Deze lasagne bolognese (of de Franse naam die we in Vlaanderen overgenomen hebben lasagne bolognaise) is snel, caloriearm en gezond! Deze lasagne bevat slechts 77 kcal per 100 gram, wat de helft van de calorieën is ten opzichte van de klassieke lasagne, maar wel dubbel zoveel smaak heeft!
Dubbel de smaak, de helft van de calorieën! Het zou nog een goeie slogan zijn! 😜
Ik maak vaak tweemaal de hoeveelheid die hieronder staat en doe dit dan in twee enorme ovenschotels. Hiervan vries ik dan porties in. Zo heb je een gezonde, caloriearme en kant en klare lasagne bolognese in de diepvries zitten! 😉
Benodigdheden (6 personen – 400 kcal / portie)
√ 600 gram wortelen
√ 300 gram rundgehakt
√ 3 middelgrote ajuinen (500 gram)
√ 3 teentjes knoflook
√ 4 rode paprika’s (600 gram)
√ 300 gram lasagne bladen
√ 1 blikje tomatenconcentraat
√ 500 gram passata
√ 1 kleine rode peper (je kan ook gewoon peper toevoegen)
√ 750 ml magere melk
√ 37 gram bloem
√ 60 gram geraspte mozzarella
√ Provençaalse kruiden en spaghettikruiden
√ Nootmuskaat
√ Zout en peper
Bereidingswijze
Rasp de wortelen (of je kan natuurlijk ook blokjes doen) en doe de knoflook, ajuin en paprika in kleine blokjes.
Bak het rundgehakt samen met de knoflook en ajuin in een antikleefpan zonder vetstof of in een grote kookpot met enkele eetlepels water.
Voeg wat zout en Provençaalse kruiden toe. Eenmaal het vlees wat bruin gekleurd is, doe je de geraspte wortel, rode peper en paprika toe.
Plaats een deksel op de pot tot wanneer de groenten goed gaar zijn. Voeg de passata en tomatenconcentraat toe en kruid verder af met zout, peper, spaghetti kruiden en Provençaalse kruiden.
Maak de witte saus zonder boter met de magere melk en de bloem.
Neem een grote ovenschotel (30×40 cm) en doe wat rode saus onderaan. Leg hierop enkele lasagne bladen, zorg ervoor dat er wat ruimte zit tussen de bladen want deze zwellen nog door het vocht dat ze opnemen. Doe hierop wat witte saus. Doe hierop weer rode saus, daarop weer lasagne bladen enzovoort.
Normaal kan je met die hoeveelheid pasta en saus 3 lagen lasagne bladen hebben. Eindig met een laag lasagne bladen en daarboven witte saus. Zorg ervoor dat je nog voldoende witte saus hebt zodat je kan eindigen met een volledige laag witte saus. Verspreid de geraspte mozzarella erover.
Zet de lasagne in de oven voor ± 30 minuten op 170°C.
Voedingswaarde lasagne bolognese
Voedingswaarde per 100g | |
Energie (kcal) | 77 |
Eiwit (g) | 4,9 |
Koolhydraten (g) | 11,7 |
Vet (g) | 1,0 |
Voedingswaarde per portie
De borden hebben een diameter van 26 cm.
300 kcal
Voedingswaarde portie van 300 kcal | |
Energie (kcal) | 300 |
Eiwit (g) | 19,3 |
Koolhydraten (g) | 45,8 |
Vet (g) | 3,9 |
450 kcal
Voedingswaarde portie van 450 kcal | |
Energie (kcal) | 450 |
Eiwit (g) | 28,9 |
Koolhydraten (g) | 68,6 |
Vet (g) | 5,8 |
600 kcal
Voedingswaarde portie van 600 kcal | |
Energie (kcal) | 600 |
Eiwit (g) | 38,5 |
Koolhydraten (g) | 91,5 |
Vet (g) | 7,8 |
Varianten
Als je liever geen brokjes hebt in de saus kan je het gehakt apart bakken en langs de kant houden.
Dan volg je het recept en mix je de saus op het einde en voeg dan het gehakt weer toe.