Ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen
Glenn Aelbrecht
01/06/2021
1 min
1

Ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen

01/06/2021
1 min
1

Groene kool (ook wel savooi) genoemd, een klassieker in de Belgische keuken met puree en worst. Maar wist je dat het ook heerlijk is in een ovenschotel? Probeer deze winter zeker deze ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen eens uit!

Ovenschotel met aardappel, groene kool en linzen

Benodigdheden ( ± 5 porties van 350 kcal)

  • 650 gram aardappelen
  • 1 kilo groene kool
  • 4 teentjes look
  • 265 gram linzen (blik), dit komt overeen met ongeveer 75 gram droge linzen
  • 200 ml sojaroom
  • 300 ml melk (in dit recept lactose vrij, maar kan ook met magere melk of plantaardig alternatief zoals ongezoete sojamelk)
  • 2 – 4 eetlepels maïszetmeel (afhankelijk van de gewenste dikte van de saus)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • Cayennepeper (start met 1/2 tl en pas aan tot gewenste smaak)
  • Zout

Ingrediënten ovenschotel met aardappelen, savooikool en linzen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Kuis de groene kool door het buitenste blad en harde kern te verwijderen. Snij nadien in kleine stukjes en spoel.
  • Schil de aardappelen en snij in schijfjes.
  • Sniper de look fijn.
  • Spoel de linzen met water en laat uitlekken.

Bereiding

  • Kook de aardappelschijfjes beetgaar in licht gezouten water. Let erop dat je ze zeker niet te lang kookt aangezien ze nog in de oven moeten.
  • Kook de groene kool gedurende een 10 tal minuten in licht gezouten water.
  • Breng ondertussen de look in een steelpan en stoof kort aan. Voeg erna onmiddellijk de room en melk toe samen met de kruiden en laat 5 minuten inkoken op een laag vuur.
  • Breng tot de gewenste dikte door maïszetmeel op te lossen in een klein beetje water. Roer goed op de bodem om aanbranden te vermijden.
  • Neem een ovenschaal en breng een dun laagje saus aan op de bodem om aanbranden te vermijden. Voeg hierna achtereenvolgens aardappelschijfjes, groene kool en linzen toe en werk af met wat saus. Herhaal dit voor een 2 de maal.
  • Zet de ovenschaal gedurende 15- 25 minuten bij 180°C. Let erop dat de groentjes bovenaan niet te bruin worden.

Voedingswaarde per portie

Portie van 350 kcal

Voedingswaarde portie van 350 kcal
Energie (kcal)350
Eiwit (g)18
Koolhydraten (g)51
Vet (g)10
Vezels (g)10

ovenschotel met aardappelen, savooikool en linzen 350 kcal

Disclaimer – Dit recept is gebaseerd op een recept van EVA vzw.

Reacties
Categorieën