Hoe afvallen

Pieter was een man van 42 jaar, die ondertussen al enkel jaren zelf probeerde zijn lichaamsvet te laten dalen. Hij kon maar niet beslissen hoe hij juist moest afvallen: “Moet ik eerst werken op mijn voeding of eerst lopen? Of is het toch beter om via shakes af te vallen of neem ik beter een fitness abonnement in plaats van te gaan lopen?”.

Pieter is zeker en vast niet de enige die met deze twijfel worstelt.
Het probleem is korte termijn denken. We zijn bang dat we door een keuze te maken de andere doelstelling nooit meer kunnen verwezenlijken. Deze gedacht maakt de keuze permanent. Mensen hebben de neiging om liever geen keuze te maken, dan een keuze te maken die onomkeerbaar is en mogelijks niet de ‘juiste’ keuze was. “Wat als ik toch beter eerst was beginnen lopen, zou ik dan niet meer afvallen in plaats van ’s avonds een bord minder te eten?”

Er was eens een ezel (Buridan’s ezel) en die had evenveel dorst als hij honger had. Hij stond tussen een grote kuip water en een lekkere berg hooi, even ver verwijderd van elk. Als hij keek naar het lekkere koele water, dan dacht hij: “Maar ik heb ook zoveel zin in dat vers hooi!”. Als hij keek naar het goudgele hooi, dan dacht hij:”Maar ik heb zo een enorme dorst!”. Wat denk jij dat de ezel deed? Dronk hij eerst water of at hij eerst hooi?

ezel en afvallen

De ezel stierf doordat hij geen beslissing kon maken tussen twee rationeel goeie keuzes. Het probleem is dat een ezel niet toekomstgericht kan denken. De ezel zag niet in dat hij eerst water kon drinken en daarna nog hooi kon eten.

Wees geen ezel

Het is niet gemakkelijk om te weten welke stap je eerst moet zetten om een zo groot mogelijk vetverlies resultaat te bereiken. Maar elke stap is beter dan geen enkele stap! Door geen beslissing te nemen over wat je eerst moet aanpakken verander je niets aan je situatie. Zoals Pieter blijven we pikeren over welke manier het beste of meest optimaal is om af te vallen. Dit terwijl we ondertussen al een nieuwe gewoonte (bijvoorbeeld meer water leren drinken) hadden kunnen creëren.

Starten, ongeacht met wat, is beter dan besluiteloos blijven staan.
Besluiteloosheid is de dooddoener van alle progressie.

Kevin Aelbrecht

Hoe begin je dus met afvallen? Dat doe je door één kleine stap te nemen in de juiste richting. Het is zelfs niet erg als de verandering die je maakt niet de grootste impact heeft. Het belangrijkste is dat we een beslissing maken: een bewuste keuze voor een gezonder leven! Het is een signaal aan onszelf dat we kunnen veranderen en dat wij zelf impact op onze voedings- en levensstijlgewoonten hebben. De meeste mensen overschatten wat we kunnen doen op korte termijn en onderschatten wat we kunnen doen op lange termijn.

We moeten dus anders handelen dan de ezel en nadenken op lange termijn en niet op korte termijn. Het klopt dat we niet alles tegelijkertijd kunnen verwezenlijken, maar dat hoeft ook niet. Het leven is lang genoeg en of je nu 5 maand, 1 jaar of zelfs 3 jaar over doet om je vetverliesdoelstelling te bereiken is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je kan afvallen en jouw leven lang stabiel kan blijven houden op een aangename manier.

Het blijven zoeken naar de meest optimale en snelle manier om te vermageren zorgt paradoxaal enkel voor stagnatie.

Kevin Aelbrecht

Pieter kwam met dit dilemma bij mij op afspraak: “Hoe val je zo snel mogelijk af?”. Door de analogie te maken met de ezel kon hij inzien dat geen beslissing maken ervoor zorgde dat hij zijn vetverlies doelstelling het meeste remde. Hij is begonnen met 5 minuten op de hometrainer te zitten tijden het tv programma “familie”. Recentelijk (ondertussen ongeveer 3 jaar verder dan zijn eerste afspraak) stuurde hij me een mailtje dat hij 115 minuten op de hometrainer gezeten had ’s avonds en er enorm veel van genoten had. Hij heeft al 19 maanden geleden zijn lichaamsvet doelstelling bereikt en hij kan het op een aangename manier stabiel blijven houden.

Er bestaat geen ideale manier om vet te verliezen. Hoe je juist moet afvallen en wat je dus eerst moet aanpakken is voor iedereen anders. Voor Pieter was dit op de hometrainer zitten vermits hij zich hierin zeer zelfzeker voelde: “Maar 5 min op de hometrainer zitten?! Dat kan ik wel!”. Voor jou kan het een kleiner bord nemen zijn of een fles water meenemen naar jouw werk.

Hoe je moet afvallen

  • Start met wat je kan en wil doen
  • Een stap in de juiste richting hoe groot of klein de impact ook is, is beter dan stilstaan.
  • Wees geen ezel: denk lange termijn.
  • Welke stap je eerst neemt is voor iedereen anders. Neem een doelstelling waar je jou erg zelfzeker in voelt.
  • Eenmaal je een bepaalde doelstelling gesteld hebt, moet je alles op alles zetten om hiervan een gewoonte te maken.

Een steuntje nodig om af te vallen en nooit meer bij te komen?
Kijk dan zeker eens naar onze persoonlijke of online begeleiding!

Over de schrijver
Kevin is diëtist en gespecialiseerd in vetverlies met een langetermijnvisie. Zijn doelstelling is om iedereen een gezond lichaamsgewicht te laten bereiken en dit op een aangename, moeiteloze manier stabiel te blijven houden. Zijn hobby's zijn krachttraining, lopen, wandelen en trektochten. Hij maakt graag tijd om samen met zijn vrouw en dochters quality time te hebben.
Reactie plaatsen
gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen