Falafel is een lekkere en ecologische snack, maar vaak erg calorierijk. De gefrituurde variant bevatten vaak meer dan 275 kcal per 100g. Wat ter referentie ongeveer evenveel is als varkensworst. Gelukkig is er een recept om falafel gezond en caloriearm klaar te maken, zo kan je er lekker van genieten, zelfs tijdens het afvallen!
Dit falafel recept is ideaal als tussendoortje, maar ook als vleesvervanger naast een maaltijd of tussen een wrap bijvoorbeeld!
Benodigdheden (16 falafels)
√ 2 kleine blikjes kikkererwten (260g netto gewicht kikkererwten)
√ 1 middelgrote ajuin (110g)
√ 4 teentjes knoflook (16g)
√ 1 ei
√ 40g bloem
√ 1 eetlepel olijfolie
√ Curry, peper en zout
Bereidingswijze
Doe de kikkererwten uit het blik en laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 230°C.
Je kan eventueel ook gedroogde kikkererwten nemen. Deze moet je dan wel 24u laten weken in water dat op kamertemperatuur is.
Kuis de knofloof en de ajuin en doe dit samen met de uitgelekte kikkererwten in een blender / cutter.
Voeg hieraan het rauwe ei toe, 40g bloem en kruid met curry, peper en zout naar smaak.
Cutter het geheel zodat je een fijne, korrelige structuur krijgt (je moet nog kleine stukjes kikkererwten erin terug vinden).
Leg een antikleef bakmat op een bakplaat en schep met een lepel de falafels erop. Ik maak met deze hoeveelheid ongeveer 16 falafels.
Neem 1 eetlepel olie en doe over elke falafel een klein beetje olie.
Bak de falafels ongeveer 10 min en op 230°C en draai ze tussendoor eens om.
Voedingswaarde
Indien je 16 stuks uit het bovenstaande recept haalt:
Voedingswaarde per stuk | |
Energie (kcal) | 42 |
Eiwit (g) | 2 |
Koolhydraten (g) | 5 |
Vet (g) | 2 |
De voedingswaarde van dit caloriearm falafel recept per 100g:
Voedingswaarde per 100g | |
Energie (kcal) | 176 |
Eiwit (g) | 9 |
Koolhydraten (g) | 21 |
Vet (g) | 6 |
Extra opmerkingen
Desondanks dat deze falafel veel meer eiwit bevat dan de klassieke variant (per 100 kcal is het normaal 3,9g eiwit en dit receptje is per 100 kcal 5,1g eiwit), bevat het nog steeds veel minder eiwit dan vlees of vis (gemiddeld per 100 kcal ±20g eiwit).
Je kan eventueel een magere platte kaas dipje maken ernaast op basis van knoflook. Zo ga je veel extra eiwit toevoegen zonder dat het al teveel calorieën bevat.
Varianten
Er is ook een recept met falafel en zongedroogde tomaat en geroosterde paprika die zelfs nog wat caloriearmer is.