Kan je jouw maag laten krimpen

Kan je jouw maag laten krimpen?

Kan je jouw maag laten krimpen? Je hoort zeer vaak dat door bepaalde voedingsmiddelen te eten je maag kan krimpen of dat je maag kan verkleinen door op dieet te gaan, maar klopt dit wel?

Kan je jouw maag laten krimpen?

Nee, je kan jouw maag niet laten krimpen. Uit onderzoek blijkt dat elke volwassen mens, ongeacht hoeveel ze wegen, ongeveer een even grote maag heeft.
Iemand die 60 kg weegt zal dus ongeveer een even grote maag hebben dan iemand die 130 kg weegt. Iemand die kleinere porties eet en gezond eet gaat dus geen kleinere maag hebben dan iemand die minder gezond eet en grotere porties eet.

Waarom voelt het alsof mijn maag gekrompen is?

Bij mensen die hun porties systematisch klein houden (denk maar aan een dieet) gaat hun maag niet krimpen, maar je kan wel leren om meer verzadigd te zijn met een kleinere portie. Het is dus een aanpassing van ons lichaam, niet structureel biologisch dat de maag effectief zou verkleinen, maar gewoon een nieuwe gewoonte. Ons lichaam is de ultieme aanpassingsmachine: als je stelselmatig grotere porties eet ga je steeds meer kunnen eten in een maaltijd. Niet omdat je maag vergroot, maar simpelweg omdat je die grotere porties gewoon bent.
Net zoals we kunnen leren om meer te eten, kunnen we ook leren om minder te eten. Als je porties consequent verkleind zijn ga je dus minder gewoon zijn om grote volumes te eten en ga je dus sneller verzadigd zijn. 

Zorgt het formaat van je maag ervoor dat je minder kan eten?

Nee, dat is een mythe. De grootte van de maag is niet bepalend voor hoeveel je kan eten.
Zo zijn er mensen met een maagverkleining die nog steeds erg veel kunnen eten. Je moet de maag wat zien als een zak met een gat in. Het formaat van de maag is dus niet alleen bepalend, maar ook hoe snel voedsel de maag kan verlaten. Want indien voedsel de maag snel kan verlaten ga je veel meer kunnen eten.
Hoe snel voedsel de maag verlaat is afhankelijk van verscheidene factoren:
  • Volume van de maaltijd
  • Bewerkingsgraad van voedsel
  • Osmolariteit van het eten
  • Vet kwantiteit in de voeding
  • Eiwit kwantiteit in de voeding
  • Temperatuur van de maaltijd
  • Vezel hoeveelheid in de voeding
  • Formaat van de stukken voedsel in de maag
  • Snelheid waarmee de maaltijd geconsumeerd wordt
Hoeveel je dus van een maaltijd kan eten wordt beïnvloed door verscheidene factoren en niet door het formaat van de maag.

Krimpt je maag dus als je minder eet? Nee.
Los van het feit dat het dus niet mogelijk is om de maag te laten krimpen, zou het dus ook niet perse interessant zijn als je wilt afvallen.
Er zijn veel andere factoren die de verzadiging van een maaltijd beïnvloeden. Hier kan je meer lezen over de verschillende vormen van verzadiging.
Een goede stap in de juiste richting is trager eten! Trager eten zorgt ervoor dat je met een kleinere portie meer verzadigd bent, ongeacht wat je eet.  


Reactie plaatsen
gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen