Deze vegetarische tomatensaus is de basis van mijn pizza’s die ik maak.
Maar ik gebruik het ook om bij tortellini te doen of bij de gehakt balletjes in tomatensaus.
Vaak maak ik een veel grotere hoeveelheid en vries deze in porties in. Zo heb ik altijd een tomatensaus die caloriearm en lekker is! 😊
Als ik pizza maak moet ik dan enkel nog mijn deeg maken en mijn beleg snijden.
Vegetarische tomatensaus
Benodigdheden
√ 10 middelgrote wortelen (900 gram)
√ 2 teentjes knoflook
√ 4 middelgrote ajuinen
√ 5 grote rode paprika’s
√ 1 blik tomatenconcentraat
√ 1 brik tomatenpuree (500 gram)
√ Provençaalse kruiden
√ Spaghetti kruiden
√ Cayennepeper en zout
√ Eventueel: verse basilicum
Bereidingswijze
Kuis de wortelen, ajuinen, paprika’s en knoflook.
Snij alle groenten in grote stukken en zet dit op een middelhoog vuur. Roer regelmatig om en voeg zo min mogelijk water toe.
Er komt veel water uit de groenten zelf eenmaal deze warm zijn. Eenmaal de groenten gaar zijn voeg je de tomatenpuree en tomatenconcentraat toe.
Kruid al een eerste keer met Provençaalse en spaghetti kruiden. Mix alles tot een fijne homogene saus.
Kruid af met cayennepeper en zout en voeg eventueel extra Provençaalse en spaghetti kruiden toe naar smaak.
Soms doe ik er ook wat verse basilicum in.
Voedingswaarde
Voedingswaarde per 100 gram | |
Energie (kcal) | 37 |
Eiwit (g) | 1,1 |
Koolhydraten (g) | 7,3 |
Vet (g) | 0,3 |
Varianten
In de zomer maak ik deze saus met courgettes.
Je kan ook selder, champignons etc toevoegen, maar ik vind het zonde omdat voornamelijk de champignons toch niet echt in de smaak van de saus terug te vinden is.
Ik voeg dan liever wat champignons toe op de pizza of in de tomatensaus in stukjes in plaats van deze mee te mixen.