Hoe moet je de graanproducten in de app zetten
Er is vaak verwarring rond het invoeren van pasta, rijst, quinoa, bulgur in een calorietel applicatie.
Dat is ook niet verwonderlijk want er staan zoveel verschillende soorten in de applicatie.
Hoe moet je de graanproducten in de app zetten
De reden dat er zoveel verschillende voedingswaarden zijn is dat je het product kookt.
Hierdoor gaat het graanproduct water opnemen. Het gewicht van het gekookte voedingsmiddel gaat dus groter zijn dan het ongekookte gewicht.
Water bevat geen calorieën, hierdoor daalt de hoeveelheid calorieën per 100 gram als je een graanproduct kookt.
Voorbeeld, pasta:
Je kookt 100 gram pasta. 100 gram ongekookt gewicht pasta bevat ongeveer 350 kcal.
Door het kookproces wordt er extra water opgenomen. De pasta weegt na het koken 250 gram. Water bevat echte geen calorieën.
De hoeveelheid calorieën per 100 gram is dus gedaald. De gekookte pasta bevat nu nog 140 kcal per 100 gram.
In het algemeen kan je dus zeggen dat:
- De ongekookte voedingswaarde van een graanproduct tussen de 340 - 360 kcal per 100 gram.
- De gekookte voedingswaarde van een graanproduct zit tussen de 120 - 150 kcal per 100 gram.
Elke vorm pasta (vermicelli, spaghetti, linguine, macaroni,...) bevat evenveel calorieën per 100 gram vermits enkel de vorm verschilt. Het basisrecept waarmee het pastadeeg gemaakt wordt is zo goed als hetzelfde.
Verschillende soorten rijst, quinoa etc bevatten ook ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën per 100 gram.
Er is wel een verschil in de hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen tussen de volkoren graanproducten en de "witte" varianten.
Hoe langer je het graanproduct laat koken, hoe meer water deze opneemt en hoe minder calorieën per 100 gram deze bevat.
Bijvoorbeeld: je kookt pasta al dente (beetgaar). Hierdoor zal de gekookte pasta net wat meer calorieën bevatten per 100 gram dan als de pasta goed gaar gekookt werd.