"Ik eet weinig maar wordt enkel dikker!" is iets dat we regelmatig in onze praktijk horen. Mensen hebben overgewicht ondanks dat ze het gevoel hebben dat ze weinig eten. Wat is de oorzaak juist?

Overgewicht ondanks weinig eten

weinig eten eten toch bijkomenJe eet niet zoveel en desondanks dat kom je toch bij in lichaamsgewicht, erg frustrerend hé! Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor jou weinig eten is. Ik heb bijvoorbeeld mannen of vrouwen die zichzelf vaak vergelijken met hun partner, maar de partner sport meer of is groter of doet een actieve job etc, waardoor het energieverbruik van de partner vele malen hoger ligt dan dat van hen. Zij vergelijken echter rechtstreeks de porties die zij zelf eten met de porties van hun partner en dan zien ze natuurlijk dat ze veel minder eten. Daarom hoor je ook vaak: "Ik eet weinig maar wordt dikker!". Als je minder calorieën eet dan dat je verbruikt verlies je sowieso vet. Maar niet perse lichaamsgewicht. Zo kan je zeer weinig calorieën eten waardoor cortisol stijgt, dit is een stresshormoon en kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt. Zo kan je vetmassa aan het dalen zijn terwijl je lichaamsgewicht stijgt! Lichaamsgewicht is dan ook iets helemaal anders dan vetmassa.

Wat is weinig eten?

Je moet weinig eten dus altijd in context plaatsen:
  • Iedereen zijn energiebehoefte is anders
  • Iedereen zijn energieverbruik is anders
  • Omgevingsfactoren kunnen een portie valselijk klein laten lijken
  • Gewoonten kunnen ervoor zorgen dat we de portie als normaal ervaren, maar dat ze eigenlijk wel groot is
  • Voedingsmiddelen bevatten per volume eenheid een enorm verschil in energiewaarde
  • etc.
Je kan bijvoorbeeld een enorme hoop aardbeien eten en voor dezelfde hoeveelheid calorieën maar één handje m&m's eten. Beide voedingsmiddelen bevatten voor de onderstaande portie 250 kcal. Van de aardbeien heb je het gevoel dat je enorm veel gegeten hebt en van de m&m's denk je: "Tjah, nog een handje bijnemen zeker, want ik heb er nog niet veel gegeten!".

Eet jij minder calorieën dan dat je verbruikt?

We onderschatten consequent onze porties en we vergeten ook veel kleine extraatjes. Bovendien weten we ook niet hoeveel calorieën een voedingsmiddel bevat. Een gezond voedingsmiddel is bijvoorbeeld niet perse een caloriearm voedingsmiddel! Soms is het interessant om jouw calorieën eens bij te houden om zo meer bewustwording hier rond te creëren: "Eet ik effectief weinig, is het abnormaal dat ik overgewicht heb ondanks ik weinig eet?".Als je iemand ziet die overgewicht heeft, weet je ook niet perse wat die de volledige dag eet. Zo heb ik mensen die bij mij komen die overdag zeer gezond of zeer weinig eten, maar 's avonds wel steevast de friteuse opwarmen en een grote zak chips, ijscrème etc eten. Ze zeggen me dan ook vaak: "Collega's begrijpen niet dat ik overgewicht heb ondanks dat ik weinig eet.".
Er heeft nog niemand overgewicht gekregen van teveel water te drinken!Kevin Aelbrecht - Diëtist gespecialiseerd in vetverlies
Je mag je natuurlijk niet persoonlijk aangevallen voelen. Zie dit als een boodschap om je wakker te schudden en je net zelfbekrachtiging te geven: Ik kan er iets aan veranderen, ik heb het zelf in de hand! Het is enorm belangrijk dat wij ons zelf verantwoordelijk gaan stellen voor alles wat gebeurt. Het kan zijn dat je nooit gezonde gewoonten aangeleerd hebt van je ouders en dat je partner weinig sport of niet graag groenten eet enzovoort, maar daar kunnen we niets aan veranderen. Durf naar de persoon te kijken in de spiegel om verandering teweeg te brengen, want hij of zij is de enige die je echt met 100 procent zekerheid kan verder helpen! Zo kunnen we van "Overgewicht ondanks weinig eten", "Gezond gewicht ondanks genieten" maken! 😘
Het meest betrouwbare hand in de wereld zit aan het einde van je eigen pols! 💪
Ik wens je dan ook enorm veel succes toe! Hier kan je alvast gratis de basisprincipes van vetverlies downloaden!

Artikelen in Overgewicht ondanks weinig eten