detox afvallen hoe

Detoxen afvallen

Afvallen met een detox of detoxen is enorm populair. Veel mensen horen dat ze in een korte tijd veel kunnen afvallen, maar is het wel vet dat je verliest en is het gezond?

Wil je afvallen via een detox?

Een ontgiftingsdieet of soms ook wel detoxkuur genoemd heeft als doelstelling het lichaam te zuiveren van giftige stoffen. Meestal gaat een detoxkuur samen met een dieet laag in calorieën en worden er specifieke voedingsmiddelen gegeten (zoals bv enkel appels of water met citroen,…). Vaak moet je ook een duur supplement innemen om het ontgiften goed te laten verlopen, maar werkt dit wel echt?

  1. Afvallen en detoxen
  2. Wat zijn giftige stoffen
  3. Moet ons lichaam gezuiverd worden?
  4. Moet ik detoxen

detox afvallen werkt het

Afvallen en detoxen

De meeste mensen die detoxen willen afvallen. Detoxen zorgt ervoor dat je lichaamsgewicht zeer snel daalt. Dit heeft echter niets te maken met een daling van de vetmassa, maar met een daling van koolhydraatvoorraad, maag- en darminhoud etc. Zo kan je snel veel afvallen met een detox, maar dat heeft niets te maken met vetverlies (jammer genoeg). Gewichtsverlies is niet perse vetverlies.

Wat zijn die giftige stoffen juist die je via een detoxkuur wilt verliezen?

Een giftige stof is in het geval van een ontgiftingsdieet, elke stof die schijnbare (niet perse wetenschappelijk aangetoonde) negatieve effecten heeft op de gezondheid. Dat kan gaan over zware metalen, pesticiden,.. maar ook over kleurstoffen, voedseladditieven,…    Nu is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen of iets nu al dan niet giftig is. Zo is bijna alles giftig, maar draait het rond heel wat factoren: dosis, persoonlijke aandoeningen, lichaamsgewicht, leeftijd,… 100g suiker is voor iemand met een goed functionerende pancreas niet giftig, maar voor een diabetes patiënt kan 100g suiker wel ‘giftig’ zijn. Water is gezond, toch? Ja inderdaad, maar als je 10 liter water in een half uur drinkt kan dit dodelijke gevolgen hebben! Is alcohol giftig? Alcohol in moderatie consumeren zou mogelijk een aantal positieve gezondheidseffecten hebben, maar consumeer teveel alcohol en dit is uiteraard giftig: alcohol intoxicatie. Of iets al dan niet giftig is, is dus niet altijd zo simpel. Dosis speelt bijvoorbeeld een zeer belangrijke rol. 

detox afvallen

Tjah, als je teveel drinkt kan alcohol voor problemen zorgen hé.. 😂

Moet ons lichaam gezuiverd worden?

Zelfs al is een stof echt giftig zal een detoxkuur niet helpen. Bij acute vergiftiging is een onmiddellijke opname in het ziekenhuis vereist. Een calorie tekort zal het lichaam net zwakker maken bij een chronische vergiftiging. De nieren, lever,… zijn zeer efficiënt in het verwijderen van giffen. Een detoxkuur zal hen zeker niet helpen. Hoe zit het juist met al die commerciële producten die je kan kopen om te ‘ontgiften’? Een studie uit 2009 toonde aan dat geen enkel onderzocht bedrijf een wetenschappelijke achtergrond voor hun product kon voorleggen over hun werking of veiligheid! Ons lichaam heeft geen hulp nodig bij het 'zuiveren' van ons lichaam. Indien dit wel het geval is heb je medische hulp nodig en niet een pilletje of drankje.

Als een detoxkuur niet perse goed is noch gezond, waarom doen heel wat mensen het dan?

Mensen linken gewichtsverlies vaak aan gezondheid. Bij een ontgiftingsdieet verliezen mensen vaak een zeer grote hoeveelheid gewicht in 2 dagen tijd. Nu spreken we hier wel over GEWICHTsverlies en niet over VETverlies. In ons lichaam zit onze koolhydraatvoorraad opgeslaan onder de vorm van glycogeen. Elke gram glycogeen houd 3-4g vocht vast in ons lichaam. Als je 2 dagen lang enkel sapjes en een stuk fruit eet is deze glycogeenvoorraad al in 24-48 uur uitgeput. Dit resulteert dus in een groot gewichtsverlies door vocht, maar niet door vet! Heel wat mensen linken hierdoor een detoxkuur verkeerdelijk aan gezondheid, want zo afvallen is noch gezond noch effectief op de lange termijn.

Moet ik detoxen?

Een detoxkuur werkt niet en het is ook niet gezond. Om gezond te zijn eet je beter voldoende groenten, fruit, voldoende eiwit, vezels, omega 3,… Dat zal je gezondheid heel wat beter doen dan een detoxkuur. Wil je afvallen? Start dan met het lezen van ons gratis ebook over vetverlies. Dan kan je vet verliezen in plaats van gewicht zonder shakes, pilletjes die niet gezond zijn en niet werken. Het beste van al? Het is volledig gratis! Veel succes! 😊 Nog vragen over detoxen? Wees zeker niet bang om hieronder een vraag te stellen!  

Reactie plaatsen
gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen