Heerlijke volkoren havermoutbroodjes met een zuiders Italiaanse toets door de toevoeging van olijven, zongedroogde tomaten en kruiden.
Een broodje die zo lekker is, dat het eigenlijk helemaal geen beleg nodig heeft.
Benodigdheden (27 porties van 158 kcal)
√ 2 middelgrote ajuinen (± 225 gram ℮)
√ 90 gram olijven
√ 100 gram ℮ zongedroogde tomaten
√ 420 gram volkoren bloem voor het brood
√ 80 gram volkoren bloem voor het tweede keer kneden van het brood
√ 240 gram havermout
√ 250 gram witte bloem
√ 4 eetlepels olijfolie (40 gram)
√ 2 eetlepels korrelgist (15 gram)
√ 2 koffielepels zout (12 gram)
√ 555 ml water
√ 14 gram oregano
√ 10 gram paprikapoeder
Bereidingswijze
Doe de volkoren bloem (420 gram), havermout, witte bloem, olijfolie, korrelgist, zout en water bij elkaar en kneed tot een zacht deeg.
Leg het deeg in een kom met een keukenhanddoek erover en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
Kuis de ajuin en snij hem fijn. Snij de zongedroogde tomaten in stukjes en de olijven in schijfjes.
Kneed de ajuin, zongedroogde tomaten, olijven, oregano en paprikapoeder met het deeg op een met volkoren bloem (80 gram) bestoven werkblad tot alles mooi homogeen verdeeld is. Verdeel het deeg in kleine bolletjes. Ik haal 27 broodjes van ± 75 gram per stuk eruit.
Leg er weer een keukenhanddoek over en laat nog eens 1-1,5 uur rijzen (duur is afhankelijk van onder andere kamertemperatuur).
Bak de broodjes in de oven op 180°C tot wanneer de korst mooi bruin is. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
Laat de broodjes uitdampen op een rooster.
Je kan deze broodjes invriezen en later even de oven opnieuw opwarmen: zo goed als vers!
Voedingswaarde Italiaanse volkoren havermoutbroodjes per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 251 |
Eiwit (g) | 8,4 |
Koolhydraten (g) | 37,8 |
Vet (g) | 6,1 |
Vezels (g) | 5,8 |
Voedingswaarde Italiaanse volkoren havermoutbroodjes per portie
1 broodje weeg gebakken 63 gram.
De deegballetjes wogen ± 75 gram per stuk.
Portie van 63 gram
Portie van 1 broodje (± 63 gram) | |
Energie (kcal) | 158 |
Eiwit (g) | 5,3 |
Koolhydraten (g) | 23,8 |
Vet (g) | 3,8 |
Vezels (g) | 3,6 |