Deze heerlijke ovenschotel met Tartiflette, knolselder, zwarte woudham en champignons is sowieso een topper op een koude herfst- of winterdag! 😊
Meestal maak ik dubbel de onderstaande hoeveelheid, zo heb ik voor enkele dagen een gemakkelijke en gezonde hap in de frigo zitten.
Wil je liever de versie maken zonder knolselder en champignons? Dan kan je dat hier terugvinden: gezonde tartiflette
Benodigdheden (5 porties van 247 kcal)
√ 1 kg ℮ knolselder
√ 2 middelgrote ajuinen (± 300 gram ℮)
√ 400 gram ℮ vastkokende aardappelen
√ 500 gram champignons
√ 100 ml magere melk
√ 100 ml witte wijn
√ 100 gram zwarte woudham
√ 125 gram tartiflette kaas
√ 2 teentjes look
√ Tijm
√ Zout en peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en de knolselder en snij beiden in dunne schijfjes (0,5 cm dik). Kuis de ajuin en snij ze in blokjes. Hak de knoflook fijn.
Snij de vetranden van de zwarte woudham en snij de champignons in plakjes.
Doe de ajuin, knoflook, champignons en zwarte woudham in een grote diepe antikleefpan (of wok) en stoof ze zonder vetstof kort even aan.
Kruid ruim met peper, zout en tijm.
Doe de aardappel- en knolselderschijfjes erbij en roer alles goed onder elkaar door. Voeg de witte wijn toe en laat alles even staan tot de wijn grotendeels verdampt is.
Doe de magere melk erbij en zet kort even een deksel erop op een zacht vuur zodat de aardappelen en knolselder al wat kunnen garen.
Neem een grote bakvorm en doe alles uit de pan en verspreid het gelijk over de bakvorm.
Doe er aluminiumfolie over, maar zorg ervoor dat langs één zijde een opening blijft van ± 1 cm.
Zet de bakvorm in de oven voor 45 – 60 minuten op 180 °C.
Eenmaal de aardappelen gaar zijn, haal je de bakvorm uit de oven. Haal de aluminiumfolie eraf.
Snij de tartiflette kaas in reepjes en leg ze verspreid over de bakvorm.
Zet de ovenschotel kort even onder de grill. Indien je geen grill hebt kan je ze ook gewoon nog eens 15 minuten in de oven zetten op 180°C.
Voedingswaarde tartiflette met knolselder en zwarte woudham per 100 gram
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 62 |
Eiwit (g) | 4,4 |
Koolhydraten (g) | 6,9 |
Vet (g) | 1,8 |
Vezels (g) | 3,5 |
Voedingswaarde tartiflette met knolselder en zwarte woudham per portie
Het bord heeft een diameter van 26 cm.
Portie van 200 gram
Portie van 200 gram | |
Energie (kcal) | 123 |
Eiwit (g) | 8,9 |
Koolhydraten (g) | 13,8 |
Vet (g) | 3,6 |
Vezels (g) | 7,0 |
Portie van 400 gram
Portie van 400 gram | |
Energie (kcal) | 247 |
Eiwit (g) | 17,7 |
Koolhydraten (g) | 27,6 |
Vet (g) | 7,2 |
Vezels (g) | 14,0 |
Portie van 600 gram
Portie van 600 gram | |
Energie (kcal) | 370 |
Eiwit (g) | 26,6 |
Koolhydraten (g) | 41,4 |
Vet (g) | 10,8 |
Vezels (g) | 21,0 |