Ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt
22 november 2021 
2 min. leestijd

Ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt

Deze ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt maak je klaar in een wip tijd en is een bom van vezels en eiwitten. 😀
Eet je dit recept liever met vlees? Onderaan dit recept staat de voedingswaarde voor de niet-vegetarische versie.

Benodigdheden (4 porties van 500 kcal)

Ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt
√ 8 stronken witloof (± 800 gram e)
√ 3 ajuinen (± 350 gram e)
√ 2 teentjes knoflook
√ 500 gram champignons
√ 400 gram vegetarisch gehakt (√ 600 ml magere melk
√ 20 gram maïszetmeel
√ 100 gram geraspte mozzarella
√ 1 groentebouillonblokje
√ Peper en zout

Aardappelpuree
√ 600 gram bloemige aardappelen
√ 133 ml magere melk
√ Nootmuskaat, peper en zout

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van het witloof en snij het bruine harde stukje van de onderkant eraf.
Stoom de witloof in 15 minuten gaar (je kan ze ook koken in een bodempje water).

Kuis de ajuin, knoflook en champignons. Snij de ajuin in stukjes, hak de knoflook fijn en snij de champignons in plakjes.
Doe de ajuin, knoflook, champignons en 1 groentebouillonblokje in een ruime kookpot en breng met een klein beetje water en de kook.
Laat het deksel op de kookpot erop staan tot de ajuin glazig is.
Voeg 500 ml magere melk toe en het vegetarisch gehakt in de kookpot met de groenten. Los het maïszetmeel op in de overige 100 ml magere melk.
Eenmaal het melk- champignonmengsel kookt doe je de opgeloste maïszetmeel erbij. Roer nog even goed en kruid met peper en zout.

Schik de rolletjes witloof in een ovenschotel en doe de saus erover. Bestrooit met de mozzarella en zet nog kort even onder de grill.

Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Plet de aardappelen en voeg de 200 ml magere melk eraan toe.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.

Ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt gezond recept caloriearm recept

Voedingswaarde ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt per 100 gram

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)45
Eiwit (g)4,9
Koolhydraten (g)3,2
Vet (g)1,1
Vezels (g)2,3

Voedingswaarde aardappelpuree

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)72
Eiwit (g)2,2
Koolhydraten (g)15,7
Vet (g)0,1
Vezels (g)2,0

Voedingswaarde ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt per portie

De borden hebben een diameter van 26 cm.

Portie van 215 kcal

324 gram ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt
95 gram aardappelpuree

Portie van 419 gram
Energie (kcal)215
Eiwit (g)18,1
Koolhydraten (g)25,3
Vet (g)3,7
Vezels (g)9,5

Ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt voedingswaarde 215 kcal portie

Portie van 429 kcal

648 gram ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt
190 gram aardappelpuree

Portie van 838 gram
Energie (kcal)429
Eiwit (g)36,1
Koolhydraten (g)50,7
Vet (g)7,3
Vezels (g)19

Ovenschotel van witloof en vegetarisch gehakt voedingswaarde 429 kcal portie.

Alternatief

Je kan dit recept ook maken met rundgehakt of kippengehakt. Gebruik 400 gram rundgehakt of kippengehakt in plaats van het vegetarische gehakt.
Gebruik voor de ovenschotel van witloof en gehakt in dit geval onderstaande voedingswaarde:

Rundgehakt:

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)48
Eiwit (g)6,5
Koolhydraten (g)3,0
Vet (g)1,1
Vezels (g)1,3

Kippengehakt:

Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kcal)59
Eiwit (g)5,7
Koolhydraten (g)3,0
Vet (g)2,6
Vezels (g)1,4
Over de schrijver
Kevin is diëtist en gespecialiseerd in vetverlies met een langetermijnvisie. Zijn doelstelling is om iedereen een gezond lichaamsgewicht te laten bereiken en dit op een aangename, moeiteloze manier stabiel te blijven houden. Zijn hobby's zijn krachttraining, lopen, wandelen en trektochten. Hij maakt graag tijd om samen met zijn vrouw en dochters quality time te hebben.
Reactie plaatsen
gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen