Deze heerlijke rundergehaktballetjes in tomatensaus zijn gezond en caloriearm!
Dit past heerlijk naast frietjes, puree, gekookte aardappelen, rijst, couscous, bloemkoolrijst,… !
Rundergehaktballetjes in tomatensaus
Benodigdheden (6 porties van 300 kcal)
√ 2 courgettes (±1 kg)
√ 5 teentjes knoflook
√ 4 middelgrote ajuinen (±400 gram)
√ 2 rode paprika’s (± 400 gram)
√ 7 grote wortelen (± 400 gram)
√ 1 kg tomatensaus
√ 500 gram rundgehakt
√ 2 eieren
√ 50 gram havermout
√ Nootmuskaat en Provençaalse kruiden
√ Peper en zout
Bereidingswijze
Saus
Schil de courgettes (we willen een mooie licht rode saus hebben zonder groene schijn) en snij deze in blokjes.
Kuis de ajuin, knoflook, paprika en wortels. Snij drie ajuinen in stukken en hou 1 ajuin over voor de gehaktballetjes.
Snij 1,5 paprika in grote stukken en hou een halve paprika over voor de rundergehaktballetjes.
Hak de knoflook fijn en hou 1 fijngehakt knoflook teentje langs de kant voor de balletjes.
Snij de wortelen in brokjes.
Doe de courgette, ajuin, knoflook, paprika en wortelen in een grote kookpot en stoof deze (zonder vetstof en met eventuele toevoeging van wat water) tot de groenten goed gaar zijn. Doe de tomatensaus erbij en kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden. Mix de saus tot je een mooie homogene massa krijgt en kruid eventueel nog bij.
Gehaktballetjes
Versnipper 1 ui en een halve paprika heel fijn.
Cutter de havermout tot havermoutmeel.
Meng het gehakt met de havermoutmeel, eieren, ui, paprika en knoflook. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden en nootmuskaat.
Eventueel kan je er wat fijn gehakte bladpeterselie indoen of wat lente-uitjes.
Leg een bakpapier of herbruikbaar anti kleefvel op een bakplaat en verwarm de oven voor op 200°C.
Maak kleine bolletjes van het gehakt en leg ze op de bakplaat.
Bak ze in de oven op 200°C voor ±15-20 minuten.
Werk eventueel af met wat fijn gesnipperde lente-uitjes.
Voedingswaarde saus
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 32 |
Eiwit (g) | 1,1 |
Koolhydraten (g) | 5,7 |
Vet (g) | 0,3 |
Voedingswaarde gehaktballetjes
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 136 |
Eiwit (g) | 16,5 |
Koolhydraten (g) | 5,2 |
Vet (g) | 5,5 |
Voedingswaarde per balletje (indien 26 stuks) | |
Energie (kcal) | 40 |
Eiwit (g) | 4,8 |
Koolhydraten (g) | 1,5 |
Vet (g) | 1,6 |
Zelf voedingswaarde berekenen:
Heb je meer of minder gehaktballetjes dan 26? Dan kan je hieronder zelf de voedingswaarde berekenen.
De onderstaande voedingswaarde is de voedingswaarde voor alle gehaktballetjes. Je moet deze dus delen door het aantal rundergehaktballetjes die je hebt.
Totale voedingswaarde | |
Energie (kcal) | 1037 |
Eiwit (g) | 125,8 |
Koolhydraten (g) | 39,4 |
Vet (g) | 41,6 |
Stel dat je 20 gehaktballetjes hebt. Dan moet je dus:
Energie:1037 delen door 20 = 52 kcal
Eiwit: 125,8 delen door 20 = 6,3 gram
Koolhydraten: 39,4 delen door 20 = 2 gram
Vet: 41,6 delen door 20 = 2,1 gram
Voedingswaarde per portie
De borden hebben een diameter van 26 cm.
Portie van 150 kcal
2 gehaktballetjes = 58 gram gebakken
200 gram saus
Portie van 300 kcal
4 gehaktballetjes = 116 gram gebakken
400 gram saus
Portie van 450 kcal
6 gehaktballetjes = 174 gram gebakken
600 gram saus