Falafel met geroosterde parpika’s
Recepten
Kevin Aelbrecht
Recepten
04/15/2020
1 min
0

Falafel met geroosterde parpika's

04/15/2020
1 min
0

Ik vind deze falafel soort erg lekker en gebruik hem als variant op de klassieke falafel.

Benodigdheden (16 falafels)

√ 2 kleine blikjes kikkererwten (260g netto gewicht kikkererwten)
√ 1 middelgrote ajuin (128g)
√ 4 teentjes knoflook (16g)
√ 1 ei
√ 40g bloem
√ 1 geroosterde paprika (86g)
√ 6 zongedroogde tomaten (39g)
√ 1 eetlepel olijfolie
√ paprikapoeder, peper en zout

Bereidingswijze

Doe de kikkererwten uit het blik en laat ze goed uitlekken.
Als je geroosterde paprika uit een bokaal neemt laat je deze het best ook even uitlekken in een zeef.
Verwarm de oven voor op 230°C.
Je kan eventueel ook gedroogde kikkererwten nemen. Deze moet je dan wel 24u laten weken in water dat op kamertemperatuur is.
Kuis de knofloof en de ajuin en doe dit samen met de uitgelekte kikkererwten en geroosterde paprika in een blender / cutter.
Voeg hieraan het rauwe ei, zongedroogde tomaten en bloem aan toe en kruid met paprikapoeder, peper en zout naar smaak.
Cutter het geheel zodat je een fijne, korrelige structuur krijgt (je moet nog kleine stukjes kikkererwten erin terug vinden).
Leg een antikleef bakmat op een bakplaat en schep met een lepel de falafels erop. Ik maak met deze hoeveelheid ongeveer 16 falafels.
Neem 1 eetlepel olie en doe over elke falafel een klein beetje olie.
Bak de falafels ongeveer 10-14 min en op 220°C en draai ze tussendoor eens om.

Voedingswaarde

Indien je 16 stuks uit het bovenstaande recept haalt:

Voedingswaarde per stuk
Energie (kcal)49
Eiwit (g)2
Koolhydraten (g)6
Vet (g)2

De voedingswaarde van dit caloriearm falafel recept per 100g:

Voedingswaarde per 100g
Energie (kcal)166
Eiwit (g)8
Koolhydraten (g)19
Vet (g)7

Extra opmerkingen

Desondanks dat deze falafel veel meer eiwit bevat dan de klassieke variant (per 100 kcal is het normaal 3,9g eiwit en dit receptje is per 100 kcal 5,1g eiwit), bevat het nog steeds veel minder eiwit dan vlees of vis (gemiddeld per 100 kcal ±20g eiwit).
Je kan eventueel een magere platte kaas dipje maken ernaast op basis van knoflook. Zo ga je veel extra eiwit toevoegen zonder dat het al teveel calorieën bevat.

Varianten

Er is ook een falafel met curry poeder en zonder paprika en zongedroogde tomaat.

Reacties
Categorieën