Dit heerlijk kriekenbrood met marsepein is gezonder en caloriearmer dan een klassiek feestelijk brood.
Het blijft uiteraard wel kcalrijker dan een kom soep, dus eten van dit brood doe je met verstand (geniet er bewust van ).
Benodigdheden (10 porties van 211 kcal)
√ 325 gram bloem
√ 10 gram bloem om het werkblad te bestuiven tijdens het uitrollen
√ 1 eetlepel olijfolie
√ 4 gram korrelgist (1,5 koffielepels)
√ ½ appel (± 75 gram e)
√ 1 kippenei
√ 25 gram poedersuiker
√ 100 ml magere melk
√ ½ bokaal krieken (175 gram e)
√ 75 gram marsepein
√ 15 gram amandelschilfers
√ Eventueel: kaneel
Bereidingswijze
Was en ontklok de appel en rasp hem fijn.
Doe de bloem, olie, korrelgist, kippenei, magere melk, poedersuiker en geraspte appel bij elkaar en kneed tot een mooi deeg.
Bol het deeg op en laat het onder een handdoek 1 - 1,5 uur rijzen.
Lek de krieken uit zodat het overtollige vocht weggelopen is en snij de marsepein in kleine stukjes.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige vorm (dit doe je het best boven een bakpapier of herbruikbaar bakvel). Verspreid de krieken, marsepein en amandelschilfers erover. Bestrooi (indien gewenst) met kaneel. Rol het deeg dicht en leg de rol met bakvel op een bakplaat.
Leg er een handdoek over en laat het deeg ± 1 uur rijzen.
Bak in de oven op 160°C gedurende ± 25 minuten. Gebruik eventueel een matige injectie van stoom om een nog krokantere korst te hebben.
Laat het brood uitdampen op een rooster.
Meestal maak ik onmiddellijk 2 broden en vries sneetjes in. Eens kort bevochtigen en terug in de oven opwarmen en je hebt terug een lekker stukje kriekenbrood.
Voedingswaarde kriekenbrood met marsepein per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 251 |
Eiwit (g) | 7,8 |
Koolhydraten (g) | 39,9 |
Vet (g) | 6,1 |
Vezels (g) | 3,6 |
Voedingswaarde kriekenbrood met marsepein per portie
Portie van 211 kcal
Dit komt overeen met ongeveer ⅒ van het brood.
Dit is voor velen een goede hoeveelheid om als tussendoortje te eten.
Portie van 84 gram | |
Energie (kcal) | 211 |
Eiwit (g) | 6,6 |
Koolhydraten (g) | 33,5 |
Vet (g) | 5,1 |
Vezels (g) | 3,0 |
Portie van 527 kcal
Dit komt overeen met ongeveer ¼ van het brood.
Dit is voor velen een goede hoeveelheid om als hoofdmaaltijd te nemen.
Ik raad wel aan om ervoor bijvoorbeeld wat soep te drinken (indien het als avond- of middagmaal is). Zorg ervoor dat de andere maaltijden die dag voldoende eiwit bevatten ook vermits deze maaltijd niet zo eiwitrijk is.
Portie van 210 gram | |
Energie (kcal) | 527 |
Eiwit (g) | 16,4 |
Koolhydraten (g) | 83,7 |
Vet (g) | 12,9 |
Vezels (g) | 7,5 |