Dingen die je niet mag eten als je wilt afvallen

Je hoort zoveel over dingen die je niet moet eten als je wilt afvallen, maar wat is daarvan waar? Zijn er echt dikmakende voedingsmiddelen?

Er bestaan geen dingen die je niet mag eten als je wilt afvallen. Afvallen draait rond energie-inname en energieverbruik. Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt ga je afvallen als je op dieet bent. Ongeacht van waar die calorieën juist vandaan komen. Je kan dus al deze dingen eten en je zal nog steeds afvallen:

  • Chips
  • Frietjes
  • Wijn
  • Chocolade
  • Brood
  • Aardappelen
  • En nog duizenden andere voedingsmiddelen die de stempel van 'dikmaker' gekregen hebben. 🙊

Overal lees je: "De 8 voedingsmiddelen die je zeker niet mag eten als je wilt afvallen!" of "De top 10 dikmakers die je niet mag eten als je wilt afvallen.". Laat je echter niets wijsmaken. Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt ga je afvallen. Dat is 100% zeker! 💪 Hier besprak ik ook al uitgebreid dat er geen dingen zijn die je niet mag eten als je wilt afvallen. Natuurlijk zijn er wel voedingsmiddelen die calorierijker zijn en die je beter met mate eet. Het moet dus in plaats van: "Dingen die je niet mag eten als je wilt afvallen." "Dingen die je beter met mate eet als je wilt afvallen!" worden! Dingen die je niet mag eten als je wilt afvallen

Voedingsmiddelen die je beter met mate eet

Er zijn een aantal voedingsmiddelen groepen die veel calorieën bevatten en weinig verzadiging en nutritionele waarde opleveren. Deze voedingsmiddelen eet je beter met mate als je wilt afvallen:

1. Ultrabewerkte voedingsmiddelen

Bijna alle voedingsmiddelen in deze lijst passen eigenlijk onder ultrabewerkte voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen die zeer veel calorieën bevatten zonder dat ze veel volume en nuttige nutriënten (vitaminen, mineralen, etc) aanleveren. Denk maar aan donuts, koffiekoeken, wit brood, frisdrank, pizza, chips, hamburgers etc. Deze voedingsmiddelen mag je wel eten als je wilt afvallen, want 100 kcal uit een donut is op vlak van vetmassa hetzelfde als 100 kcal uit een appel. Het is echter wel belangrijk dat je er met mate van geniet want op vlak van gezondheid en verzadiging gaat het natuurlijk iets helemaal anders zijn. Ultrabewerkte voedingsmiddelen kunnen bovendien zin in eten opwekken zonder dat er effectief een fysiologisch nood is aan nutriënten (moeilijk woorden voor een goestingske dus 😆 ). Geniet dus met mate van deze voedingsmiddelen.

2. Calorierijke dranken

Vloeistoffen verlaten de maag altijd sneller waardoor deze veel minder verzadigen, wat helemaal geen probleem is voor water, zwarte koffie, thee etc, maar wel een probleem is als het vloeistoffen zijn met veel kcal in. Voorbeelden van calorierijke dranken zijn: alcoholische dranken, frisdrank, energiedranken, fruitsappen etc. Deze calorierijke dranken drink je dus beter bij speciale sociale gelegenheden: trouw, nieuwjaar etc en niet dagdagelijks.

3. Zeer vetrijke voedingsmiddelen

Boter, olie, room etc bevatten zeer veel calorieën voor hun volume. Olijfolie is bijvoorbeeld wel erg gezond, maar olijfolie bevat voor 1 eetlepel wel 100 kcal. Als je dus teveel vet gebruikt voor het bakken van je vlees/vis of in een sausje teveel vet doet, dan heb je algauw teveel calorieën. Gelukkig kan je ook sausjes maken die caloriearmer, maar ook erg lekker zijn, denk maar aan deze witte saus zonder boter. Het is niet zo dat boter perse slecht is, maar je moet ervoor zorgen dat je er niet teveel van gebruikt, anders zal je gauw teveel calorieën hebben.

4. Zeer suikerrijke voedingsmiddelen

Koek, snoepgoed, gebakjes etc, zijn allemaal erg suikerrijk (en soms ook vetrijk), waardoor er veel calorieën inzitten die niet zoveel verzadigen. Ook bij deze voedingsmiddelen is het belangrijk dat je er met mate van geniet. Zorg ervoor dat genieten hiervan de uitzondering is en niet de regel.

Welke dingen mag je dus niet eten als je wilt afvallen?

Er is dus geen enkel verboden voedingsmiddel. Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt verlies je vet. Het is wel belangrijk dat je met mate geniet van de ultrabewerkte voedingsmiddelen, calorierijke dranken, zeer vetrijke en suikerrijke voedingsmiddelen.

gratis afvallen

Gratis afvallen!

Wil jij graag afvallen en jouw lichaamsvet stabiel blijven houden op lange termijn?
Dan is duurzaam vetverlies iets voor jou!

Wij hebben alle gratis informatie samengebundeld om jou op weg te helpen!

gratis afvallen