Deze ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt maak je klaar in een wip tijd en is een bom van vezels en eiwitten. 😀
Eet je dit recept liever met vlees? Onderaan dit recept staat de voedingswaarde voor de niet-vegetarische versie.
Benodigdheden (4 porties van 500 kcal)
Ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt
√ 8 stronken witloof (± 800 gram e)
√ 3 ajuinen (± 350 gram e)
√ 2 teentjes knoflook
√ 500 gram champignons
√ 400 gram vegetarisch gehakt (√ 600 ml magere melk
√ 20 gram maïszetmeel
√ 100 gram geraspte mozzarella
√ 1 groentebouillonblokje
√ Peper en zout
Aardappelpuree
√ 600 gram bloemige aardappelen
√ 133 ml magere melk
√ Nootmuskaat, peper en zout
Bereidingswijze
Verwijder de buitenste bladeren van het witloof en snij het bruine harde stukje van de onderkant eraf.
Stoom de witloof in 15 minuten gaar (je kan ze ook koken in een bodempje water).
Kuis de ajuin, knoflook en champignons. Snij de ajuin in stukjes, hak de knoflook fijn en snij de champignons in plakjes.
Doe de ajuin, knoflook, champignons en 1 groentebouillonblokje in een ruime kookpot en breng met een klein beetje water en de kook.
Laat het deksel op de kookpot erop staan tot de ajuin glazig is.
Voeg 500 ml magere melk toe en het vegetarisch gehakt in de kookpot met de groenten. Los het maïszetmeel op in de overige 100 ml magere melk.
Eenmaal het melk- champignonmengsel kookt doe je de opgeloste maïszetmeel erbij. Roer nog even goed en kruid met peper en zout.
Schik de rolletjes witloof in een ovenschotel en doe de saus erover. Bestrooit met de mozzarella en zet nog kort even onder de grill.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Plet de aardappelen en voeg de 200 ml magere melk eraan toe.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.
Voedingswaarde ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 45 |
Eiwit (g) | 4,9 |
Koolhydraten (g) | 3,2 |
Vet (g) | 1,1 |
Vezels (g) | 2,3 |
Voedingswaarde aardappelpuree
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 72 |
Eiwit (g) | 2,2 |
Koolhydraten (g) | 15,7 |
Vet (g) | 0,1 |
Vezels (g) | 2,0 |
Voedingswaarde ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt per portie
De borden hebben een diameter van 26 cm.
Portie van 215 kcal
324 gram ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt
95 gram aardappelpuree
Portie van 419 gram | |
Energie (kcal) | 215 |
Eiwit (g) | 18,1 |
Koolhydraten (g) | 25,3 |
Vet (g) | 3,7 |
Vezels (g) | 9,5 |
Portie van 429 kcal
648 gram ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt
190 gram aardappelpuree
Portie van 838 gram | |
Energie (kcal) | 429 |
Eiwit (g) | 36,1 |
Koolhydraten (g) | 50,7 |
Vet (g) | 7,3 |
Vezels (g) | 19 |
Alternatief
Je kan dit recept ook maken met rundgehakt of kippengehakt. Gebruik 400 gram rundgehakt of kippengehakt in plaats van het vegetarische gehakt.
Gebruik voor de ovenschotel van witloof en gehakt in dit geval onderstaande voedingswaarde:
Rundgehakt:
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 48 |
Eiwit (g) | 6,5 |
Koolhydraten (g) | 3,0 |
Vet (g) | 1,1 |
Vezels (g) | 1,3 |
Kippengehakt:
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 59 |
Eiwit (g) | 5,7 |
Koolhydraten (g) | 3,0 |
Vet (g) | 2,6 |
Vezels (g) | 1,4 |