citroen afvallen

Citroen en afvallen

Citroen

Een citroen is een citrusvrucht van de citroenboom. De zure smaak komt van de citroenzuur die aanwezig is. Rond citroen bestaan er heel wat mythes. Zo wordt verteld dat citroen water drinken metabolisme boost, je lichaam ontgift etc, terwijl dit helemaal niet klopt.citroen afvallen gezond

Voedingswaarde citroen

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal):12
Eiwit (g):0
Koolhydraten (g):3
Vet (g):0
Vezels (g):1,7
Vitamine C (mg):40
Citroen is erg caloriearm en is een goede bron van vitamine C.

Citroen en gezondheid

Een citroen is een gezonde vrucht. Er zit erg veel vitamine C in. Vitamine C wordt ook gebruikt in veel voedingsmiddelen als antioxidant (ascorbinezuur - E300). Vitamine C voorkomt scheurbuik. Scheurbuik komt in België en Nederland zo goed als niet meer voor. Iemand met een extreem ongezonde voeding zou beginnende scheurbuik symptomen kunnen hebben, maar dankzij de medische zorg en vitamine C supplementatie is dat snel verholpen. Door de hoge zuurtegraad van citroenen is het niet goed voor de tandgezondheid om dagdagelijks citroensap in je water te doen. Desondanks dat dit uiteraard veel gezonder is dan frisdrank, blijft het wel erg zuur. Je maakt er dus best geen dagelijkse gewoonte van om citroensap in je water te doen.

citroensap afvallen
Zoals deze jongen mocht ondervinden is citroen erg zuur. Dus zeker geschikt als een smaakmaker, maar om als standaard drank te drinken minder ideaal.

Citroen en afvallen

"Wat je moet drinken is water met citroen op een nuchtere maag! Water met citroen zorgt ervoor dat je sneller kan afvallen. Verlies 10 kilo in 10 dagen met citroensap!" Je hoort allerlei beweringen over citroensap. Citroenen zouden het metabolisme verhogen, jouw maag verkleinen en je lichaam ontgiften, maar geen enkel van deze beweringen is correct. We schrijven graag "magische" afval  theorieën toe aan gezonde voedingsmiddelen. Desondanks dat het wel gezond is, blijft een calorie uit citroen energie aanbrengen. Alhoewel ik wel nog de eerste mens moet tegenkomen die teveel calorieën heeft gegeten doordat hij/zij teveel citroenen at! 😂 Maar citroensap in je water gaat dus niet perse extra helpen om vet te verliezen, want water is helemaal calorieloos terwijl citroen caloriearm is.

Citroen dieet ervaringen

Er zijn veel mensen die heel wat afvallen met een citroen dieet. Hierbij drinken ze water met citroen op een nuchtere maag. Vaak worden zo minder calorieën gegeten doordat:
  • Maaltijden overgeslagen worden als een onderdeel van het citroen dieet
  • Minder gegeten wordt bij een maaltijd omdat je maag meer gevuld zit door citroenwater te drinken
  • Calorierijke dranken vervangen worden door citroenwater
Mensen kunnen in een korte tijd hierdoor veel lichaamsgewicht verliezen, maar lichaamsgewicht en vetmassa zijn twee compleet verschillende zaken. Zo zal het voornamelijk koolhydraatvoorraad en maag- en darminhoud zijn dat je op korte termijn verliest en geen vetmassa. Hierdoor kom je weer snel bij op een korte tijd als je terug normaal eet. Dit komt niet omdat je lichaam zich weer vult met giffen of je metabolisme weer daalt etc, maar gewoon door een stijging van koolhydraatvoorraad en maag- en darminhoud. Er is geen enkel bewijs dat citroen helpt om sneller af te vallen. Ik zie vooral citroen als een caloriearme en gezonde smaakmaker. Je hebt niet veel nodig om een frisse toets te geven aan een slaatje of gerecht. Je kan citroen af en toe eens aan water toevoegen om bij een aperitief of feest er een frisse smaak aan te geven. Dit doe je wel beter niet te vaak zoals hierboven staat.

Is het goed om citroen te eten tijdens het afvallen?

Ja, je kan zeker citroen eten tijdens het afvallen. Het is een gezonde vrucht met een lage caloriedichtheid die veel smaak heeft en een bron is van vitamine C. Wat het echter niet doet is je metabolisme boosten, lichaam ontgiften, je maag laten verkleinen etc.
Reactie plaatsen
gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen