pastinaak afvallen gezond

Pastinaak en afvallen

We krijgen vaak de vraag of pastinaak gezond is en of het wel een goed idee is om pastinaak te eten als je wilt afvallen. Hieronder geven we meer uitleg over pastinaak!

Pastinaak is in het seizoen van oktober tot en met maart. Het is een heerlijke wintergroente waarmee onder andere soepen klaargemaakt worden.

Voedingswaarde Pastinaak

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal):75
Eiwit (g):1,2
Koolhydraten (g):18
Vet (g):0,3
Vezels (g):4,9
Vitamine C (mg):17
Kalium (mg):375
Magnesium (mg):29
Mangaan (mg):0,56


Pastinaak gezond

Pastinaak is een gezonde groente. Het bevat een mooie portie vezels per 100 gram en is ook rijk aan vitamine C, E, B en K. Bovendien bevat pastinaak veel mineralen zoals: kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer.

Pastinaak afvallen

Is pastinaak goed om te eten als je wilt afvallen? Pastinaak is zeker een gezond voedingsmiddel, maar het is ook één van de calorierijkste groenten. Zo bevat pastinaak bijna evenveel calorieën als aardappelen.

Je kan dus zeker pastinaak eten als je wilt afvallen, maar hou er rekening mee dat je de portie beter beperkt houdt of of dat de pastinaak gebruik in combinatie met de aardappelen om er een pastinaakpuree van te maken bijvoorbeeld. Je moet de pastinaak dus eerder als een gezonde koolhydraatbron zien (zoals brood, rijst, pasta, aardappelen) in plaats van een groente.


pastinaak afvallen

Je kan zeker eens wortel-pastinaak puree maken, zo heb je meer vezels dan als je een aardappel-wortel puree maakt, maar bevat het niet meer calorieën.

Broccoli bevat bijvoorbeeld 26 kcal per 100 gram en bevat 3,1 gram vezels per 100 gram. Zo bevat broccoli per 100 kcal dus dubbel de hoeveelheid vezels dan dat pastinaak bevat. Alhoewel pastinaak veel vezels bevat, bevat het dus ten opzichte van sommige andere groenten per hoeveelheid kcal niet speciaal veel vezels.

Is pastinaak een dikmaker?

Pastinaak is één van de calorierijkste groenten, maar dat betekent nog niet dat het een verboden voedingsmiddel is. Zolang je niet meer calorieën eet dan dat je verbruikt ga je niet bijkomen, ook als je pastinaak eet. Pastinaak is dus zeker geen dikmaker!


gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen