Dit gerechtje met spliterwtenballetjes is niet enkel super lekker maar zit ook nog eens boordevol vitaminen, mineralen, plantaardige eiwitten en vezels.
Wist je dat vezels een belangrijke rol spelen in ons lichaam en ons beschermen tegen een te hoge cholesterol, hart en vaatziekten, obesitas, constipatie, darmkanker en diabetes?
Met slechts 1 portie van dit gerecht, heb je maar liefst 19 gram vezels van de 35 gram / dag die het Vlaams Instituut voor gezond leven aanraad.
Probeer het dus zeker eens uit!
Bulgur met butternut, spinazie en spliterwtenballetjes
Benodigdheden ( 5 porties)
- 1 kleine butternutpompoen (750 gram)
- 300 gram verse of diepvries spinazie
- 10 – 15 gram gember
- 100 gram ajuin
- 200 gram gedroogde spliterwten
- 45 gram cashew noten
- 20 gram bloem
- 200 gram bulgur
- 100 gram alpro soya greek yoghurt (of magere platte kaas)
- 20 gram pompoenpitten
- 1 blokjes groentenbouillon
- 2 el olie
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 1/2 koffielepel komijn
- 1/2 koffielepel gemalen koriander
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Schil de gember en snipper fijn.
- Snipper de ajuin.
- Snij de butternutpompoen in 2 en verwijder de pitten en draden. Snij nadien in blokjes van 2 cm. De schil van de butternut is eetbaar.
- Snij de verse spinazie in stukjes of ontdooi de diepvries spinazie.
Bereiding
- Kook de spliterwten in 20 min. gaar in water. Giet af.
- Verhit 1 el olie in een kookpot en roerbak de blokjes butternut gedurende 10 min. Voeg eventueel klein beetje water toe om aanbakken te vermijden. Kruid met de komijn, koriander en een halve koffielepel paprikapoeder. Voeg nadien de spinazie eronder en laat 5-10 min. slinken. Kruid bij met peper en zout.
- Breng ernaast ook 4-5 dl water aan de kook en los het bouillonblokje op. Voeg nadien de bulgur bij en laat 10 – 15 min. zwellen.
- Tussendoor kan je de gekookte spliterwten samen met de gember, ajuin, cashewnoten mixen in een maatbeker tot een fijne puree. Voeg eventueel klein beetje water toe indien het mixen niet vlot verloopt. Roer er nadien de bloem onder en kruid met peper en zout. Rol nadien balletjes ter grootte van een pingpongballetje.
- Verhit 1 el olie in een braadpan en bak de balletjes gedurende 10 minuten goudbruin aan alle kanten.
- Breng de alpro yoghurt / magere platte kaas op smaak met een halve koffielepel paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout.
Afwerking
Leg de bulgur en groenten op het bord en werk af met de spliterwtenballetjes en de gekruide yoghurt. Bestrooid met enkele pompoenpitten.
Laat het je smaken!
Voedingswaarde per spliterwtenballetje
In totaal haal ik uit dit beslag zo’n 24 balletjes. In dat geval is de voedingswaarde per balletje:
Voedingswaarde per balletje | |
Energie (kcal) | 45 |
Eiwit (g) | 2 |
Koolhydraten (g) | 5 |
Vet (g) | 1 |
Vezels (g) | 2 |
Voedingswaarde per portie
Portie van 450 kcal
Deze portie van 450 kcal bevat:
- 200 gram gekookte bulgur
- 300 gram butternut – spinazie mengeling
- 4 spliterwtenballetjes
- 1 soeplepel gekruide yoghurt
- 5 gram pompoenpitten
Voedingswaarde portie van 450 kcal | |
Energie (kcal) | 450 |
Eiwit (g) | 21 |
Koolhydraten (g) | 64 |
Vet (g) | 13 |
Vezels (g) | 19 |