus aan op de bodem om aanbranden te vermijden. Voeg hierna achtereenvolgens aardappelschijfjes, groene kool en linzen toe en werk af met wat saus. Herhaal dit voor een 2 de maal.
  • Zet de ovenschaal gedurende 15- 25 minuten bij 180°C. Let erop dat de groentjes bovenaan niet te bruin worden.

Voedingswaarde per portie

Portie van 350 kcal

Voedingswaarde portie van 350 kcal
Energie (kcal)350
Eiwit (g)18
Koolhydraten (g)51
Vet (g)10
Vezels (g)10

ovenschotel met aardappelen, savooikool en linzen 350 kcal

Disclaimer – Dit recept is gebaseerd op een recept van EVA vzw.

Over de schrijver
Glenn is in 2015 afgestudeerd als voedingsmiddelentechnoloog. Uit zijn passie voor gezonde en ecologisch verantwoorde voeding heeft hij nadien nog een postgraduaat duurzame ontwikkeling gevolgd en behaalde hij het Precision Nutrition Lvl 1 certificaat. Vetverlies met een langetermijnvisie op een manier die jou gelukkig maakt en je goed in je vel laat voelen. Daar draait het bij hem om.
#62 Gelezen, gezien en geproefd in januari – Lies'lijstjes
Reactie plaatsen
gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen