Een snelle vegetarische lasagne met spinazie en seitan gehakt die gezond en erg lekker is. Vermits er weinig groenten gesneden moeten worden kan je dit receptje sneller samenstellen dan andere lasagnes waarbij er meer groenten gesneden moeten worden.
Benodigdheden (±6 porties van 480 kcal)
√ 360 gram seitan gehakt
√ 700 gram passata
√ 4 grote ajuinen (± 600 gram ℮)
√ 4 tenen knoflook
√ 350 gram tomato frito
√ 1500 gram spinazie
√ 750 ml magere melk
√ 35 gram maïszetmeel
√ 85 gram geraspte mozzarella
√ 250 gram lasagnevellen (droog)
√ 1 groentenbouillonblokje
√ Cayenne peper, oregano, basilicum
√ Nootmuskaat
√ Zout en peper
√ Eventueel: een beetje zoetstof
Bereidingswijze
Kuis de groenten.
Snij de ajuin in stukjes en hak de knoflook fijn.
Kook de spinazie en laat uitlekken in een vergiet. Duw het overtollige vocht met de bolle kant van een lepel uit de spinazie.
Doe de magere melk (650 ml) in de lege kookpot van de spinazie en verwarm op een middelhoog vuur (roer regelmatig met een garde). Los de maïszetmeel op in de rest (100 ml) van de magere melk. Eenmaal de melk kookt doe je de opgeloste maïszetmeel erbij. Laat kort even inkoken terwijl je met een garde roert. Kruid met zout, peper en nootmuskaat naar smaak. Doe de spinazie bij de witte saus en meng onder elkaar door.
Stoof de ajuin met de knoflook in een kookpot met enkele eetlepels water op een middelhoog vuur tot de ajuin glazig is. Voeg de passata en tomato frito toe. Doe het seitangehakt erbij. Kruid met cayenne peper, oregano, basilicum en zout.
Proef eens van de saus, indien je die te zuur vindt (dit is afhankelijk van welke soort tomaten je gebruikt) kan je een klein beetje zoetstof toevoegen.
Neem een ovenschotel en leg een laagje tomatensaus onderaan. Hierboven leg je een laag lasagnevellen en daarbovenop komt een laagje spinazie. Herhaal dit voor ± 3 lagen lasagnevellen:
- Tomatensaus
- Lasagnevel
- Spinazie
- Tomatensaus
- Lasagnevel
- Spinazie
- Tomatensaus
- Lasagnevel
- Spinazie
Eindig met een laagje Spinazie en strooi er de geraspte mozzarella over.
Bak in de oven voor 30-40 min op 180 °C.
Voedingswaarde vegetarische lasagne met spinazie en seitan gehakt per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 69 |
Eiwit (g) | 5,5 |
Koolhydraten (g) | 8,9 |
Vet (g) | 1,2 |
Vezels (g) | 1,9 |
Voedingswaard vegetarische lasagne met spinazie en seitan gehakt per portie
Het bord heeft een diameter van 26 cm.
Portie van 346 gram
Portie van 346 gram | |
Energie (kcal) | 240 |
Eiwit (g) | 19,2 |
Koolhydraten (g) | 30,7 |
Vet (g) | 4,2 |
Vezels (g) | 6,4 |
Portie van 519 gram
Portie van 519 gram | |
Energie (kcal) | 360 |
Eiwit (g) | 28,8 |
Koolhydraten (g) | 46,1 |
Vet (g) | 6,2 |
Vezels (g) | 9,6 |
Portie van 692 gram
Portie van 692 gram | |
Energie (kcal) | 480 |
Eiwit (g) | 38,4 |
Koolhydraten (g) | 61,5 |
Vet (g) | 8,3 |
Vezels (g) | 12,8 |
Extra opmerkingen
Heb je een overschotje of je wilt de gezonde vegetarische lasagne voor tweemaal maken? Dit recept kan je gerust voor meerdere keren maken en invriezen. Je kan het dan opwarmen in de microgolf of in de oven (voor een echt vers lasagne gevoel weer).